Noen fine anmeldelser etter uke 35

 

Vi har valgt ut noen få anmeldelser blant de mange fine kommentarer og anmeldelser som kom inn i løpet av den første uken av Bokslukerprisen 2020. Vi håper tekstene kan gi inspirasjon til hvordan du selv kan skrive en anmeldelse.

Du er også velkommen til å bruke veiledningen vi har laget. Veiledningen ligger HER og HER.

 

E.N, Mathopen skole

«Kodeord Overlord er en bok som handler om krig. Det er en spennende historie fra krigen som er inspirert av en historie fra virkeligheten. Man kan si at den tilhører krigsdrama sjangeren. Hovedpersonen i boken er en gutt som heter Henry som lever under andre verdenskrig. Henry får høre om hemmelige koder av sersjant Jimmy. Boken er spesiell og minner meg ikke om andre bøker jeg har lest før.

Jeg liker teksten fordi det er mye spenning når den er realistisk og hentet fra virkeligheten. Boken var lett å leve seg inn i fordi de brukte mange ord som beskrev de små tingene som ble gjort. Den bygger seg gradvis opp når jeg leser boken. Det er action i handlingen og det gjør at det er spennende å lese den. Jeg synes Henry er veldig tøff fordi han er i andre verdenskrig. Boken tar opp det viktige emnet verdenskrig.

Boken får meg til å tenke på krig. Jeg skulle gjerne lest resten av boken fordi den hadde et spennende tema. Boken er lett å lese fordi jeg lever meg lett inn i den siden den har beskrivende ord og setninger. Det beste ved teksten er slutten da Henry er i jægerhytten og finner frem en våt sjokoladebit mens han ser på den våre notatblokken som nesten er ødelagt.

Jeg synes at andre bør lese den fordi den er gripende og troverdig.

Jeg synes boken bør være en superfinalist på bokslukerprisen»

 

«Ole», Tu skule:

«Boka handlar om andre verdenskrig og ein offensiv handling av dei allierte. Hovedpersonane er sersjant Jimmy, Henry og bestevenen hans. Dette foregår i Effingham i England. Det er ei bok basert på virkelegheiten.

Eg likte boka godt fordi det var ein sjangar eg likar. Det er også ei lærerik bok. Eg likte at dei brukte eit språk som passar litt inn. Eg trur at viss det hadde skjedd i virkelegheita hadde det vert ganske likt språk. Handlingen er lett å leve seg inn i viss du følger med på kva tida er i boka for den hoppar litt frem og tilbake. Eg levde meg lett inn i den fordi alt var veldeg nøye forklart.

Eg synest det beste med teksten er at den har mykje spenning. Styrken er at den er veldeg lett og leve seg inn i. Det einaste problemet eg kan finne er at det litt for mykje snakking. Eg meinar alle over elleve (11) år kan lesa den. Eg synest boka fotjenar å vera superfinalist eventuelt å VINNA! Eg gjer terning kast 5.»

 

«Solveig», Bøverbru skole:

«Henry har sagt det hemmelige kodeordet til en i landsbyen, og nå blir han jaget igjennom skogen av bevæpnede menn. Hvis de finner han kan Henry bli drept.

Ut ifra det man får lest i utdraget virker boka som en ordentlig spenningsbok uten pauser. Jeg likte veldig godt at det ikke ble lagt noe skjul på hvor grusomt det var under krigen, men den var også skrevet slik at det ikke blir for tungt for barn å lese det. Det var en del store ord, men boka var skrevet sånn at det var lettere å forstå betydningen av ordene. Den røffe språkbruken passer egentlig ganske godt inn i historien, fordi boka er om en vanskelig og dyster tidsperiode og det er ikke en bok som nødvendigvis skal gjøre deg glad.

Det virket som en spennende og lærerik bok. Den får meg til å virkelig føle at dette har skjedd på ekte. Jeg ville definitivt lese hele boka! Jeg gir den terningkast 5 🙂»

 

Nilavan, Tordenskjoldsgata skole:

«Henry løper for livet sitt. Hvis han blir tatt kommer han til å bli torturert, og hengt. Men han må advare Jimmy. Han hadde sagt det hemmelige ord til fienden. Hva skal Henry gjøre?

