Bokslukerprisen er i gang

Nærmere 120 000 elever på mellomtrinnet har nå starta lesinga av utdrag fra de ti nominerte bøkene i Bokslukerprisen. Fram til november skal elevene vurdere og stemme fram sine fem superfinalister til prisen.

Bokslukerprisen er en gratis nasjonal leselystpris støtta av Utdanningsdirektoratet og Kulturrådet. Prisen skal fremme lesing og leselyst, og løfte fram gode norske bøker for aldersgruppa 9-12 år. Påmeldte elever mottar en antologi med ti utdrag og skal i hele høst lese, vurdere og stemme på hvilke fem bøker de vil skal bli superfinalister til Bokslukerprisen. 15 juryklasser får deretter oppdraget med å lese superfinalistene fra perm til perm og kåre en vinnerbok! Prisen deles ut på Verdens bokdag 23. april 2021.

– Det er mange som etterlyser gode og engasjerende bøker for barn på mellomtrinnet. Med hjelp av anmelderklasser fra hele landet har vi valgt ut ti av de aller beste bøkene fra det siste året. Det har blitt et spennende og variert utvalg om blant anna andre verdenskrig, Julius, om å vokse opp i to familier, om iBrain og om forelskelse. Nå er jeg veldig spent på hvordan de slår an blant de nesten 120 000 barna som deltar i Bokslukerprisen, sier prosjektleder i Foreningen !les, Troels Posselt.

De ti bøkene som er representert i antologien er:
Kodeord Overlord av Tor Arve Røssland, Vigmostad & Bjørke 2019
Buffy By er talentfull av Ingeborg Arvola. Illustrert av Nora Brech, Cappelen Damm 2019
Spesialklassen av Flu Hartberg, Cappelen Damm 2020
Opphavet av Torbjørn Moen, Omnipax 2019
Blyanthjerte av Elin Hansson, Aschehoug 2019
Som ein bror: historia om sjimpansen Julius av Alfred Fidjestøl, Samlaget 2019
Magnus Carlsen og sjakkmorderen av Aleksander Kirkwood Brown. Tegnet av John S. Jamtli, Cappelen Damm 2020
Annenhver uke. Olivias liv av Heidi Linde, Gyldendal 2019
Blå flaggermus av Harald Nortun, Samlaget 2019
Harpa av A. Audhild Solberg, Aschehoug 2019

Alle påmeldte klasser mottar klassesett av antologien, plakater og bokmerker. Til prosjektet følger en egen nettside, bokslukerprisen.no, med tekstutdrag, lydfiler, undervisningsopplegg, mulighet til å stemme, aktiviteter, konkurranser m.m.

– Elever som deltar i Bokslukerprisen har et viktig oppdrag som de tar seriøst. Vi opplever at arbeidet med prisen skaper engasjement rundt omkring i norske klasserom. Som en oppstart til prisarbeidet som nå ligger foran elevene, har vi laga en film der blant anna kunnskapsminister Guri Melby, vinner av Bokslukerprisen 2020, Arne Svingen, og barn som deltok på prosjektet i fjor er med, sier Posselt.

Kontakt:
Troels Posselt
Prosjektleder Bokslukerprisen i Foreningen !les
Tlf.: 467 84 590
Epost: troels@foreningenles.no

Om Bokslukerprisen
Bokslukerprisen er en nasjonal leselystpris for elever på mellomtrinnet i regi av Foreningen !les. Prisen har til hensikt å fremme lesing og leselyst, og løfte fram gode norske bøker for aldersgruppen 9-12 år. Bokslukerprisen er støttet av Kulturrådet og Utdanningsdirektoratet.

Les mer om prosjektet på www.bokslukerprisen.no

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som ble stiftet i 1997, og som i dag har 40 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i Bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Kulturrådet og Utdanningsdirektoratet. Formålet er å arbeide for å fremme lesing i alle aldersgrupper og i alle samfunnslag. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 300 000 barn og unge og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Foreningen !les har tiltak i skolen og på alternative arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, NM i slampoesi og Bokstart. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2018 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for fjerde år på rad.

Les mer på www.foreningenles.no