Bokslukerprisen 2016: Juryens begrunnelse

Vinner: Ingeborg Dybvig ble i dag tildelt Bokslukerprisen for "Forfulgt i London". Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les

Vinner: Ingeborg Dybvig vant Bokslukerprisen 2016 for «Forfulgt i London». Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les

 

 

Torsdag 21. april – på et arrangement i forbindelse med Verdens bokdag – ble Bokslukerprisen delt ut på Sentralen i Oslo. Ingeborg Dybvig vant den gjeve prisen for boka, Forfulgt i London (Cappelen Damm 2015). Les juryens begrunnelse under:

 

Årets vinnerbok var det mange som ikke klarte å legge fra seg om kvelden. Noen ble faktisk litt redde, men det var på en god måte, sa de.

Spenningen i boka starter nesten med en gang. Mange syntes boka er spennende fordi med en gang de er ferdig med noe, starter det noe nytt. Hovedpersonene har et stort hovedproblem. Men i tillegg er det også mange små problemer som dukker opp, som fører til at hovedproblemet blir større. Dette likte vi veldig godt. Vi synes også at det var lurt at forfatteren flere ganger lar karakterene nesten løse problemene, men blir hindret i siste liten.

Nesten hele handlingen foregår i løpet av én dag. Vi tror at nettopp derfor blir det ekstra spennende, fordi det er mye som skal fortelles.

Kapitlene har navn som gir et lite hint om hva det handler om. Kapitlene er passe lange og avslutter sånn at vi bare må lese videre. Plutselig var vi ferdige med boka.

Vi forstår tidlig at hovedpersonen er en person som lett roter seg bort i saker som hun ikke burde, og vi er spente på hvordan det vil gå til slutt. Selv om dette er fantasi føler vi at mye av det som skjer faktisk kunne skjedd i virkeligheten. Det er bra at personene i boka er realistiske og helt vanlige.

Det var litt annerledes og bra at hovedpersonene var to jenter. Jentene var også flinke til å takle det presset de fikk på seg. Men selv om det er jenter i hovedrollene passer boka også for gutter.

Handlingen skjer i London. De som har vært i London kjente seg igjen. Og de andre ble nysgjerrige på byen. Vi får sterke bilder i hodet av det som skjer fordi bygningene og gatene i London er godt skildret. Vi likte også at det var kart, ordbok og reisetips til London bakerst i boken.

Språket i boka er enkelt, og det ei lett bok å lese. Selv om dette er den boka som har flest sider av bøkene som vi har lese, så er dette faktisk den boka vi har brukt kortest tid på å komme igjennom. Vi fikk lyst til å lese flere bøker i serien.

Vinneren av Bokslukerprisen 2016 er:

«Forfulgt i London» av Ingeborg Dybvig!!!