Kodeord Overlord er en spennende bok som følger Henry og vennene sine gjennom verdenskrigen. Boken starter spennende, og bygger seg opp kjapt. VI følger Henry, han er hovedkarakteren og spennende karakter. Boken følger også et spesielt emne, om krigen og hvordan den ble. Teksten slutter brått og uforventet, men boken var veldig vanskelig å legge fra seg, jeg har lyst til å vite om Henry blir tatt eller om Jimmy dør, det er mye det jeg vil vite.

Men teksten er litt vanskelig å lese så jeg ville ha sagt fra 6.klasse og opp.

Det som er sterkt med teksten er at det er spenning hele tiden, du får ikke en pause. Jeg synes det ikke var noe dårlig. Jeg ville anbefalt den til alle fra 6. klasse og oppover.

Og at den burde være mellom superfinalistene!»

 

Maja, Kleppe skole:

«Boken handler om en gutt som heter Henry. Det er andre verdenskrig. Han er mistenkt for sabotasje, og blir forfulgt av sikkerhetstjenesten. Henry har fortalt viktige kodeord til en i landsbyen, men frykter at den han har fortalt kodeordene til er en spion for tyskerne.

Sjangeren er krigsdrama.

Jeg synes at teksten var bra. Jeg likte at det var skrevet fra en ungdoms perspektiv, fordi da var det lettere å tenke at det samme kunne skjedd med meg hvis det hadde vært krig nå, på grunn av at hovedpersonen var nærmere min alder enn en voksen ville vært. Jeg likte at det handlet om krigen, jeg har ikke lest noen andre bøker om krigen og det gjorde det ekstra spennende. Jeg likte at teksten er skrevet med jeg, for da følte jeg på en måte at det var jeg som var med i andre verdenskrig enn det ville vært hvis det var skrevet med han eller hun. Jeg får lyst til å lese ferdig boken fordi jeg vil vite hva som skjer videre. Teksten er god fordi den handlet om krigen, men også fordi den ikke er helt virkelighet, men ikke helt fantasi. Andre bør lese boka fordi den er spennende og lett å leve seg inn i.»

 

Timian, Roverud skole

«Kodeord Overlord handler om 2. Verdenskrig og hvordan det var å være i England, Effingham i 1944. Kodeord Overlord er et krigsdrama.

Jeg likte boka fordi den var spennende og skummel. Jeg syntes at det var lett å leve seg inn fordi handlingen var så spennende. Det var vanskelig å legge fra seg boka og jeg har veldig lyst til å lese mer. Jeg syntes at personene var tøffe fordi de gjorde ting som er farlig.

Det beste med Kodeord Overlord var at den var så engasjerende at jeg ble dratt inn i boka og følte jeg var inni boka. Jeg manglet litt bilder men ellers likte jeg boka, men om den fortjener en plass i superfinalistene vet jeg ikke jeg må lese de andre utdragene først.

Denne boka får Veldig Bra fra meg.»

 

Sophia, Skøyen skole

«Dette er boka Kodeord Overlord. Den handler om Henry og Jimmy. De er fra England og skal til å krige mot tyskerne, de vil gi dem et skikkelig spark i ballene…

Den handler om Jimmy og Henry, Jimmy skal til å gå i båten til Frankrike og gi tyskerne en real krig. Henry hadde gitt en sivilist alle kodeordene til England. Han bestemmer seg for å si det til sersjant Jimmy. Jimmy får ett sammenbrudd på stedet og begynner å gråte, men Henry starter å muntre han opp og han klarer det. Etterhvert drar Jimmy på båten med de andre i båten til Frankrike. Dette er en krim bok eller et krigsdrama, jeg synes også at den kan være begge deler. Nei, den minner meg ikke om noen andre bøker eller filmer jeg har sett. Det boka kanskje kan ligne på er bøkene til Sortland.

