Månedens anmelder for august og september er kåret!


Blant tusenvis av supre anmeldelser som kom inn i august og september har vi plukket ut to som vi likte ekstra godt. Felicia fra Aronsløkka Skole skrev vinneranmeldelsen for august, mens Anders på Bjølsen Skole stakk av med seieren for  september. Begge har fått en bokpakke i premie fra oss i Foreningen !les!

Her kan du lese anmeldelsene og et lite intervju vi gjorde med de to lese – og skriveglade elevene:

VINNER AUGUST: Felicia, Aronsløkka Skole

Foto: Håkon Skinnes

Utdraget fra boka Ada og Andrine Hegreberg på samme lag.

Utdraget handler om to jenter som spiller fotball og at de drar til en fotballbinge for å spille fotball. Også er det noen gutter som spiller fotball der og de tror ikke at de kan spille fordi de er jenter. Også spiller de sammen og de viser at de er gode fotball spillere. Sjangeren til boka er fotball. 

Jeg syntes at det er lett å leve seg inn i situasjonen fordi det har vert sånn før og det er noe jeg kan leve meg inn i. Det som gjorde sånn at jeg levde meg inn i det er fordi noen ganger så skal gutter tøffe seg og det er veldig vanlig og det er mest gutter som spiller fotball så det er derfor jeg levde meg inn i det. Handlingen er at guttene ikke vill og de tror ikke att jentene kan spille. Personene i det utdraget som jeg leste er Ada og Andrine og de guttene. Emnet er fotball. Jeg syntes at teksten er bra skrevet fordi det var enkelt og forstå. Teksten starter med å forklare og beskrive hvordan Ada og Andrine hadde det i barndommen fordi nå er de profesjonelle fotballspillere. Teksten bygger seg gradvis opp og det blir mere spennende. Det som overrasker meg, er at guttene sier at jenter ikke er gode på fotball. 

Jeg syntes at de to jentene er bra forbilder og at guttene er dårlig forbilde. Nå ser jeg opp til Ada og Andrine fordi de er flinke fotballspillere. Jeg misliker gutta fordi de skal alltid tøffe seg. Jeg syntes det er bra at boken tar opp at jenter også kan spille fotball. Det jeg tenker på når jeg leser er at det er sant at gutter pleier og tøffe seg og at det er bra at de to jentene står opp for seg selv og viser at de kan spille. Det jeg syntes er best i teksten er at de viser at de er flinke på fotball selv om de er jenter. Det som irriterte meg, var at guttene tøffa seg og at de sa at jenter ikke kan spille fotball. Jeg syntes at andre burde lese den, men jeg syntes ikke at den burde vinne så langt. 

Terningkast: 3,5 

 1. Hvordan føles det å være månedens anmelder for august?  

– Det er veldig gøy, morsomt og spennende. Jeg ble veldig overrasket. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle bli plukket ut, det var så mange andre bra anmeldelser. Jeg er fornøyd og litt stolt. Dette gir meg lyst til å lese enda litt mer bøker.  

 2. Har en favorittbok du vil fortelle om? 

– Min favorittbokserie er Lillesøster-serien. De er realistiske og fine. De vekker gode barndomsminner i meg, de er morsomme og bare fine. Akkurat nå leser jeg en bok som heter Snatch av Tor Arve Røssland, den er veldig spennende og bra, selv om den litt vanskelig å forstå noen ganger.

 

VINNER SEPTEMBER: Anders, Bjølsen Skole

Foto: Norsk Skolefoto

Boken «Familien Brattbakk» handler om Sam og familien som flyttet til Gørja, det er kjent for å ikke være et normalt sted. Det kommer masse vinterstormer, barn blir borte, de bare forsvinner! Og det er noe med himmelen …? 

Jeg synes boken er veldig grei og fin, den har bra historie og fine detaljer. Boken er veldig interessant, den får deg til å lure på hva som skjer veldig. 

Teksten sin sterkhet må være at den følger en spesifikk linje, den har en historie som.. folk forsvinner fra Gørja. Dem greide å legge det til teksten nydelig! Alt gir en god mening. 

Teksten sin svakhet må være at den er vanskelig å følge med i teksten, det kan henne at jeg var veldig sliten, men jeg synes det var vanskelig å følge med. Den hadde også veldig mye detaljer, men det hadde litt for mye, ganske avansert. Som f.eks. «Det var ikke spesielt varmt, selv om det bare var tidlig høst, men Karla hadde polstring nok, eller vilje, i alle fall, til å bli sittende der på steinen og stirre og spise.» 

Teksten kunne vært bedre hvis den ekskluderte veldig detaljerte ord om ting. Fordi, hvem liker dette her: «Når jeg skulle spise en bit av brødskiven min så jeg at 332 grader Nord var den litt molden. Er det kanskje på grunn av brødet mitt er ut av dato, hm … «

Jeg anbefaler denne boken til de som liker å lese i et rolig tempo og elsker ekstreme detaljer. 

Terningkast: 4 

 1. Hvordan føles det å være månedens anmelder for september? 

– Det er helt sjukt, jeg kunne ikke tro det. Jeg ante ikke hvordan jeg skulle reagere så jeg bare ropte i glede. Det er en gang i en livstid det skjer altså.

2. Har du en favorittbok du vil fortelle om?

Jeg har egentlig ingen favorittbok, men jeg er veldig glad i historiebøker og er glad i disse to seriene her: «Gutta i trehuset» og «Detektivbyrå 2». Men hvis jeg skulle velge fra Bokslukerprisen 2022 må det være «Skallen» av Harald Nortun.

VI I FORENINGEN !LES GRATULERER!