Månedens anmeldere (uke 35-38)

I løpet av de første ukene har elever skrevet tusenvis av kommentarer og anmeldelser av utdragene i Bokslukerprisen-antologien. Her har vi plukket ut tre av de mange gode tekstene elevene har skrevet om utdragene de har lest.

Stina fra Hofstad skole, Torgrim fra Høyeggen skole og Leonor fra Breim skole har skrevet hver sin gode tekst og er månedens anmeldere i Bokslukerprisen! Les anmeldelsene og intervjuene med Stina, Torgrim og Leonor under.

I tillegg ønsker vi å løfte fram elevene ved Bondi skole som har skrevet og sendt inn mange gode kommentarer og anmeldelser i løpet av perioden. Vi gratulerer med bokpakker som kommer i posten i løpet av kort tid.

Takk til alle som har skrevet om og delt sin leseopplevelse!

Bokmelding av utdrag frå Hetebølge skrive av Leonor (Breim skule): 

Hetebølge av Dag Otto Lauritzen og Frode Eie Larsen.

Teksten handlar om ei jente som heiter Hannah og vennen hennar Einar og ein brann i speiderhytta. Speiderhytta brenner og Hannah og Einar står og ser på den brennande speiderhytta, då Einar plutselig begynner og gå mot den brennande hytta. Han går inn i hytta og forsvinn. Boka Hetebølge er ei spenningsbok skriven av Dag otto lauritzen forlaget er Kagge. Boka er ikkje lik noko anna bok/film eg har lese/sett før.

Eg likte denne teksten fordi den var skikkelig fengslande og lett og leve seg inn i. Det starta rolig og blei bare meir og meir trolsk. Når eg starta på teksten skulle eg egentlig ikkje lese meir en dei to første sidene, men eg bare fortsatte og lese for det bare var så spennande. Det var veldig vanskelig og slutte og lese så eg las heile teksten. Personane var veldig tøffe. Men Einar var litt sprø. Teksten var veldig lett og lese fordi, som sagt var det så hårreisende.

Eit intervju med Leonor, månadens bokmeldar:  

Korleis følast det å vere månadens bokmeldar?

Leonor er månadens bokmeldar. 

– Det følast litt uverkeleg og rart å vere månadens bokmeldar. Eg trudde ikkje at min bokmelding kunne vinne for det er så mange bokmeldingar på bokslukerprisen.no. Eg syns det er veldig kjekt og skikkeleg kult!

Kva synest du om å vere med på å bestemme kva bok som vinner Bokslukerprisen?

– Der er veldig kjekt å få vere med å bestemme. Det er og kjekt å lese noko anna enn det som står i lærebøkene. Det er veldig fint at vi borna og får lov til å bestemme kva som er ei god bok.

Kva bøker liker du å lese, og kvifor?

– Eg likar godt å lese slike bøker som Hetebølge, som er spennande. Eg likar og å lese bøker om venskap. Eg veit ikkje heilt kvifor eg likar slike bøker, men berre plutseleg leste eg slike bøker og tenkte «Oj, dette likar eg godt å lese!» og så heldt eg fram med det. Mamma har lånt to bøker til av Lauritzen til meg, og dei gler eg meg veldig til å lese.

Har du boktips?

– Eg likar godt bøker av Dag Otto Lauritzen, og eg likar Dustedagbok-bøkene skrivne av Rachel Renèe Russell. Eg likar og «Det du ikke vet om Vilde» av Nicolai Houm, men den er eg ikkje ferdig med endå. Eg les mykje og hugsar ikkje alltid kva eg har lese.

Kva likar du å gjere på fritida? Har du nokre hobbyar?

– Eg likar veldig godt å ha vener på overnatting, og eg likar å spele dataspel saman med dei. Akkurat no held eg på med eit puslespel. Motivet er «Eit lys i mørket» av Lisa Aisato. Noko anna eg likar å gjere er å lage eplejuice. Eg les og ofte bøker, men eg har ikkje alltid tid til det midt på dagen for då har eg så mykje anna å gjere på.

Anmeldelse av utdrag fra Lappjævel skrevet av Torgrim (Høyeggen skole):

Lappjævel av Kathrine Nedrejord.

«Lappjævel» handler om Sammol som sendes på en internatskole. Handlinga fåregår på 50-tallet i Finnmark.

På internatet virker først romkameratene hans veldig hyggelige. Men når Sammol ikke ser på, tisser de i senga, rett før de skal sove, og guttene tvinger han til å legge seg i den klissvåte senga. Sammol kan bare å snakke samisk, og ikke norsk. Derfor kan han ikke fortelle om det som har skjedd til rektor Rygg.

Denne boka får jeg veldig lyst til å lese. Det er en bok av min smak, fordi omgivelser, personer og tanker er nøye og godt beskrevet.

