Av Kari Saanum og Signe Torp Året er 1890. På bare litt over 40 år har Norges hovedstad Kristiania blitt en storby med mange fabrikker. Industrien får kraft fra Akerselva, og mange av arbeiderne bor i nabolaget ved elva. Vis hele forlagsteksten
Av Kari Saanum og Signe Torp
Året er 1890. På bare litt over 40 år har Norges hovedstad Kristiania blitt en storby med mange fabrikker. Industrien får kraft fra Akerselva, og mange av arbeiderne bor i nabolaget ved elva.
Fortellingen om Hanna, Oskar og moren deres, spinneriarbeidersken Marie, handler om industrialiseringen i Norge og hvordan det var å være barn i arbeiderklassen.
Fortellingen er utvidet med korte tekster om livet og samfunnet på slutten av 1800-tallet. Her får du også vite mer om Oskar. Oskar Braaten ble en berømt forfatter, som skrev bøker og teaterstykker fra arbeidermiljøet han vokste opp i.
Oline
Skrevet 14. mars 2025 av Oline
Barna i fabrikkbyen er skrevet av Kari Saanum, og illustrert av Signe Torp. Boken er gitt ut av forlaget orkana.
Boka er delt opp i to deler. Den første delen er en oppdiktet historie, og andre del er fakta om Kristiania.
Barna i fabrikkbyen er en bok om fattigdommen på starten av 1800 tallet. Moren til hovedpersonene Oskar og Hanna, Jobber i en tekstilfabrikk. Det er veldig dårlig Arbeidsforhold på fabrikken. Mange av kollegaene til moren til Oskar og Hanna har fått «møkkasjuka». Historien handler mest om den ene kollegaen Matea, som har fått «møkkasjuken». Til boka tilhører det en fin plakat med tegning av sagenveien nr to til nr tjueåtte.
Barna i fabrikkbyen burde være med i bokslukerprisen. Den er litt trist men også fin fordi man, lærer om hvordan det var å være barn på starten av 1800 tallet. Boken passer for 5-7 trinn. Jeg gir den terningkast 5,5 fordi det er en fantastisk bok om Barna i fabrikkbyen.
Henny
Skrevet 14. januar 2025 av Henny
Barna i fabrikkbyen
Boka heter Barna i fabrikkbyen, og er skrevet av Kari Saanum. Den er illustrert av Signe Torp og ble gitt ut av forlaget Orkana i 2024.
Boka er en roman med faktaopplysninger om både hvordan det var å leve på 1890-tallet, og Oskar Braatens liv. Den har 127 sider, og er ikke en del av en serie. Boka passer for aldersgruppen 10-14 år.
Barna i fabrikkbyen handler om Oskar, storesøsteren hans Hanna og moren deres. Moren deres jobber på en tekstilfabrikk, så familien har ikke så mye penger. Det er veldig dårlige arbeidsforhold på fabrikken, og om arbeiderene får en sykdom som de kaller «møkkasjuka» kan de ikke jobbe der lenger. De kan heller ikke jobbe noe annent sted, så da får de ikke penger. Så hva skal de gjøre når en arbeider på fabrikken får «møkkasjuka»? Og hva skjer da med barna hennes?
Jeg syntes boka burde være med i antologien fordi man lærer mye om hvordan arbeiderne hadde det på 1890 tallet, og den er skrevet på en bra måte. Det er også veldig fine illustrasjoner og den har en veldig fin, tegning av 1800-tallets fabrikkby. Jeg vil gi den terningkast 5/6.