Bokslukerprisens superfinalister 2023


Nærmere 127 000 unge lesere på mellomtrinnet har lest og stemt fram sine fem superfinalister til Bokslukerprisen 2022/23.

Unge lesere på 5., 6. og 7. trinn har i løpet av høsten lest utdrag fra ti norske bøker i aldersgruppen 10-12 år. De har diskutert og stemt fram hvilke fem bøker de mener skal bli superfinalister i Bokslukerprisen. De utvalgte er:

TIX – Den stygge andungen av Andreas Haukeland & Olav Brekke Mathisen. Illustrert av Odin Helgheim. Gyldendal 2021
Ragnarok 2: Fimbulvinter av Odin Helgheim. Egmont 2021
Skallen av Harald Nortun. Samlaget 2021
Portalpilotene: Det første oppdraget av Stian Gulli. Illustrert av Sigbjørn Lilleeng. Aschehoug 2021
Familien Brattbakk av Julia Kahrs. Gyldendal 2022

Ni juryklasser fra ulike regioner skal nå i gang med å lese bøkene og deretter stemme fram en vinnerbok. Bokslukerprisen deles ut i Oslo 20. april 2023. Engasjementet i høstens prisarbeid har vært stort fra både elever, lærere og bibliotekarer.

– Det er et svært imponerende arbeid skolene har lagt ned i Bokslukerprisen denne høsten. Med prisen vil vi at leserne skal bli engasjerte, snakke med hverandre om bøkene og få et innblikk i nyere norsk litteratur. Årets tekster har tydelig skapt leseglede og mange gode opplevelser rundt omkring i landet. Både de unge leserne, lærerne og skolebibliotekarene kan være stolte av innsatsen, sier prosjektansvarlig for Bokslukerprisen i Foreningen !les, Christian Goveia Jacobsen.

– Blant superfinalistene er det en god blanding av tekstbøker, illustrerte bøker og en tegneserie. Det er skjønnlitterære spenningsbøker og sakprosa med alvor. Nå blir det interessant å se hvordan bøkene blir mottatt av juryklassene, sier han.

Juryklassene er:
6C ved Nordpolen Skole, Oslo
5.-6. trinn ved Austebygd skule og barnehage, Vestland
7. trinn ved Knarrlagsund Oppvekstsenter, Trøndelag
6. trinn ved Lavangen skole, Troms og Finnmark
6. trinn ved Halmstad skole, Viken
7. trinn ved Solbakken skole, Trøndelag
6. trinn ved Kjølberg skole, Viken
5A ved Stalsberg skole, Viken
6. trinn ved Klevstrand skole, Vestfold & Telemark

Kontakt:
Christian Goveia Jacobsen
Prosjektansvarlig for Bokslukerprisen i Foreningen !les
Tlf.: 913 71 393
Epost: christian@foreningenles.no

Om Bokslukerprisen
Bokslukerprisen er en nasjonal leselystpris for elever på mellomtrinnet i regi av Foreningen !les. Prisen har til hensikt å fremme lesing og leselyst, og å løfte frem norsk litteratur som utgis for aldersgruppen 10-12 år. Det er elevene selv som avgjør hvilke bøker som går til superfinalen. Det er juryklassene som avgjør hvilken bok som vinner Bokslukerprisen.

Les mer om prosjektet her

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell organisasjon som sprer leselyst og skaper lesere blant barn og unge. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 400 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, Lesekiosk og Bokstart. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2021 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for femte gang. Foreningen !les er også tildelt LNU-prisen for 2021.

Les mer om Foreningen !les her