Alexander Løken: Trollskallen

A. FØR:

Klassesamtale.
Heng opp plakaten på et egnet sted i klasserommet.
Se på bokomslag, tittel, sjangerlogo og snakk om forventninger til utdraget.

Samtalen kan konkretiseres med utgangspunkt i spørsmål som:
Hva tror dere teksten handler om? Hvor og når tror dere den foregår? Hvilke personer er med? Hvilken stemning tror dere vil være mest tydelig – romantisk, spennende, skummel, ekkel, morsom? Hvilke andre historier om troll kjenner dere fra litteratur, film, spill? Hva vet dere om troll? Vet dere hva en bankeånd/poltergeist er for noe? Sjangerfiguren er en eventyrfigur. Hva vet dere om eventyr? Synes dere Trollskallen ser ut som et eventyr? Hvorfor/hvorfor ikke? Får dere lyst til å lese utdraget? Hvorfor/hvorfor ikke?

Hvis læreren vurderer at utdraget kan bli en utfordring for elevene, kan det være en fordel å være mer konkret og si at de viktigste personene i utdraget er Edvard og professor Wolf, si at handlingen foregår i Kristiania i 1887, forklare uvanlige ord som talisman, papyrusruller, mahogni. Det kan også være lurt å nevne ordet poltergeist. Det er riktignok oversatt og forklart i utdraget, men spiller en sentral rolle i teksten. Å dramatisere deler av teksten vil kunne hjelpe elevene med å forberede seg på lesingen. Endelig kan høytlesing være en god idé blant annet fordi det gir læreren mulighet til å stoppe opp underveis for å snakke om hva som har skjedd, hva elevene tror vil skje videre eller for å hjelpe med ord eller avsnitt som er vanskelige å forstå.

B. UNDERVEIS:

Be elevene notere stikkord til teksten på siden «Mine tanker og notater» etter utdraget. Det kan være stikkord til:
– Noe dere synes er overraskende, virker rart eller ulogisk
– Noe som vekker følelsene deres, gjør dere triste, overraskete, begeistrete, redde osv.
– De tre vanskeligste ordene i teksten. Forstår dere hva de betyr? Hvorfor tror dere forfatteren har valgt å bruke disse ordene i en bok til barn og ungdom?

C. ETTER:

1. Min leseopplevelse
Individuelt arbeid.
La elevene fortelle hvordan de opplevde teksten ved hjelp av de faste uttrykkene under. Be dem velge ut noen av uttrykkene og fortsette setningene. Be dem også prøve å gi en forklaring ved å bruke ordet fordi.
Eksempel: Jeg likte godt da… vi fikk vite at dørhammeren og nøkkelen var formet som et ulvehode fordi det ga meg en følelse av at det skulle skje noe skummelt etterpå.

a. Da jeg leste, la jeg merke til…
b. Jeg synes at…
c. Jeg likte godt da…
d. Jeg ble irritert over…
e. Det gjorde inntrykk på meg at…
f. Hvis jeg var…
g. Jeg ble skuffet over…
h. Jeg ble overrasket over…
i. Slutten var…
j. Fordi…

2. Personlig mening
Individuelt arbeid.
Be elevene ta stilling til utdraget:
Likte du utdraget? Hva er de 3 viktigste grunnene til at du liker/misliker teksten?

3. Finn argumenter
Gruppesamtale.
Elevene jobber i grupper på 4-5 elever. Be dem snakke sammen i gruppen om hva de synes er bra og/eller dårlig med teksten, og hva de eventuelt synes kunne vært bedre. Lag to lister: én liste over de tingene som er med på å gjøre teksten god (argumenter for), og én liste over ting som trekker ned (argumenter mot).

På listen over argumenter for kan det for eksempel stå:
«Jeg likte godt da… vi fikk vite at dørhammeren og nøkkelen var formet som et ulvehode fordi det ga meg en følelse av at det skulle skje noe skummelt etterpå.»

På listen over argumenter mot kan det stå setninger som:
«Jeg ble irritert over… slutten fordi den var så åpen. Jeg hadde likt å få vite mer om hva som skjer etterpå».
Be elevene skrive så mange fordeler og ulemper som de klarer.

4. Diskusjon og avstemming i hel klasse
Klassesamtale.
Til slutt diskuteres utdraget i klassen med tanke på å nå frem til en felles vurdering:
Liker dere teksten? Hvorfor/hvorfor ikke? Det er viktig at synspunktene begrunnes. Det er dessuten av stor betydning at rammene er hyggelige, og at elevene får fremføre sin opplevelse og akkurat de meningene og begrunnelsene som betyr noe for dem. Hvis mulig, kan det være en god idé å kombinere avstemmingen med en hyggelig avslutning på uken, for eksempel fredagskos med frukt, kake, quiz eller liknende.

Når avstemmingen er ferdig, føres resultatet inn på Klassens side på bokslukerprisen.no og på plakaten. Det er viktig å gjøre dette før klassen fortsetter med neste utdrag i antologien. Da blir resultatet synlig og viser progresjon samtidig som klassen har oversikt over resultatene.

På bokslukerprisen.no finnes også ulike aktiviteter knyttet til prosjektet, herunder en konkurranse der elevene kan tegne et troll og sende tegningen til Foreningen !les. Vi håper på mange fine og kreative bidrag og premierer det beste med en bokpakke. Vinnerbidraget vil også bli publisert på våre nettsider.