Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Trollskallen

Alexander Løken Cappelen Damm 2014

Året er 1887. Edvard er et barnehjemsbarn som tjener noen kroner på å være løpegutt i Kristiania. En dag får han i oppdrag å hente en pakke til professor Wolf. Det fører ham ut på en mystisk ekspedisjon på jakt etter troll.

 

Edvard småløp nedover de glatte brosteinene. Han smatt inn en sidegate, plasket gjennom gjørmen ved noen gamle rønner i Vognmandsgaten og hoppet gjennom et hull i et plankegjerde.

Etter noen få minutter sto han andpustent foran en vindskjev bygård. Det skrøpelige taket så ut som det kunne rase ned på fortauet hvert øyeblikk. Midt på inngangsdøren hang det en dørhammer. Den var formet som et glefsende ulvehode. Edvard banket på døren, tre ganger. Slagene gjallet hult i trappeoppgangen bak døren. Han ventet litt, men ingenting skjedde.

Edvard pleide å gå innom professoren et par ganger i uka for å høre om han trengte hjelp med noe. Professoren hadde ofte noen brev som måtte postes, eller andre ærender til Edvard. Og han betalte bra. Men denne morgenen hadde ingen åpnet. Husholdersken som bodde i første etasje, hadde heller ikke vært å se. I stedet hadde professoren kastet den krøllete lappen ut av vinduet sitt i fjerde etasje. Beskjeden om å hente pakken i Tomtegaten.

Edvard banket tre ganger til. Plutselig åpnet det samme vinduet i øverste etasje seg med en svak knirking. Han kikket opp. Noe ble kastet ut og smalt i bakken foran han. Det var en stor jernnøkkel. Også den var formet som et ulvehode. Han vred nøkkelen om i låsen og skjøv opp den tunge døren.

Da Edvard satte foten på det første trappetrinnet, la han merke til at trinnene var støvete. Som om det var lenge siden noen hadde gått der. Han bega seg oppover. Trappen knirket og knurret i protest.

 

Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget. 

 

Legg inn din anmeldelse. Skriv inn e-post og skole slik at du kan få premien hvis du blir månedens anmelder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

En anmeldelse av “Trollskallen

BONUSSPOR:

– Vil du vite mer om forfatteren? Les intervju med Alexander Løken her 

– Finnes det troll? Nei, det er jo bare fantasi. Eller? Se traileren til den norske filmen Trolljegeren her. OBS! Kan være skummel…

– Alexander Løken har mange referanser til norske folkeeventyr i Trollskallen. Kan du finne ut hvilke eventyr? Her finner du oversikt over alle eventyra som Asbjørnsen og Moe samla

– Hva er egentlig et troll? Her kan du lese mer om bakgrunnen for denne merkelige skapningen.

– Likte du det du leste av Trollskallen? Her kan du lese hva en kritiker i Dagbladet skrev om boka

– Ønsker du å lese lignende bøker? Sjekk ut disse:

Martin Fyrileiv: Bergtatt Portvokteren

Patrick Ness: Monsteret kommer

Til toppen