Jeg synes denne teksten er veldig bra, det er min type bok på en måte. Jeg synes den er spennende og skummel. Den passer nok ikke for andre som liker fantasy og eventyr. Det jeg ikke liker ved den er at den er nok ikke så barnevennlig med å tenke på at det er noen banneord i teksten. Den er veldig bra og gjør at du ikke klarer å legge fra deg boka.

Hvis jeg hadde skrevet boka hadde jeg nok lagt til kanskje litt mer humor for å lette på stemningen, men jeg synes de som skrev den er flink. Jeg synes han som skrev boka gjorde en god jobb med å få andre til å leve seg inn i den. Han forklarer veldig bra, og den er veldig spennende. Jeg anbefaler den!

Den starter ganske brått synes jeg. «jeg har blodsmak i munnen, pusten er tung.» er et eksempel på en av setningene i boka på starten.

Jimmy er den som egentlig virker tøff, men begynte faktisk å gråte i teksten. Henry er den tøffe ungdommen, han løper fra tyver, gjemmer seg i hytter, og er ute hele natten lang.

I sammendraget var den så spennende, jeg fikk bare lyst til å lese hele boka. Den var egentlig ganske vanskelig å legge fra seg, pga den bare var så spennende og jeg ble bare mer og mer fristet til å lese mer.

Den hadde noen vanskelige ord, men de fleste ordene var lette. Den er spennende fordi jeg er veldig glad i å lære om andre verdenskrig osv.

Det beste med teksten er vel hvordan den bygger seg opp fra start. Styrken er at den bygger seg gradvis fra start og til slutt, forfatteren er veldig flink til å forklare, vise hvordan karakterene i teksten tenker.

Jeg anbefaler den til andre som liker krim og andre verdenskrig, jeg synes 9 år og oppover passer til boka.

Jeg tenker at kanskje Kodeord Overlord vinner bokslukerprisen. Jeg hadde kanskje stemt på den.

Jeg gir den terningkast: 5»

 

Hanne, Nesoddtangen skole

«Buffy By er talentfull. En selvbiografi

Buffy By er talentfull er en dramabok skrevet av Ingeborg Arvola. Selv om bokslukerprisen har gitt den sjangeren drama får jeg selv følelsen av at det er mer en humor-basert bok ut ifra utraget jeg leste. Det kan jo også virke som at det skjer mere drama utover i boka.
Boka handler om en jente med navn Buffy som går i 6. klasse. På skolen har de fått i oppgave å skrive en selvbiografi, men Buffy vet ikke hva hun skal skrive om seg selv. Derfor ønsker hun å bli flink i noe. Eller rettere sagt være best i noe, men hun har lagt merke til at hun ikke er spesielt flink i ballspill. Hun finner deretter en plakat som forteller om et gratis slalåmkurs som hun blir veldig begeistret over.
Boka virker som en utrolig morsom og spennende bok og Buffy høres ut som en morsom og livlig hovedperson man virkelig vil være venn med. Jeg liker hvordan hun lever i sin egen verden, det gjør at nesten alt hun gjør blir litt morsomt. Det var også fine tegninger som passet til bokens tema.
Jeg anbefaler denne boka til deg som liker å få deg en god latter, men også til deg som liker å leve deg inn i hva som skjer i livet til hovedpersonen.»

 

Iben, Kjøkkelvik skole

«Teksten handler om en jente som heter Buffy by og hun er ikke flink i ballsport eller noe. Moren og Buffy liker ting som er gratis. Så mens alle på skolen drar på hytten eller på ferien i vinterferien vil Buffy på slalåmkurs på fjellet i ferien. Og Buffy liker ikke noe ballspill siden hun brakk nakken på rektor og brakk nesen på en annen og noen spurte hun om hun er med på basketball og hun hev den så hardt og en slenger seg og far de ret i ballene.

Jeg likte boken litt siden den er morsom og den var litt spennende synes jeg. Jeg likte tegningene i boken siden de var morsomme og rare. Jeg syns det var snilt av ludvig som spurte Buffy by om hun ville være med på basketball selv om han vet at hun ikke er en ballperson.

Jeg ville lånt den boken siden jeg vill lese mer om den og om hva som skjer med Buffy by siden hun skal på slalåmkurs på fjellet. Jeg gir boken 3/5.»