Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Fugleguten

2020 9 anmeldelser

Sårt, men håpefullt om å finne sin plass i verda Lukas trur at mamma er mest glad i veslesøster Alma. Og når Lukas ikkje oppfører seg, må stakkars pappa kjefte på han. Den fæle Lukas. Det er alltid noko med Vis hele forlagsteksten

Tips til å skrive melding

Cyan

Cyan

Skrevet 3. april 2020 av Cyan på Lakkegata skole, 5A

Fugleguten

Lukas er egentlig en helt vanlig gutt. Han tøffer seg samme med de andre guttene, og krangler med lillesøsteren Alma. Men da han blir med pappa til det gule huset, møter han en annen gutt. Han har et veldig merkelig kjæledyr; en svart kråke. Men hva er det med denne fremmede gutten? Hvorfor oppfører han seg så rart? Hvordan fikk han en egen kråke?

«Fugleguten» er en nynorsk bok, skrevet av Rune Belsvik, og illustrert av Sigbjørn Lilleeng. Jeg syntes den er veldig lettlest, og faktisk litt kjedelig, men det kommer an på personen. Jeg mener det fordi det ikke er et helt ordentlig tema, og boka flyter liksom litt utover. Den er jo søt, da, syntes jeg, men man kunne jobbet litt mer med den.

I «Fugleguten» føles det litt som om karakterene gjentar alt de sier om og om igjen, noe som gjør det litt søvndyssende. Det irriterte meg at karakteren ikke så ut til å ta noe hensyn til naturen og de som lever der, og som eksempel stjal en fugleunge fra redet sitt, på grunn av sjalusi, noe som førte til at den døde. Jeg syntes egentlig ikke at denne boka passer for 5 – 6 klasser i det hele tatt, heller 3 – 4 klasser.

Jeg ble bokstavelig talt skuffet over slutten, men den skal jeg virkelig ikke røpe. Det gjorde også inntrykk på meg at de bannet, men det var ikke mye, så egentlig ikke noe å stusse over. Det er en sånn bok hvor du ser opp på klokka litt mye, tror jeg, det var i hvert fall slik jeg følte det. Tegningene var heller ikke så fine, de kunne også ha blitt jobbet mer med, ifølge meg. Jeg likte ikke så godt tegnestilen, syntes ikke den passet helt til boka. Tegningene gjorde at jeg fikk den følelsen av å ville holde over dem, og bare se teksten. Jeg skriver inn det første avsnittet fra boka her:

«Lukas har lyst å flyte på rygg slik som Nico. Men det er vanskeleg. Han vil ikkje prøva fleire gonger i dag. Han står stiv i vatnet. Han gidd ikkje meir.

Du får det til, seier Nico.

Nei, tenker Lukas. Eg får det aldri til.

Berre legg deg bakover og flyt, seier Nico. Det er kjempeenkelt.

For Nico er det enkelt. Alt er enkelt for Nico. Han er best i fotball. Han har sin eigen telefon. Han har den store naboguten Tom Erik å leika med. Nico kan alt mogleg.

Ein annan gong, seier Lukas.»

Jeg syntes ikke «Fugleguten» burde få bli med i Bokslukerprisen, etter min mening. Hvis den skulle hatt terningkast, ville det dessverre blitt 2. Kanskje forfatteren har skrevet noen andre bedre bøker, eller kanskje ikke. Kanskje jeg bare ikke liker stilen eller sjangeren boka er skrevet i. Men uansett, så er konklusjonen: Trenger å bli jobbet mer med, og ikke så overraskende. Sammenlign den med ditt hverdagslige liv, som sikker er litt kjedelig til tider. Håper noen andre bøker av Rune Belsvik er bedre.


Ingrid

Ingrid

Skrevet 21. mars 2020 av Ingrid på Årås skule

Denne boken er ein Fantasy bok.
Lukas trur at mamma er mest glad i veslesøster Alma. Og når Lukas ikkje oppfører seg, må stakkars pappa kjefte på han. Det er alltid noko med lukas

Boken starter brått, men ikkje så mykje.
Boken slutter bra til slutt.
Boka var lett å lese, fordi det var ikkje så mange vanskelige ord.
Bokas svakhet er at Lukas er lei seg.
Eg syns denne burde bli lest av mange andre, fordi at det er viktig å vite korleis nokon andre har det.

Terningkast 3


Mille

Mille

Skrevet 20. mars 2020 av Mille på Årås skule

Den var kjempe kjedeleg.
Den begynte rett på handlingen. Den var litt spesiell, men den var ikkje som andre bøker. Luka laug veldig mykje til vennene sine. Han banna mykje, men den var lett å lese. Denne boka handla om ein gutt som gleda seg til bursdagen sin, men han finn ein fugl. Han er trist for at han får mykje kjeft og at mora er mykje med lillesøstra.
Terningkast 1


Marie

Marie

Skrevet 20. mars 2020 av Marie på Årås skule

Boka handla om Lukas, som er hovudpersonen i historia.
Lukas er ein klumsete gut som for masse kjefte av forelderen sine, utan å faktisk ha gjort noko.
Eg synes boka var litt rar og ikkje heilt min smak, men den var litt morsom / spennende av og til.
Boka slutta både litt rart eller uventa.
Boken var litt vanskeleg å lese / hoppete.
Terningkast 1


Oliver

Oliver

Skrevet 12. mars 2020 av Oliver på Tåsen

Denne boka var ikke fult så bra for det er litt bannord og nynorsk boka ga heller aldri mening derfor gir jeg boka en 2/6

Vis flere anmeldelser

Til toppen