Bokslukerprisen 2024 til Evighetsspillet

Vinnere: Hanne Gjerde Buch (t.v.) og illustratør Jenny Synnøve Naustan mottar Bokslukerprisen 2024 for «Evighetsspillet». Foto: Naomi Westbye.

Unge lesere på mellomtrinnet har kåret Evighetsspillet (Figenschou forlag) av Hanne Gjerde Buch, illustrert av Jenny Synnøve Naustan, til vinner av Bokslukerprisen 2024.

– Det er helt uvirkelig, nå er jeg skikkelig glad! Tusen takk til alle dere som har sittet i juryen og gjort en så god jobb med å vurdere alle bøkene. Jeg vil takke Jenny som har laget illustrasjonene til boken, og Anitra og Figenschou forlag som utgir bøkene mine. Så ønsker jeg å takke barna mine som har gitt meg veldig gode innspill til boka, og familie og venner som heier på at jeg skal skrive. Jeg håper dere som har deltatt i Bokslukerprisen har fått lyst til å lese mer. Tusen, tusen takk for prisen, sa en stolt og rørt vinner, Hanne Gjerde Buch, foran en fullsatt sal med unge lesere på Sentralen i Oslo.

Da elever fra juryklassene leste opp sin begrunnelse, sa de blant annet:

Vi liker boka fordi det er en spennende bok som gjør at vi får lyst til å lese videre etter hvert kapittel. Den er full av gode beskrivelser. Det gjør det lett for oss å leve oss inn i historien. Vi liker veldig godt måten vi blir kjent med karakterene. Mens vi leser blir vi så oppslukt i boka at den får frem flere følelser i oss, som glede, tristhet og spenning. Det er kun de beste bøkene som får frem slike følelser i oss.

Les hele juryens begrunnelse her

De øvrige superfinalistene var Udyr av Ingvild Bjerkeland (Cappelen Damm), Krypto: Dypfryst av Hans Jørgen Sandnes (Gyldendal), I natt er vi usynlige av Arne Svingen (Gyldendal) og Historia om Erling Braut Haaland av Ørjan Zazzera Johansen, illustrert av Thomas Kirkeberg (Samlaget).

– Alle superfinalistene er lest grundig av juryklassene og godt likt av mange elever. Det kommer tydelig fram i anmeldelsene og vurderingene av bøkene. Dette er kremen av kremen blant barnebøker gitt ut i 2022/2023, men til slutt må det stå igjen en vinnerbok. Vi gratulerer forfatter Hanne Gjerde Buch og illustratør Jenny Synnøve Naustan med Bokslukerprisen 2024 for Evighetsspillet, sier prosjektansvarlig for Bokslukerprisen i Foreningen !les, Christian Goveia Jacobsen.

Juryklassene var:
6. trinn ved Hisøy skole, Agder.
7B ved Grannes skole, Rogaland.
5./6. trinn ved Stanghelle skule, Vestland.
6. trinn ved Volden skole, Vestfold.
5A ved Krokstad skole, Buskerud.
6. trinn ved Bytårnet skole, Østfold.
7. trinn ved Godlia skole, Oslo.
7. trinn ved Valldal skule, Møre og Romsdal.
5. trinn ved Longyearbyen skole, Svalbard.

Kontakt:
Christian Goveia Jacobsen
Prosjektansvarlig for Bokslukerprisen i Foreningen !les
Tlf.: 913 71 393
Epost: christian@foreningenles.no

Om Bokslukerprisen
Bokslukerprisen er en nasjonal leselystpris på mellomtrinnet i regi av Foreningen !les. Prisen har til hensikt å fremme lesing og leselyst, og å løfte frem norsk litteratur som utgis for aldersgruppen 10-12 år. Det er elevene selv som avgjør hvilke bøker som går til superfinalen, og det er juryklassene som avgjør hvilken bok som vinner Bokslukerprisen.

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som skaper lesere og bygger lesekultur. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 500 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, Lesekiosk, Bokstart og Les og lek. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. Foreningen !les ble tildelt LNU-prisen for 2021. I 2021 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for femte gang. I tillegg er Foreningen !les sitt prosjekt Uprisen – årets ungdomsbok nominert til ALMA 2023 og ALMA 2024.