Noen fine anmeldelser etter uke 36
Vi har valgt ut noen få anmeldelser blant de mange fine kommentarer og anmeldelser som kom inn i løpet av de to første ukene av Bokslukerprisen 2021.
Vi håper tekstene kan gi inspirasjon til hvordan du selv kan skrive en anmeldelse.
Du er også velkommen til å bruke veiledningen vi har laget. Veiledningen ligger HER og HER.
Om Hetebølge
Louise, Blakstad skole:
Boken heter Hetebølge og er skrevet av Dag Otto Lauritzen og Frode Eie Larsen.
Boken handler om Einar og Hannah som er venner, og at de hører at noen gutter skal til en speiderhytte. Denne hytten begynner etterhvert å brenne, og Einar og Hannah tror at guttene er der, eller at de har tent på. Einar og Hannah får lov å være med til hytten i bilen til faren til Hannah som er politisjef. Da de kommer frem ser de at hele hytten brenner. Denne hytten er en speiderhytte hvor kjæresten til Einar, Karoline, pleier å være. Einar går inn i hytten, selv om den står i fyr og flammer. Hannah løper etter Einar inn i hytten fordi hun vil redde han. Pappaen til Hannah ser dette, og løper også inn…
Jeg synes dette utdraget fra boken var spennende fordi det var så mye som skjedde, og vi fikk ikke vite mer om hva som skjedde med Einar og Hannah etter at de løp inn i den brennende hytten. Jeg synes at personene minner om Oliver og Tiril i Detektivbyrå nr.2, men jeg vet ikke så mye mer om dem enda. Boken handler om brann og hetebølge, og at det er farlig å gå inn i en hytte som brenner. Jeg vil gjerne vite hvordan det går med Einar og Hannah i denne situasjonen. Pappa til Hannah var på vei til å redde Hannah, og jeg lurer på om han rekker frem, eller om hytten raser sammen, det blir spennende å lese mere om.
Jeg anbefaler dette utdraget til flere barn, kanskje de som er eldre enn 8 år, fordi brann kan kanskje være litt skummelt, og noen kan bli redde av å høre at det kan skje. Jeg vil lese mer av boken, og håper det går fint med Einar, Hannah og pappaen til Hannah.
Dette er en bokserie, så kanskje det er flere bøker som er spennende i denne serien.
–
Maya, Bondi skole
Teksten handler om Hanna, Einar og Faren til Hanna, og at faren til Hannah får en melding av brannvesenet om at en hytte i skogen brenner.
Sjangeren er spenning.
Handlingen er lett å leve seg inn i fordi det kunne ha skjedd og det er veldig dramatisk. Innledningen forteller mye av det som skjer i utdraget og i boka.
Jeg synes teksten griper tak i meg og får meg til å ville lese resten av boka.
Det som gjør teksten spennende er når Einar plutselig løper rett inn i hytta hvor det brenner, jeg synes også det er spennende når Hannah løper etter Einar.
Jeg synes språket i teksten var veldig gripende og spennende fordi de hadde korte setninger og brukte direkte tale.
Jeg synes brannen var spennende fordi den bygget opp til mye annet bra som kan ha skjedd. Hvis jeg var faren til Hannah, ville jeg ha løpt inn i brannen for å redde Hannah og Einar.
Jeg likte godt da faren tok med Hannah og Einar fordi det hadde ikke blitt spennende hvis de var igjen hjemme.
Det beste med teksten er da Einar går inn i brannen fordi det er veldig spennende og jeg får lyst til lese resten av teksten.
Den er lett å lese å lese fordi de beskriver mye og holder teksten lettlest.
Jeg fikk lyst til å lese resten av boken fordi de gjorde det sånn at mye kan skje etterpå, jeg har også lyst til å vite hva som skjer med Einar.
Boken passer best for barn fra åtte til tolv år.
–
Benjamin, Snåasen skuvle/Snåsa skole
Hetebølge
Jeg likte teksten veldig godt, selv om det ikke er en ny favorittbok (inntil videre…). Det er fordi den er veldig spennende, for eksempel når Einar sprang inn i speiderhytta, og man ikke får vite hvorfor han gjør det. Den er også spennende fordi det er mye brann, og det skjer mange hektiske hendelser. Den er også bra fordi den var veldig bra skrevet, og det er mye variert språk. Det er veldig spennende at Dag Otto Lauritsen har skrevet boka, når han har syklet i OL, og han er programleder, og er med i Huskestue. Jeg lurer på hvorfor Einar løp inn i speiderhytta, men jeg tror kanskje Karoline var inni der? Jeg synes det var veldig spennende, og har lyst til å lese hele boken, og det vil jeg anbefale alle andre til å gjøre også, særlig hvis de er glad i spenning.
Hvis jeg skal gi den et terningkast, ville jeg gitt den 5 fordi det er en veldig bra bok! Kanskje det blir 6 hvis jeg leser hele.
