Fem fine anmeldelser fra Bokslukerprisen.no

I løpet av høsten 2015 ble det lagt ut mer enn 5 000 kommentarer/anmeldelser på bokslukerprisen.no.

Vi har valgt ut fem av tekstene, skrevet av elever på 6. trinn, som vi synes er gode og som vi tror vil kunne gi idéer og inspirasjon når du selv skal skrive en anmeldelse:

med beina på nakken

Om utdraget fra Med beina på nakken.
Anmeldt av Ruben fra Kvam skole.

Teksten handler om en gutt som heter Eirik. Eirik sitter i rullestol. Eirik bor alene med faren sin. Pappaen til Eirik har lite penger. I huset mangler det mye. Pappaen til Eirik stjeler matvarer på butikken og gambler på casino og vedder på hest. Eirik har ingen venner, han er mye alene og redd for å møte folk. En dag ser han en gutt og en jente som sparker fotball, men han tørr ikke å spørre om å få være med. Eirik ønsker at huset skal bli bedre, men pappaen får mer og mer problemer. Handlingen foregår for det meste inne i leiligheten til Eirik og faren hans.
Sjangeren er drama.
Jeg synes teksten er litt trist og litt spennende. En blir nysgjerrig på hvordan det skal gå med Eirik, samtidig som det er trist at pappaen til Eirik har et dårlig liv.
Her er et sitat som beskriver spenningen i boken: «I ansiktet hadde han to store sår. Huden buler ut på steder den ikke pleier. Høyre øye er rødt. Leppa er sprukket.»
Det er lett å leve seg inn i handlingen på grunn av måten teksten er skrevet på. Også det at gutten er omtrent like gammel som meg, gjør det lettere å følge med. Det at Eirik satt i rullestol og ikke hadde venner, var overraskende i teksten. Det jeg liker med Eirik er at han er fornuftig og støtter faren sin. Det jeg misliker med faren, er at han spiller så mange spill og gambler bort pengene til familien, samt at han stjeler. Teksten slutter på en brutal måte. Jeg får lyst til å lese mer. Teksten er lett å lese fordi det er mange kapitler og avsnitt. Den er samtidig skrevet for barn.
Jeg vil anbefale denne boken til andre, fordi den handler om temaet familie og man kan forstå at andre ikke er like heldig som en selv. Man kan lære seg å være takknemlig for at man ikke sitter i rullestol og ikke er fattig.

 

Yoko høy

Om utdraget fra Yoko Onur – et balleliv.
Anmeldt av Serine fra Søre Ål skole

Jeg likte boken godt, fordi den har litt grovt språkbruk og forfatteren har uthevet teksten der hun får lyst til å rope, det er min type humor.
Jeg liker godt da Yoko lager profil til moren sin på Muslima.com fordi det er annerledes og det har jeg ikke sett noe særlig til før i andre bøker. Jeg liker moren til Yoko fordi hun er litt rar. Jeg er ikke sikker på om jeg hadde klart å leve med en SÅNN type mor fordi da hadde jeg blitt gal tror jeg.
Det er en bra bok fordi den er forskjellig fra andre bøker og beskriver hanlingene godt men ikke for detaljert, og det liker jeg. Jeg synes at forfatteren kunne beskrevet hvem Moji litt bedre, men nå er jeg litt pirkete.
Jeg fikk veldig lyst til å lese resten av boken fordi jeg synes den er veldig morsom og man trenger å le litt en gang i blant.

 

