Månedens anmelder for oktober er kåret!

– Det beste med teksten for meg var at det var veldig beskrivende og at jeg fikk lære litt om Tourettes syndrom. Det skriver blant annet Månedens anmelder, Frida fra Tasta skole, om TIX-boka. Foto: Wibeke Rhode Soldal

Blant tusenvis av supre anmeldelser som kom inn i oktober har vi plukket ut en som vi likte ekstra godt. Frida fra Tasta skole skrev en fantastisk bokanmeldelse av utdraget fra «TIX – den stygge andungen».  Hun har fått en bokpakke i premie fra oss i Foreningen !les!

Her kan du lese anmeldelsen og et lite intervju vi gjorde med Frida:

TIX sitt opprinnelige navn er egentlig Andreas Haukeland, han er 29 år gammel. Han ble født og oppvokst på Bærum, men bor nå på Nærsnes i Røyken.

Handlingene foregår før TIX ble kjendis/artist, altså når han gikk på skole.

På forsiden av boka ser jeg TIX (Andreas Haukeland) med sitt englekostyme som han brukte på MGP i 2021 med låta “Fallen Angel”. Han har også på seg pannebåndet sitt hvor det står TIX på. Han bruker blåaktige briller for å skjule ticsen han har i øynene, på Eurovision 2021 tok han av seg brillene og mange mener det var grunnen til at han ikke vant. Fargene på forsiden var veldig varme farger, det kan minne litt om flammer, men også scenelyset. Jeg har sett antrekket på TV når han opptrådte på MGP og Eurovision i 2021.

Antrekket hørte til sangen hans “Fallen Angel”. Jeg likte forsiden veldig godt, den var ikke så kjedelig, man legger godt merke til den for det er veldig sterke farger.

Tittelen til boka er «Den stygge andungen» fordi TIX hadde det sikkert litt som den stygge andungen. Den stygge andungen var annerledes og ble mobbet for noe den ikke kan noe for, Andreas (TIX ) følte seg sikkert sånn også, derfor tror jeg han brukte den stygge andungen som tittel.

Handlingen er lett å leve seg inn i for den er beskrivende og spennende. Teksten starter litt fortellende fordi han forteller hva TIX egentlig heter og hva han driver med. Tourettes syndrom blir forklart som en slags hikke, man kan plutselig ut av det blå lage aggressive bevegelser og lyder uten at man kan kontrollere det.

De som har Tourettes syndrom kan ikke holde det inne, det er som når vi har hikke, vi klarer ikke å stoppe det, det kommer bare av seg selv, selv om man ikke vil. Jeg tror Andreas (TIX) tenkte at han kom til å være annerledes og rar resten av livet når han fikk høre at tics kom til å være en del av ham resten av livet.

Jeg tror Andreas (TIX) følte seg veldig rar og at tusen øyne bare stirret han ned når han for eksempel kunne ule som en ugle, mjaue som en katt eller herme som en papegøye.

I boken ble tvangstanker beskrevet som en tanke som har kontroll over deg, tanken sier at du må gjøre en ting ellers vil noe forferdelig skje, hvis man holder tankene inne kan det begynne å klø i hele kroppen eller bli kjemperedd. Jeg tror Andreas (TIX) likte Ola og Sebastian veldig godt fordi de brydde seg ikke veldig mye om ticsene og de var tøffe og beskyttet ham.

Jeg gruer meg litt til ungdomsskolen, det kommer til å være rart å være de minste igjen. Alle er så store, men jeg gruer meg mest til å lære et annet språk.

Temaet i boken er mobbing, Tourettes syndrom, Andreas Haukeland sin barndom og følelser.

Det beste med teksten for meg var at det var veldig beskrivende og at jeg fikk lære litt om Tourettes syndrom. Det var ikke mange svakheter boken hadde, men hvis jeg skulle valgt hadde det nok vært at det var litt lite bilder. Jeg er litt usikker på om jeg ville lest boken fordi jeg synes bøker med bilder er litt mer spennende men 40% av meg vil lese boken.

Jeg gir boken terningkast 5 fordi den var spennende og lærerik, men den manglet litt bilder.

Til nå synes jeg “TIX den stygge andungen” fortjener å være superfinalist på Bokslukerprisen 2022-2023.

 

Hvordan føles det å være månedens anmelder for oktober?

– Jeg synes det er helt topp å være månedens anmelder for oktober. Jeg gleder meg til å få bokeske!

Har du en favorittbok du vil fortelle om?

– Jeg har ingen favoritt bok, men utdraget om TIX den stygge andungen var god. Jeg likte at han fortalte om hvordan han hadde det og hvordan tics føles og er.

Har du noen tips til andre som vil skrive gode bokanmeldelser?

– For å skrive gode bokanmeldelser så tror jeg at man må være litt inni boken, jeg må konsentrere meg når jeg leser boken. Og jeg mener man må komme med eksempler fra teksten.

 

Vi i Foreningen !les gratulerer!