Bokslukerprisen til Familien Brattbakk

Vinner: Julia Kahrs (t.h.) ble av unge lesere på mellomtrinnet i dag kåret til vinner av Bokslukerprisen 2022/23. Her sammen med programleder Kristine Magnesen, og bokslukerne Viktoria og Ole Jacob fra Klevstrand skole.

Julia Kahrs ble i dag tildelt Bokslukerprisen for romanen Familien Brattbakk (Gyldendal). Kahrs mottok prisen på Sentralen i Oslo av unge lesere på 5., 6. og 7. trinn.

– Tusen hjertelig takk! Jeg ble så rørt. Jeg er superfinalist, men dere er litterære superhelter. Superlesere! Jeg er veldig overrasket. Det er en lang bok med lange kapitler, så jeg er veldig imponert. En stor takk til dere! Jeg vil også si tusen takk til lærerne. Dere er litt gærne dere også som drar med elevene på denne ekspedisjonen, sa Kahrs i sin takketale fra scenen foran fullstappet Marmorsal på Sentralen.

I juryens begrunnelse kan vi blant annet lese:

Vinnerboka skapte i mange klasser så stort engasjement at lesetiden måtte utvides. Vi fikk en umettelig nysgjerrighet og måtte bare lese ett kapittel til. Ingen av karakterene er helt A4. Vi liker karakterene ekstra godt fordi de er litt annerledes, og vi kan ikke alltid forutsi hvordan de kommer til å reagere. Boka har en smart historie og en overraskende slutt.

Les hele juryens begrunnelse her

Superfinalistene var:
TIX – Den stygge andungen av Andreas Haukeland & Olav Brekke Mathisen. Illustrert av Odin Helgheim. Gyldendal 2021.
Ragnarok 2: Fimbulvinter av Odin Helgheim. Egmont 2021.
Skallen av Harald Nortun. Samlaget 2021.
Portalpilotene: Det første oppdraget av Stian Gulli. Illustrert av Sigbjørn Lilleeng. Aschehoug 2021.
Familien Brattbakk av Julia Kahrs. Gyldendal 2022.

– Juryen har jobbet knallhardt i månedsvis og gjort en enestående innsats med å lese lenge og kritisk, hatt litterære samtaler og skrevet grundige vurderinger. Oppdraget de søkte om i høst har, ifølge lærerne, skapt lesekultur og gitt elevene et løft hva litteraturinteresse og leseglede angår. Alle fem bøkene har blitt lest, vurdert og godt likt av de ulike juryklassene rundt omkring i Norge. Det var jevnt, men Familien Brattbakk trakk det lengste strået, og det er åpenbart en bok som har engasjert leserne, sier prosjektansvarlig for Bokslukerprisen i Foreningen !les, Christian Goveia Jacobsen.

Juryklassene var:
6C ved Nordpolen Skole, Oslo.
5.-6. trinn ved Austebygd skule og barnehage, Vestland.
7. trinn ved Knarrlagsund Oppvekstsenter, Trøndelag.
6. trinn ved Lavangen skole, Troms og Finnmark.
6. trinn ved Halmstad skole, Viken.
7. trinn ved Solbakken skole, Trøndelag.
6. trinn ved Kjølberg skole, Viken.
5A ved Stalsberg skole, Viken.
6. trinn ved Klevstrand skole, Vestfold og Telemark.

Kontakt:
Christian Goveia Jacobsen
Prosjektansvarlig for Bokslukerprisen i Foreningen !les
Tlf.: 913 71 393
Epost: christian@foreningenles.no