rivertongåten

Om utdraget fra Rivertongåten.
Anmeldt av Ola fra Lysaker skole

Boken handlet om tre venner som het Cecilia, Leo, Une og hunden hennes Egon. De kommer ofte borti mysterier, og nå har de funnet en mystisk kasse med en navnelapp det står Riverton på. Den ligger i skogen som ligger like utafor pensjonatet der Cecilia og Leo bor. Rett før de skal åpne den henter to skumle menn den. Så drar de til doktorgården, der er det mange flere kasser med en merkelapp der det står Riverton på. Inne i et rom er det en bag og en annen kasse, men den står det ikke Riverton på. Leo åpner den og ser et maskingevær, en AK3! Une finner en pistol, og Leo finner finlandshetter. Det er noen som har tenkt til å begå et ran!
Handlingen var lett å leve seg inn i siden den var så godt skrevet, og man fikk svar på alt man lurte på. Teksten var også spennende hele tiden, det likte jeg, men den var mest spennende når mennene kom tilbake. Det var i hvert fall spennende når Leo veltet kassen med skudd. Egon, hunden syntes jeg virket liten, morsom og leken. Jeg likte at teksten var godt forklart og veldig godt skrevet hele tiden. Leo virket som en kul, tøff og smart gutt, mens jentene virket litt mer redde og sånt. Det hadde vært kult å ha vært med i like mange mysterier som dem. Teksten var litt vanskelig å legge fra seg, men heldigvis for meg så har jeg hele boka. Den var ikke vanskelig å lese og jeg skulle ønske at den var litt lenger.
Tekstens styrke var at den var spennende hele tiden. Jeg anbefaler denne boken til både gutter og jenter i alderen 8-12 år. Jeg synes boken fortjener å være superfinalist i bokslukerprisen.

 

den syvende nøkkel

Om utdraget fra Den syvende nøkkelen.
Anmeldt av Tora fra Jostedal oppvekstsenter

Bokmelding om «Den syvende nøkkel»
Fordi faren hans er forsvunnen, leitar Alfredo og hunden Kjell etter han, og kjem til slutt til den nedlagte operaen. Inni operaen skjer det mystiske ting, og Alfredo og Kjell legg ut på ei farleg reise i operafantasien si verd.
Gjennom tekstutdraget skjønar me at Alfredo si mor ligg i koma på sjukehuset, og han er redd for at den forsvunne far hans, som er tidlegare operasongar, er utru. Utdraget fortel oss ikkje korleis Alfredo ser ut, men fortel ein god del om kjenslene hans.
Eg trur forfattaren si meining med boka er å fortelje noko om kor viktige foreldre er for born og kor redde ungar kan vere for å miste foreldra sine.
Eg likar boka fordi den er mystisk, og det er mange personar Alfredo har sett før som han ser igjen på alle mulege rare plassar, slik at det blir litt innvikla. Eg likar og at det er eit kjæledyr med, ein som ein kan bli glad i slik at eg har noko til felles med hovudpersonen. Alt det magiske gjer att ein kjem inn i ei spesiell stemning. Det var godt skildra, på ein nøyaktig og detaljert måte, men ikkje overdrive. Framsida er innbydande og kul, passar godt til innhaldet i boka. Eg får lyst til å lese heile boka.

 

Discosatan

Om utdraget fra Discosatan.
Anmeldt av Kristine fra Grødem skole

Jeg syntes at utdraget Discosatan var et utrolig spennende, dramatisk og fantasifullt utdrag.
Utdraget hadde mange forskjellige deler som til slutt ble et fullført puslespill. Og jeg fikk lyst til å lese hele boka. Jeg levde meg veldig inn i handlingen, og jeg ville ikke ha endret på noe.
Denne boka er veldig ulik andre bøker jeg har lest, blant annet at det var med dansing og magi, og det var det at faren ikke ville ha kontakt med Kine. Det var litt av hvert i boka. Det var kanskje det som gjorde forskjellen. Når jeg leste tittelen ble jeg litt usikker om det var en bok for meg , men det viste seg at jeg tok helt feil. Og jeg har lært meg og prøve meg på litt andre sjangere enn jeg er vant til, og det er jeg sikker andre barn også har gjort. Forfatteren er veldig flink til å bygge opp spenningen den var spennende fra første side. Sjangeren er drama og det så jeg. Så bra jobba. Tusen takk!

 

Hvis du vil lese flere kommentarer/anmeldelser av bøkene som var med på årets Bokslukerpris, kan du klikke deg inn under utdragene på FORSIDEN.

Vil du vite mer om de fem månedens anmeldere, kan du lese mer om dem HER, HER, HER, HER og HER.

Hvis du har lyst til å prøve å skrive en anmeldelse som er like fin som de fem over, kan du lese våre tips HER.

UPRISEN.NO finner du anmeldelser av alle norske ungdomsbøker, skrevet av elever i ungdomsskolen.