–
Olivia, Grannes skole
Teksten handler om Hannah og bestevennen Einar som blir med faren til Hannah på jobb.
Faren er politimann og han har fått en melding om at speiderhytta brenner. Tidligere på dagen hadde Hannah og Einar hørt en guttegjeng planlegge at de skulle en tur til speiderhytta og nå lurer de på om de burde fortelle om det til politiet.
Boken går under sjangeren “Spennende” og heter «Hetebølge«, boken er skrevet av Dag Otto Lauritzen og Frode Eie Larsen.
Jeg synes teksten var spennende og gøy fordi det skjer mye og man kjeder seg ikke når man leser teksten. Den var spennende fordi man ikke vet helt hva som skjer og hva som har skjedd så da er det gøy å gruble litt. Det er også spennende med sånne setninger som f.eks:
– Plutselig oppdaget hun ham, løpende rett mot den brennende speiderhytta.
Det er enkelt å leve seg inn i det fordi de forklarer så godt hva som skjer sånn at du føler nesten at du er der. Teksten sluttet brått som gjør at jeg har lyst til å lese mer. Den er enkel å lese fordi de har ikke så mange vanskelige ord.
Det beste ved teksten er at det skjer mange spennende ting. Det som irriterte meg mest var når Einar løp mot brannen. Jeg synes at andre bør lese den fordi den er veldig spennende og gøy.
–
Aman, Bondi skole
Teksten handler om to barn som er bestevenner, Einar har en kjæreste som heter Karoline. Einar løper i en brennende speiderhytte, og da følger Hannah etter. Sjangeren er Spennende.
Handlingen er lett lett å leve seg inn i fordi de har veldig bra beskrivelser. Innledningen er lett å komme seg inn i, fordi den er på en måte en start på spenningen.
Jeg synes denne boka er veldig bra, fordi jeg liker bøker der man kommer rett i spenningen.
Temaet er om vennskap, og at man gjør alt for vennene sine.
Språket i boken er veldig gripende fordi de har bra beskrivelser, og en bra handling. Jeg synes boken var bra, fordi det var veldig spennende når Einar løpte i brannen. Hvis jeg var faren til, ville jeg ikke latt dem gå ut av bilen.
Slutten var veldig brå, og den fikk meg til å få lyst til å lese resten.
Jeg likte godt da Einar gikk inn i brannen, fordi det var det som gjorde utdraget spennende.
Det beste med teksten er at Hannah tørket tårene og løp inn i brannen.
Den er lett å lese fordi de har veldig bra beskrivelser.
Jeg fikk lyst til å lese resten av boken, fordi slutten var så brå.
Boken passer best for de som liker spenning.
–
Om Lappjævel!
Elise, Åsen skole
Lappjævel! er en dramabok skrevet av Kathrine Nedrejord.
Teksten handler om en Samisk gutt som heter Sammol. Det er 1950 og dette kjer i Finnmark. Sammol skal begynne på en internatskole fordi loven sier han skal det. Han kan ikke norsk og han har ikke lyst. Rektor Rygh kaller Sammol Samuel for og få navnet til og høres norskete ut. Sammol sier til faren sin at han ikke vil være der og at han vil hjem, faren sier at «hvis jeg tar deg med hjem igjen, så kommer politiet til og hente oss begge.» Når Sammol ser de andre guttene føler han seg annerledes. De andre guttene er mye høyere og har lysere hår. Isko skulle ta godt vare på Sammol, han virket vennlig og smilte til Sammol. Isko hadde fått tilliten til Sammol med og virke hyggelig. Når Sammol skulle vinke hadet til faren hans hører han vann som renner. Når han snur seg ser han at Isko og fire andre gutter tisser på tingene og sengen hans. Han blir tvunget til å ligge i den våte sengen mens han har på den våte pyjamasen.
Jeg likte måten teksten ble skrevet på. Den hadde mange beskrivelser og adjektiv. Teksten var også veldig enkel å lese, temaet var også veldig viktig. Jeg likte også at Kathrine Nedrejord beskrev hvordan Sammol følte seg. Hun forklarte hvordan han ikke hadde lyst til og være der og hvordan han følte seg annerledes. Jeg likte også at boken snakket om en del av Norges historie som ikke blir snakker nok om.
Det beste med teksten er sikkert hvordan teksten er skrevet. Hvor enkel den er å lese og hvor mange beskrivelser det er. Det svakaste med teksten er kanskje hvor fort det kjer. Jeg skjønner at det skal komme som et sjokk, og det gjorde det. Men hvis det kanskje kunne kje neste dag som at leseren og Sammol hadde hatt mer tilgitt til Isko. Hvis Sammol hadde savnet hjemmet sitt sent på natten og Isko trøstet han ville vi fått mer tilgitt til Isko, og det ville blitt et større sjokk når vi finner ut hva som skal skje. Jeg kan faktisk vurdere og lese boken selv, og jeg kan vurdere å anbefale den til andre. Jeg syntes boken fortjener og være superfinalist.
