Aktiviteter til Girlskate: Betongparken

 

Tegn din egen skatepark. Heng opp tegningene i klasserommet.  

– Det er skummelt å kaste seg ut i noe man ikke har gjort før, slik Molly gjør. Har du gjort noe lignende? Fortell, skriv eller dramatiser.  

– Det siste tiåret har mange kvinnelige skatere blitt kjente over hele verden, eksempelvis Sky Brown, Leticia Bufoni og Lizzie Armanto. Finn ut mer om kvinner og skating, både historisk og nåtid. Lag en presentasjon med digitale hjelpemidler og hold den for klassen.  

– Skating er like mye for jenter som for gutter, på lik linje med alle andre hobbyer/livsstiler/sporter. Kjør debatt!  

– I utdraget står det navn på en del skateboard-triks. Gjør et nettsøk og finn noen eksempler på triksene, for eksempel på YouTube.  

– Hvordan kan samhold hjelpe i krevende situasjoner? Diskuter i grupper. Kom fram til ulike scenarioer.  

Lag soundtrack til utdraget:  

-Velg ut fem låter som du på en måte kan koble til utdraget. Det kan for eksempel være en låt som passer til en spesifikk hendelse, en karakter eller til et viktig tema i boken. Begrunn valgene dine. 

 Lag en spilleliste sammen, for eksempel på Spotify, og del den med læreren din.

Velg en av låtene og presenter den for klassen. Spill den, forklar hvorfor du valgte nettopp den og til hva i utdraget du koblet sangen. 

Prøv å skate, da vel! Husk hjelm.

Likte du denne boka? Prøv disse:

Girlskate 1 og 3 (Proffdrømmen) av Steffen R Marandon Sørum og Eldrid Johansen, illustrert av Ingrid dos Santos

Lars er lol av Iben Akerlie

Ta sjansen! Selvtillitskoden for jenter av Katty Kay og Claire Shipman. Oversatt av Heidi Sævareid

Skate Like a Girl av Carolina Amell

BONUSFAKTA: 

Skating ble funnet opp av surfere i California, USA. Det henger derfor igjen en del amerikanske ord og utrykk som fortsatt brukes, over hele verden, i «skatespråket».

Bakerst i boka finnes en ordliste som forklarer disse.

Utdraget dere leser, eller hører, har spesielt mange skateord og uttrykk fordi det skates en konkurranse der ordene benyttes for å vise hva som skjer.

Her kommer forklaring på ord og uttrykk brukt i utdraget:

Pads: Beskyttelsesutstyr. Knebeskyttere, håndleddbeskyttere og albuebeskyttere.

Bowl: Et buet hull som er inspirert av gamle svømmebasseng. Form og størrelse varierer, og bare fantasien setter grenser. Finnes i alle gode skateparker.

Mallgrab: Å bære skateboardet ved å holde i en av truckene (metallet som hjulene er festet i under brettet). Skatere syns det ser amatørmessig ut!

Et run: Turer, eller forsøk. Vanligvis får man to eller tre forsøk (runs) i en konkurranse, f.eks. varer et «run» 45 sekunder. Skatere har ofte nøye planlagt hvilke triks sitt «run» skal bestå av.

Å droppe inn: Når man plasserer skateboardet på metallkanten i en rampe eller bowl og setter utfor.

Carve: Å carve minner om surfing (skateboarding kom fra surfing!)  – en vanlig måte å svinge på, særlig når man skater en bowl, ved å legge vekt enten på tærne eller helene.

Deepend: Den dypeste delen av bowlen (svømmebassenget).

Kickturn: Å snu brettet når man nærmer seg kanten av rampen, så man kan skate fram og tilbake. Dette er noe av det første man lærer.

Coping: Metallrør, eller steinflis, øverst i buen av en rampe eller bowl.

Boardslide: Når brettet sklir på coping/metallrøret uten at hjulene treffer underlaget.

Shredde: Å skate helt rått!

Frontside: Når trikset gjøres med buen eller hinderet foran skateren. Altså med brystet vendt den veien. Det motsatt er backside. Da har skateren buen, eller hinderet, mot ryggen.

Grind: Når truckene (metallet som hjulene er festet i) sklir bortover en rail, kant eller coping.

Sweeper: Man holder i brettes nese (foran), og hopper opp mens man løfter bakfoten. Både brettet og foten legges et øyeblikk på metallkanten (copingen) før man plassere begge føttene på brettet igjen.