Lærerveiledning til Barna i fabrikkbyen

Av Kari Saanum og Signe Torp

 

Før lesing

Heng opp plakaten til Barna i fabrikkbyen på et egnet sted i klasserommet. 

Barna i fabrikkbyen er en historisk, illustrert sakprosabok. Den har en fortellende del, som utdraget er hentet fra, og en faktaorientert del. Den fortellende delen levendegjør denne delen av Norsk historie for elevene. Den handler om å vokse opp i et arbeiderstrøk i Oslo, eller Kristiania på 1890-tallet. Nærmere bestemt på Sagene. Oscar i den fortellende delen er inspirert av Oscar Bråten, som det er mer informasjon om i faktadelen. Begynn med å snakke litt om dette sammen med klassen. I tillegg kan det være interessant å ta en runde i klassen og la elevene fortelle hverandre hva de vet om Norge på 1800-tallet fra før. Veksle mellom åpne og lukkende spørsmål: 

Har noen hørt om «Kristiania»? Eventuelt hva? 

Kan noen fortelle det de vet om 1800-tallet i Norge, eller i verden? 

Har noen beste/oldeforeldre som har fortalt historier? I tilfelle hva? 

Har noen lest andre bøker om denne perioden i Norge? 

Hva er det første du tenker på når du hører ord som «fabrikkby», «arbeiderliv» og «industri»?  

Hvor ligger Akerselva? Hva med Sagene? Finn det på et kart! 

 

Deretter leser dere ingressen høyt sammen, studerer omslaget. La elevene diskutere med utgangspunkt i følgende spørsmål: 

Hva er det første du tenker når du ser på bokomslaget? Hvilke farger er brukt, og hvorfor tror du nettopp disse fargene er valgt?   

Landskapet i illustrasjonen er preget av hastverk, trengsel og bekymring. Hva har dette med handlingen i boka å gjøre tror du? 

Hvem tror du de ulike karakterene er? 

Finn ut om pipene til høyre finnes i virkeligheten (de gjør det, lærer). Gjør et kritisk bildesøk på nettet. Forslag til søkeord: Fabrikkpiper, Sagene, Oslo, Akerselva 

Generelt sett er det en ide å «tømme omslaget for informasjon». La elevene fortelle fritt om alt de ser, hva de tror og hva de syns. Dette kan gjerne gjøres i grupper eller i læringspar. Det kan også være en skriveoppgave, med bruk av tankekart, nøkkelord eller hele setninger. 

 

Kartlegg deretter forventningene elevene har til utdraget og la dem diskutere følgende i grupper: 

-Har dere noen forventninger til utdraget? 

-Hvor gamle er hovedpersonene i boka, tror dere? Begrunn svaret. 

-Gleder dere dere til å lese utdraget? (og kanskje hele boka?) Begrunn svaret ditt. 

-Hva kommer til å skje her? 

Underveis 

La elevene kose seg med utdraget, enten de leser individuelt, lytter til lydfilen eller at du leser for hele klassen/gruppa. Gi dem én lesebestilling: 

Noter de stedene det står noe om noe som er helt ulikt din hverdag og ditt liv! 

 

Etter lesing

I læringspar og klassesamtale 

Ha følgende spørsmål klare på tavla når elevene er ferdige med å lese utdraget: 

 Hvilke situasjoner er det som skildres? Hva var det som skjedde i utdraget?
Er dette situasjoner vi kan kjenne oss igjen i? Hvorfor/hvorfor ikke?
Hvilke perspektiver og følelser er det i utdraget?
Hvorfor handler personene i utdraget som de gjør, tror dere? Sammenlign gjerne Hanna, Oscar og moren Marie. De har begge en hektisk hverdag med mange gjøremål og plikter, men på ulike måter.
Hva er det teksten ikke sier noe om? Er det noe dere savner i utdraget? 

La elevene diskutere dette i læringspar en stund før du tar det opp i plenum. 

Etter en slik samtale kan elvene oppsummere og reflektere over samtalen, både gjennom å formulere egne tanker og opplevelser under og etter samtalen, for eksempel skriftlig i en loggbok:
Hørte de andre hva jeg sa?
Hva likte jeg best i samtalen?
Hva likte jeg ikke?
Hvordan snakket vi sammen?
Hva gjorde at samtalen fortsatte?
Hva gjorde at samtalen stanset opp? 

Forslag til videre skriveoppgaver:  

-Skriv en dagbok fra perspektivet til et barn som bor og jobber i Fabrikkbyen. Hvordan ser en vanlig dag ut? Hva tenker og føler barnet om arbeidet, familien og fremtiden? Bruk detaljer for å gjøre dagboken levende. 

-Forestill deg at du er et barn i Kristiania i 1890, og skriv et brev til en venn som bor på landet. Fortell om livet ditt i byen, hvordan det er å jobbe i fabrikken, og hva du savner eller ønsker deg. 

-Skriv en avisartikkel fra 1890 der du rapporterer om forholdene for barn og voksne som jobber i fabrikkene. Hva slags utfordringer møter de? Hvordan reagerer folk på disse arbeidsforholdene?  

Lag en fortelling om et barn som drømmer om et bedre liv. Hva ønsker barnet seg? Hvordan kan livet endre seg? Kan familien flytte, kan barnet få skolegang, eller blir det politiske endringer som kan hjelpe arbeiderne? Du kan enten ta utgangspunkt i et norsk barn på Sagene på 1800-tallet, eller fra et industriland i dag hvor arbeidsforholdene enkelte steder ikke er de beste, heller ikke for arbeidende barn. Kanskje Bangladesh, eller Kina? Snakk gjerne mer sammen om dette før du skriver. Bruk gjerne kilder som NRK Skole, TV2 Elevkanalen eller Lille norske leksikon.   

-Oscar Braaten skrev bøker om hvordan det var å leve og arbeide i Oslo/Kristiania for over 100 år siden. Han fortalte om barn og voksne som jobbet hardt, for eksempel på Sagene. 

Svar på disse spørsmålene: 

-Hvem var Oscar Braaten, og hva skrev han om? 

-Hvordan tror du det var å være barn og jobbe i en fabrikk på den tiden? 

-Hvorfor tror du Oscar Braaten brukte dialekt i bøkene sine? 

-Les et lite utdrag fra en av hans bøker. Hva forteller det deg om livet på den tiden? 

-Hvis du kunne reise tilbake til Oscar Braatens tid, hva ville du gjort annerledes for barna som jobbet? 

 

Klassesamtale – vurdering – avstemming 

Utdraget blir diskutert i klassen med tanke på å nå fram til en felles vurdering: 

Hva mener eleven om utdraget? 

Liker elevene utdraget fra «Barna i fabrikkbyen»? Hvorfor/hvorfor ikke? 

De diskuterte hva de forventet av utdraget før de begynte å lese. Stod innholdet til forventningene? Hvorfor/hvorfor ikke? 

Får elevene lyst til å lese videre/lese hele boka? Hvorfor/hvorfor ikke? 

Før dere stemmer, er det viktig at elevene får snakke om sin leseopplevelse og blir oppfordret til å begrunne synspunktene sine. Hvis du legger til rette for en hyggelig ramme for samtalen, blir det lettere for elevene å fortelle hva de mener om teksten. 

Når avstemmingen er over, registrerer du resultatet på bokslukerprisen.no – Klassens Side, samt fyller ut klasseromsplakaten.