Høstens konkurransevinnere!

 

Vinner diktkonkurransen:

Thea, Solås Skole

Jeg får sommerfugler i magen,
av å tenke på deg hele dagen.
Det samme skjer når vi spiller kamp,
da blir hjertet mitt om til damp.
Når jeg spiller fotball med deg,
har jeg det kjempegøy og blir aldri lei.
Men hvis du ikke liker meg,
gir jeg opp,
og forsvinner bort fra deg.

 

Hvordan det er å vinne:

– Det er litt rart fordi jeg følte ikke at jeg skulle vinne. Det er kjekt å vinne, men har ikke tenkt så mye på det. Men det er jo stas siden det er mange andre med i konkurransen.

Hvorfor hun liker å skrive dikt:

– Jeg liker litt å skrive dikt, fordi da kan jeg skrive om nesten hva jeg vil. Og så er det gøy med rim og føler jeg får til å skrive det. Det er også greit at det ikke trenger å være så langt.

Tips til andre:

– Mitt tips er å finne et tema som du vil skrive om, og så tenker du ut en setning som kan passe med det. Jeg pleier å prøve å finne ord som rimer på det siste ordet i setningen.

Vinnere skrivekonkurransen:

Guro, Østli Skole

DAG 5
Jamal
Eg er ute på brua igjen. Det bles meir no og vinden tek tak i meg. Tankane svirrar rundt i hovudet. Eg tenkjer på alt og ingenting samstundes. Kaptein Harris kjem ut på brua. -Har ikkje eg sagt ifrå at du ikkje har lov å vere her ute? Eg snur ryggen til henne. Eg er lei av at dei vaksne er så kjedelege. Dei skal bestemme alt alltid. Kaptein Harris sukkar og går inn igjen. Eg blir ståande ute på brua. Det har blitt endå kaldare no og eg knyt armane rundt meg.

 

Hvordan det er å vinne:

– Det føles bra å være en av vinnerne i skrivekonkurransen. Jeg ble veldig glad for at mitt bidrag ble så godt likt av dommerne. Jeg ble ganske overrasket, og spesielt når jeg fikk høre at det var så mange som hadde sendt inn bidrag.

Hva som er viktig å tenke på når man skal skrive spenning: 

– Jeg leser ganske mye og pleier å hente inspirasjon fra bøker jeg har lest. I en spennende bok synes jeg det er viktig å bygge opp historien på riktig måte. Det spennende kan ikke komme helt på starten av boka, men kanskje litt lenger ut i historien.

Tips til andre som vil skrive: 

– Mine tips til andre som vil skrive gode fortellinger er å hente inspirasjon fra andre bøker eller filmer. Man kan for eksempel se på hvordan en fortelling er bygget opp eller hvordan forfatteren bruker ordene til å fortelle noe. Flere tips er å lage et tankekart, skrive stikkord eller tegne små tegninger til hva historien kan handle om. Å bare la fantasien og kreativiteten slippe løs. Ta deg gjerne god tid og les gjennom historien nøye. Hvis man skal skrive fortsettelse på en historie, som i denne oppgaven, er det lurt å lese historien nøye og prøve å bruke de samme personene og stedene som historien allerede handler om.

Tuva, Skotterud Skole

Jamal

Det er mørkt og eg brå vaknar eg kjenner at båten vinglar. Det må nok vera storm ute. Eg høyrer nokon gå over meg på dekk. Tenk om det faktisk var nokon som følgjer etter oss som Eira sa. Eg steller meg opp og går til pappa. Det er han som styrer båten. Men han er borte. Eg høyrer nokon mumla, skal eg gå og sjekka eller styra båten. Eg bestemmer meg for og vekke Eira. Men så høyrer eg Eira skrika, så eit plask. Var Eira så desperat om og komma seg heim? Nei det det er ikkje sånn Eira gjer…

 

Hvordan det er å vinne:

Det er helt sykt å vinne, siden det var over tusen som meldte seg på. Jeg dikter litt også, og har fått et dikt publisert i Aftenposten junior. Det ser lyst ut med tanke på at jeg kan bli forfatter en gang.

Hva som er viktig å tenke på når man skal skrive spenning: 

Lesere syns jo det er spennende når det blir en vri. Hvis de tror de er på sporet av noe, liker jeg å skrive noe helt annet enn det som pleier å skje.