–
Isak, Bondi skole
Bokanmeldelse til “Lappjævel”
Teksten handler om Sammol som er en same. Han blir tvunget til å dra på internatskole og faren til Sammol følger han til skolen. Sammol vil ikke dra på skolen, men han må. Han kom på rom med 5 gutter som han ikke engang kjenner. Han kan dessverre ikke prate noe norsk så han kan ikke si noe.
Alle kaller han Samuel fordi de vil gjøre han norsk og til og med rektoren på skolen kaller han Samuel.
Guttene tisser i sengen hans. Sammol/Samuel trodde at han og Isko, sjefen på rommet var venner. Men nå viste det seg at de ikke er det.
Sammol synes selv at det lukter helt forferdelig, også tvinger de han til og ligge i senga.
Handlingen er lett og leve seg inn i fordi boken er spennende. Vi lurer alltid på hva som skjer videre.
Innledningen gir en ekkel stemning. Det lukter “surt og ekkelt og sterkt”. Det stemmer med resten av utdraget.
Temaet er mobbing og om å føle seg utenfor. Jeg lurer på hvordan det ender.
Hvis jeg var med i teksten hadde jeg hatt lyst til å løpe hjem.
Slutten var ganske spennende, men det var ikke bra at de tisset i sengen hans. Guttene var ikke hyggelige.
Jeg likte godt da Sammol tenkte på hvordan det var hjemme. Det gir en bedre følelse å joike nynne og plystre enn og bli mobbet.
Jeg fikk lyst til og lese resten av boken fordi jeg fikk lyst til og vite hva som skjer med Sammol og pappaen.
Boken passer best for aldersgrense 9+
–
Tuva, Ringshaug skole
Bokanmeldelse av Lappjævel! av Kathrine Nedrejord
Jeg opplever denne teksten som veldig viktig. Den er viktig fordi at det var sånn samene hadde det i før i tida. De hadde det ikke bra. Så denne teksten viser det. Denne teksten var også litt vond og lese på grunn av alt som skjer med Sammol.
Jeg fikk en dårlig følelse og det gjorde noe med meg som jeg ikke likte.
Jeg likte ikke denne teksten så godt på grunn av det som skjedde med Sammol, men jeg ble også litt nysgjerrig på hva som skjer videre. Det som gjør denne teksten litt dårlig er alt det dumme som skjer med Sammol. Det som gjør den god er at det er spennende. Kanskje Sammol tar igjen på guttene? Jeg syntes denne var veldig lærerik. Jeg likte at denne boka gjorde sånn at man fikk fram følelser. Jeg ble både sint, trist og nysgjerrig
Jeg syntes andre burde lese denne boka fordi det er viktig å ta opp det som skjedde med samene før i tida. De hadde det ikke så bra og det viser denne teksten.
Noen som er litt yngre vil kanskje ikke skjønne det.
–
Haakon, Brattbakken skole
Bokanmeldelse til “Lappjævel”
Utdraget til boken “Lappjævel” skjer på 1950-tallet og handler om samiske Sammol som må på en norsk internatskole. Sammol og faren følger rektoren inn på skolen og rektoren insisterer på å kalle ham Samuel. På rommet han skal sove på bor det allerede fem gutter med Isko som leder.
Sjangeren er drama.
Jeg synes teksten er bra beskrevet og får meg til å synes synd på Sammol som må flytte fra hjemstedet for å gå på en skole med folk som snakker et språk han ikke skjønner noe av.
Det er lett å leve seg inn i teksten fordi reaksjonene til Sammol er ganske realistiske.
Utdraget starter ganske rett på med at Sammol synes internatskolen lukter annerledes.
Jeg likte ikke Isko fordi han lurte oss med at han var snill. Egentlig ser Isko ganske kald ut, men han oppfører seg så bra i starten… F.eks. Når forfatteren skrev at hjørnetennene stakk litt ut og at han så ut som et rovdyr. Det er egentlig ikke noe skummelt med folk som er høye og har blondt hår, men Isko gir den stemningen av ‘SKUMMEL!’.
Jeg synes synd på Sammol fordi Isko tisset i senga hans og han ikke har noe å forsvare seg med fordi han ikke kan norsk.
Jeg synes boken tar opp et viktig tema om hvordan samene ble behandlet for mange år siden.
Den slutter ganske brått, de siste setningene i utdraget er “Jeg vil hjem, tenker jeg. Jeg vil ikke være her.”, og det sier ganske mye om hvor kjipt det var å være der.
Jeg synes utdraget var veldig bra, jeg vil lese resten av boken!
Den fortjener å være en superfinalist!
Den passer for barn mellom 9 og 13 år fordi den tar opp et emne som kan være skummelt for noen.