Bokslukerprisen 2019/20: Juryens begrunnelse

Treffer blink: – Vi synes forfatteren beskriver verden slik vi barn ser og opplever den, skriver elevjuryen blant annet om Arne Svingens bok, «En himmel full av skyer». Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Elever på 6. trinn har kåret Arne Svingens bok «En himmel full av skyer» til vinner av Bokslukerprisen 2019/20. Her kan du lese juryens begrunnelse.

Det har vært en ære å få lov til å kåre vinneren av Bokslukerprisen 2020. Vi har skrevet mye, argumentert og anmeldt. Noe av det beste med å få være jury er muligheten til å lese mange forskjellige bøker og sjangre. Det var mange bøker som ville vært en verdig vinner i årets bokslukerpris. Men én bok trakk det lengste strået.

Årets vinnerbok er skrevet for oss alle, med ord vi skjønner. Her er spenning, humor, sorg, drama, noe litt farlig som skjer og stadige overraskende hendelser. Vi synes forfatteren beskriver verden slik vi barn ser og opplever den. Det gjør at denne boka rett og slett treffer blink!

Boka er spennende helt fra starten av. Den er ganske lang, noe som gjør at historien får utfolde seg på en god måte. Det skjedde mye, men alt i handlingen passet godt inn i historien. Boka griper, engasjerer og berører oss helt fra første side.

Humoren og de gode person- og miljøskildringene gjorde boka levende. Det var lett å leve seg inn i historien, og det som skjedde føltes ekte. Vi likte hovedpersonen godt, han gjorde drastiske og kule ting for saken han brant for. Alle de rare påfunnene til hovedpersonen gjorde boka morsom.

Boka har et viktig budskap og tema. Det er viktig at det blir skrevet bøker om global oppvarming og at vi må ta ansvar for klimaet og miljøet vårt. Det er det som gjør at denne boka ikke bare blir underholdende og en god bok mens vi leser den, men at den lever i oss, og med oss, etterpå også. Vi likte at hovedpersonen bestemte seg for å kjempe for det som var viktig for ham. Han ga ikke opp selv om han var i en vanskelig situasjon. Boka gir oss tro på at vi barn kan ha innflytelse i samfunnet. Vi kan stå opp for det vi tror på.

Noen av oss ble revet med fordi det er så direkte og brutalt at hovedpersonen får beskjed om at han har uhelbredelig kreft. Det er så trist at vi bare må lese videre for å finne ut om det virkelig er sant. Andre ble revet med fordi fortellingen er gjort spennende med hemmelige planer, action, politi, militærbiler og våpen.

Vi synes vinnerboka fortjener en utvalgt plass i alle skolebibliotek. Alle barn i Norge fortjener å få mulighet til å lese denne boka!

Året vinner av Bokslukerprisen er «En himmel full av skyer» av Arne Svingen.