Hvordan skrive en bokanmeldelse på Bokslukerprisen?

writing-828911_960_720

1. INNLEDNING
Skriv først en kort presentasjon av teksten:

– Hva handler teksten om? Skriv kort og nevn bare det viktigste – de viktigste personene, hva som skjer og hvor handlingene foregår. Noen få linjer er nok (bruk heller mer plass og tid på å skrive om hva du mener og hvorfor).
– Hva slags bok er det snakk om (sjanger)? Er det en krim, en fantasy-bok, drama, grøss, humor…? Minner den om andre bøker du har lest eller film du har sett?
– I anmeldelser er det dessuten vanlig å skrive bokens tittel, navn på forfatter og forlag. På bokslukerprisen.no er det allerede nevnt, så da trenger du ikke å skrive det.

2. DIN OPPLEVELSE OG VURDERING
Det er dine meninger og begrunnelser som er det viktigste i en anmeldelse. Skriv derfor hva du synes om teksten og hvorfor. Hvis du klarer å begrunne din mening, forstår man hvorfor du mener at teksten er god eller dårlig. Da blir anmeldelsen god og samtidig nyttig for andre barn.
Velg ut noen punkter som forklarer hvorfor du liker eller misliker teksten og bruk forklarende ord som fordi og derfor. Ta også gjerne med et par eksempler fra boken som viser hva du mener.
Kanskje du kan bruke punktene under som inspirasjon, men husk at du må velge ut det som er viktigst for din vurdering.

– Er handlingen lett å leve seg inn i? Hvorfor/hvorfor ikke? Hva gjorde at du levde deg inn i historien (eller ikke)? Handlingen, personene, emnet, måten den er skrevet på?
– Hvordan starter teksten? Starter den rett inn i handling eller med beskrivelse? Griper den tak i deg med én gang eller bygger den seg gradvis opp? Hvordan utvikler handlingen og spenningen seg mot et høydepunkt? Er det noe som overrasker deg?
– Hva synes du om personene? Er det personer du blir glad i, ser opp til fordi de er annerledes, kule osv. eller er det noen du misliker? Hvorfor?
– Tar boken opp et viktig emne? Har den noe viktig å si deg eller andre barn? Gir den deg noe å tenke på eller er det det som skjer mens du leser som er det viktigste?
– Hvordan slutter teksten? Brått og uventet eller som du forventet? Får du lyst til å lese mer?
– Var teksten vanskelig å legge fra seg?
– Er den lett å lese – hvorfor eller hvorfor ikke?
Hvis du bruker ord som bra, dårlig, kjedelig eller spennende, er det ekstra viktig at du forklarer hva du mener. Disse ordene er nemlig så vanlige og brukes så ofte at du må forklare hvordan du bruker dem. Prøv å forklare hva det er ved teksten som gjør den kjedelig eller spennende. Du kan også prøve å finne et annet ord som dekker det du vil si, som for eksempel: overraskende, morsom, ekkel, treg, gripende, troverdig. En tredje mulighet er å gi ett eller flere korte eksempler fra teksten som viser hva du mener.

3. AVSLUTNING
Skriv en avslutning der du oppsummerer hva du mener og hvorfor.
– Hva er det beste ved teksten? Hva er dens styrke?
– Hva er tekstens svakhet? Hva irriterte deg?
– Bør andre lese den?
– Synes du at boken fortjener å være superfinalist? Å vinne Bokslukerprisen?

Før du legger ut anmeldelsen din på bokslukerprisen.no, anbefaler vi at du ser over teksten du har skrevet og sjekker at den er lett å lese og forstå. Lag også gjerne en overskrift som sier noe om boka eller om leseopplevelsen din.
Da får andre enda større glede av å lese din vurdering.