Tips til andre som vil skrive: 

Du må ikke alltid følge den fortellingsfisken. Det er gøy å skrive litt forskjellig!

 

Mathilde, Kleppe Skule

Vi seglar vidare, eg kjennar kvalmen stige fram i kroppen. Eg går under dekk for å vere åleine, eg krangla med kaptein Harris om at vi ikkje fekk vere på brua. ”Eira!” Embret ropar på meg oppe frå dekk. «Ja?” ropar eg tilbake .”Kva er det?” Det tar lang tid før eg får svar, så eg spring opp til dei andre. Til slutt finn eg Embret og eg spør han kvar vi er. ”Vi er nære England no” Eg stivnar til,” Nære England?!” Så kjem kaptein Harris mot oss. “ Vi reiser til england for å få meir våpen og mat.” “Skal vi gå i land der da?” “Ja klart det” svarar ho meg. Så kjem Jamal mot meg. ”Kva er det som skjer her?” Kapteinen ser surt på oss og snur seg og går. “Ikkje bry deg”.

 

Hvordan det er å vinne:

Det var veldig overraskande. Eg trudde ikkje at eg skulle vinna.

Hva som er viktig å tenke på når man skal skrive spenning: 

– At du får fram veldig nøye kva som skjer i forteljinga.

Tips til andre som vil skrive: 

– Berre bruka fantasien.

Linn Amalie, Kvelde Skole

Jamal

Jeg står og tenker for meg selv, mens jeg ser ut mot havet. Kan det virkelig ha vært et fiendtlig skip som fulgte etter oss? Nei, det kan jo ikke det. Vi hadde sett det, i alle fall på radaren. Hun så sikkert ingenting. Hun er jo skikkelig sjøsyk, så kanskje hun bare drømte det, eller noe sånt. Hun han i alle fall ikke komme seg i land, nå. Vi er langt unna havna i Reykjavik, langt ute på havet. Plutselig hører jeg noe. Et smell. Det høres ut som et skudd. Jeg hører kapteinen si at alle må komme seg opp på øverste dekk. Det er ikke noe problem, for de fleste er der allerede. Jeg ser Eira komme løpende ut den ene døra. Hun ser seg rundt, ser ut som hun prøver å få øye på noe. Så ser hun meg, og løper mot meg. -Hva er det som skjer? Spør hun meg forskrekket; redd. – Jeg vet ikke, men vi får nok beskjed om hva vi skal gjøre av kapteinen så snart som mulig, svarer jeg, usikker på hva jeg skal si. -Alle mann i livbåtene! Roper kapteinen, og alle løper mot siden av båten. Jeg følger bare etter far, for jeg vet ikke hva annet jeg kan gjøre.

Så kom du deg av båten likevel, Eira, tenker jeg, mens vi sitter i livbåtene. Jeg skulle gjerne spurt kapteinen om hva som foregår, men vi sitter ikke i samme båt. Jeg spurte far, men han sa at han ikke visste noe, og de andre jeg sitter i båt med, visste heller ikke noe. Så da sitter jeg å prøve å spekulere på hva som kan ha skjedd. Det kan jo ha vært det skipet Eira sa at hun så, men det var rart at ingen så noe, og det kom ikke noen stor bølger. Hva annet kan det ha vært? Tenkte jeg, mens vi satt i livbåten, og rodde i stillhet …

 

Hvordan det er å vinne:

– Jeg tenkte når jeg hørte at jeg hadde vunnet at det er veldig merkelig at det er meg av alle de. Det var veldig sjokkerende, men veldig gøy. Jeg tenkte at det kom til å bli en bra dag i dag og det ble det jo! Hadde liksom på følelsen av det. Det stemte!

Hva som er viktig å tenke på når man skal skrive spenning: 

– Det kommer litt an på, men på den fortsettelsen så passet jeg på at jeg avsluttet spennende slik at leseren ikke helt vet hva som skjer videre. Det kommer også litt an på hvilket perspektiv du bruker. Når du skriver i presens blir det ofte mer spenning.

Tips til andre som vil skrive: 

– Det er lurt å lese noen forskjellige bøker for å få inspirasjon til hvordan man kan skrive selv. Skriv ned det du kommer på og hvis du ikke er fornøyd så kan du forandre på det senere. Jeg vet ikke helt. Fortellingene pleier å bare komme mens jeg skriver. Jeg elsker å skrive.