Grøsser ble Boksluker-favoritt!

Vinner: Mari Moen Holsve omringet av juryelevene som kåret henne og grøsseren «Ingen sover trygt i natt» til vinner av Bokslukerprisen 2019. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Bokslukerprisen i regi av Foreningen !les ble i dag delt ut på Sentralen i Oslo. Vinneren ble Mari Moen Holsve for grøsseren Ingen sover trygt i natt.

Ti juryklasser på 5. og 6. trinn har siden november 2018 lest de fem superfinalistene i Bokslukerprisen. Superfinalistene ble i fjor høst stemt fram av 80 000 elever på bakgrunn av utdrag de leste fra ti norske skjønnlitterære bøker for aldersgruppen 10-12 år. Onsdag 24. april kåret elevene Ingen sover trygt i natt (Cappelen Damm) av Mari Moen Holsve til vinner av Bokslukerprisen 2019.

– Dette er en av de kuleste prisene du kan få, fordi vi skriver jo bøkene for dere. Tusen takk alle sammen, sa Moen Holsve da hun mottok prisen på Sentralen i Oslo foran nærmere 300 elever.

I juryens begrunnelse heter det blant annet:

Vinnerboka er så skummel at den har fått det til å grøsse nedover ryggene våre og hjertet til å slå litt hardere. Den er sykt bra, mener vi. Den har alt en grøsser burde ha, spenning og action, dessuten er den tankevekkende. Den fikk frem både redsel og tristhet i oss.

Les hele juryens begrunnelse her

Superfinalistene var:
Kokotopia. Riddere, hekser og prikkedøden av Simon Stranger og Helena Lindholm. Fontini 2018
Zombieutbruddet. Byrået for ikke-hendelser av Robert Næss. Juritzen jr. 2017
Anton og andre flokkdyr av Gudrun Skretting. Aschehoug 2017
Bobla av Siri Pettersen. Gyldendal 2017
Ingen sover trygt i natt av Mari Moen Holsve. Cappelen Damm 2017

Juryklassene var:
Ellingsrudåsen skole (Oslo)
Hasle skole (Oslo)
Kirkenær skole (Hedmark)
Lysheim skole (Vestfold)
Mellom-Nes skole (Akershus)
Risør barneskole (Aust-Agder)
Silsand barneskole (Troms)
Sunde skole (Vest-Agder)
Valldal skule (Møre og Romsdal)
Vanvikan skole (Trøndelag)

Under prisutdelingen var det musikalsk innslag med Hennie, slampoesi med Taro Vestøl Cooper og tale ved statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Rikke Høistad Sjøberg. Utdelingen ble ledet av Kristine Magnesen.

Kontakt:
Troels Posselt
Prosjektleder Bokslukerprisen i Foreningen !les
Tlf.: 467 84 590
Epost: troels@foreningenles.no

Om Bokslukerprisen
Bokslukerprisen er en nasjonal leselystpris for elever på 5. og 6. trinn i regi av Foreningen !les. Prisen har til hensikt å fremme lesing og leselyst, og å sette søkelyset på den gode norske skjønnlitteraturen som utgis for aldersgruppen 10-12 år. Bokslukerprisen er støttet av Kulturrådet og Utdanningsdirektoratet.

Les mer om prosjektet på www.bokslukerprisen.no

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som ble stiftet i 1997 og som i dag har 40 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen finansieres av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Kulturrådet og Utdanningsdirektoratet. Foreningens formål er å arbeide for å fremme lesing i alle aldersgrupper og i alle samfunnslag. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 300 000 barn og unge og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Foreningen !les har tiltak i skolen og på alternative arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, NM i slampoesi og pilotprosjektet Bokstart. Alle foreningens tiltak er gratis og nasjonale. I 2017 mottok Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2018 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for fjerde år på rad.

Les mer på www.foreningenles.no