Det at det vi hører er mest Sammols tanker og ord, er noe som gjør hele handlinga mer realistisk, og får oss til se historien fra hans øyne, og historien blir for meg lettere å leve seg inn i.

Over hele utdraget ligger er ekkel «vibe». Det er akkurat som at man begynner å føle Sammols følelse av å ikke kunne si i fra til rektor Rygg om de ekle romkameratene. Det er akkurat som at følelsen av å sitte fast en plass, griper meg når jeg leser. Akkurat som om jeg vil rope etter hjelp, men har et stort stykke gaffateip over munnen.

Jeg vil gjerne lese denne boka, og gir den full pott. Takk for en fin leseopplevelse!

Intervju med Torgrim

Torgrim er månedens anmelder. 

Hvordan føles det å være månedens anmelder?

– Det gjør meg veldig, veldig glad! Jeg er kjempetakknemlig, og føler meg veldig heldig.

Hva synes du om å være med på å bestemme hvilken bok som vinner Bokslukerprisen?

– Jeg synes det er en kjempegod ide å lage en pris hvor barn kan bestemme hvilke som er best av de bøkene som faktisk er laget for barn! Det blir veldig riktig. Det er en artig ting å holde på med på skolen og det gir en artig vri på norsktimene.

Hva slags bøker liker du å lese? Hvorfor?

– Jeg liker masse forskjellige bøker, men det som frister meg mest å lese, og det jeg leser mest av, er kanskje litt humor, fakta, drama, spenning, fantacy og grøss, fordi mange av bøkene i de sjangrene er lette å leve seg inn og er vanskelige å legge fra seg.

Har du noen boktips?

– Det blir litt vanskelig å velge, men jeg kan trekke fram bokseriene «En Pingles Dagbok» av Jeff Kinney og «William Wenton» av Bobbie Peers.

Hva liker du å gjøre på fritida? Har du noen hobbyer?

– På fritida liker jeg å tilbringe tid med undulaten min, kanskje spille litt dataspill, tegne og spille musikk, da spesielt fiolin.

Anmeldelse av utdrag fra Lappjævel skrevet av Stina (6A, Hofstad skole)

Lappjævel av Kathrine Nedrejord.

Lappjævel handler om en samisk gutt som heter Sammol som blir tvunget til å starte på internatskole. Rektor på skolen vil fornorske han og kaller han derfor Samuel. Guttene på rommet til Sammol er ikke så hyggelige mot han og kaller han mange skjellsord knyttet til at han er same. De tisser i senga hans og lyver til rektor Rygg om at han har tissa i sin egen seng. Sammol kommer fra Nord-Norge, og bor til vanlig sammen med moren og faren sin, og broren sin Seibbo. Han trives ikke så godt på skolen fordi at han blir tvunget til å lære norsk og blir nektet å snakke samisk. Han blir mobbet og blir ikke så godt behandlet av de andre på internatskolen. Et spesielt skjellsord kaller de ham, lappjævel. Dette er et skjellsord som ofte blir brukt mot samer.

Min opplevelse av boka var at den virket spennende og tok opp et veldig viktig tema, nemlig hat mot samer i gamler dager. Samer før i tiden ble ikke noe godt behandlet, de ble tvunget til å snakke norsk og fikk ikke lov til å snakke samisk. Selv om det var samene som kom først til Norge ble de tatt fra landet sitt og ble nektet å gjøre noe knyttet til noe samisk. Jeg fikk lyst til å lese mer av boka fordi at den var godt skrevet og var spennende. Jeg plasserte boka på “Bra” fordi den var, ja bra. Allikevel kunne det vært litt mer informasjon om skolen og om personene i boka.

Til slutt vil jeg si at boken anbefales å lese, den inneholder det meste en god bok bør ha, drama, den er litt alvorlig og godt skrevet. Den er lett å lese og forfatteren bruker et forståelig språk. Den passer til jenter og gutter fra 9-12 år. Vi har ikke lest alle bøkene enda så jeg er litt usikker på om jeg velger den til superfinalist eller ikke.

Intervju med Stina:

Stina er månedens anmelder. 

Hvordan føles det å være månedens anmelder?

– Det føles bra og veldig gøy at jeg ble kåret.

Hva synes du om å være med på å bestemme hvilken bok som vinner Bokslukerprisen?

– Det er morsomt og veldig spennende.

Hva slags bøker liker du å lese? Hvorfor?

– Jeg liker å lese krim- og spenningsbøker fordi det er lett leve seg inn i handlingene.

Har du noen boktips?

– Ja! Arvingene. Boka er spennende, litt mysisk og vanskelig å legge fra seg.  I serien er det to bøker. CLUE serien av Jørn Lier Horst anbefales også.

Hva liker du å gjøre på fritida? Har du noen hobbyer?

– På fritiden spiller jeg håndball og danser ballett. Utenom det, liker jeg å være med venner:)

 

Foreningen !les gratulerer alle de tre anmelderne!