Hvordan skrive en anmeldelse?

Å ANMELDE PÅ BOKSLUKERPRISEN.NO

En anmeldelse er en tekst der du forteller hva du synes om en tekst eller en bok du har lest og forklarer hvorfor du liker eller misliker den.

Poenget med å skrive en anmeldelse til bokslukerprisen.no er å fortelle andre sjetteklassinger hva du synes om teksten. I tillegg vet vi at forfattere og forlag også besøker nettsidene.

Da bør du få frem:

Hvordan du opplevde teksten

Hva som gjør teksten god eller dårlig

Hvorfor andre bør lese boka (eller la være)

 

For å skrive en god anmeldelse kan det være lurt å gjøre litt forarbeid:

 • Skriv ned stikkord eller korte setninger når du leser teksten. Skriv om tanker og følelser du får underveis og hva det er ved teksten som gir deg disse tankene. Du kan også bruke friloggen som du finner her.
 • Bruk notatene dine og skriv ned de tre viktigste grunnene til at du liker eller misliker teksten. Finn eksempler som begrunner din mening. Hva var bra og dårlig med teksten? Og hvorfor?

Da er du klar til å skrive anmeldelsen din.

 

SLIK SKRIVER DU EN ANMELDELSE:

Innledning

Skriv først en kort presentasjon av teksten:

 • Hva handler teksten om? Skriv kort og nevn bare det viktigste – de viktigste personene, hva som skjer og hvor handlingene foregår. Noen få linjer er nok (bruk heller mer plass og tid på å skrive om hva du mener og hvorfor).
 • Hva slags bok er det snakk om (sjanger)? Er det en krim, en fantasy-bok, drama, grøss, humor…? Minner den om andre bøker du har lest eller film du har sett?

Din opplevelse og vurdering

Det er dine meninger og begrunnelser som er det viktigste i en anmeldelse. Skriv derfor hva du synes om teksten og hvorfor. Hvis du klarer å begrunne din mening, forstår man hvorfor du mener at boken er god eller dårlig. Da blir anmeldelsen god og samtidig nyttig for andre sjetteklassinger.

Velg ut noen punkter som forklarer hvorfor du liker eller misliker teksten og bruk forklarende ord som fordi og derfor. Ta også med et par eksempler fra boken som viser hva du mener.

Kanskje du kan bruke punktene under som inspirasjon, men husk at du må velge ut det som er viktigst for din vurdering av boken.

 • Er handlingen lett å leve seg inn i? Hvorfor/hvorfor ikke? Hva gjorde at du levde deg inn i historien (eller ikke)? Handlingen, personene, emnet, måten den er skrevet på?
 • Hvordan starter teksten? Starter den rett inn i handling eller med beskrivelse? Griper den tak i deg med én gang eller bygger den seg gradvis opp? Hvordan utvikler handlingen og spenningen seg mot et høydepunkt? Er det noe som overrasker deg?
 • Hva synes du om personene? Er det personer du blir glad i, ser opp til fordi de er annerledes, kule osv. eller er det noen du misliker? Hvorfor?
 • Tar boken opp et viktig emne? Har den noe viktig å si deg eller andre sjetteklassinger? Gir den deg noe å tenke på eller er det det som skjer mens du leser som er det viktigste?
 • Hvordan slutter teksten? Brått og uventet eller som du forventet? Får du lyst til å lese mer?
 • Var teksten vanskelig å legge fra seg?
 • Er den lett å lese – hvorfor eller hvorfor ikke?

Hvis du bruker ord som bra, kult, kjedelig eller spennende, er det ekstra viktig at du forklarer hva du mener. Disse ordene er nemlig så vanlige og brukes så ofte at du må forklare hvordan du bruker dem. Å gi eksempler er en god måte å gjøre det på. Ofte kan det også være en god idé å finne et annet ord, som for eksempel: overraskende, morsom, ekkel, treg, gripende, troverdig.

 

Avslutning med oppsummering

Skriv en avslutning der du oppsummerer hva du mener og hvorfor.

 • Hva er det beste ved teksten? Hva er dens styrke?
 • Hva er tekstens svakhet? Hva irriterte deg?
 • Bør andre lese den?
 • Synes du at boken fortjener å være superfinalist på Bokslukerprisen?

Før du legger ut anmeldelsen din , anbefaler vi at du ser over teksten du har skrevet og sjekker at den er lett å lese og forstå. Da får andre sjetteklassinger enda større glede av å lese din vurdering.