Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Full bajas

2023 8 anmeldelser

Av Ingunn Thon Illustrert av Maja Kjellstad Aanonsen   Korleis vere perfekt uperfekt? Orion Sigerstad er perfekt. Så perfekt at han ikkje har brukt viskelêr i heile sitt liv, for han skriv aldri feil. Han anar ikkje kor rektors kontor Vis hele forlagsteksten

Last ned undervisningsopplegg

Asli 7c Aronsløkka skole

Asli 7c Aronsløkka skole

Skrevet 12. april 2024 av Asli 7c Aronsløkka skole

FULL BAJAS
INGUN THON

Boken «Full Bajas» handler om en gutt som heter Orion og er helt perfekt i alt, rett å slett han klarer alt og er flink i alt. Han er den flinkeste eleven i klassen, blir alltid ferdig med ekstra oppgavene i matte og vil fortsatte å gjøre enda mer. Han er den som får mest skryt av alle på utviklingssamtalene, han som gjør alt feilfritt. I tillegg til at han ikke engang har med viskelær i pennalet sitt fordi han mener han aldri gjør feil.
Orion går også på et korps der han spiller på fløyte, og læreren hans elsker han. Hvorfor? Jo fordi han er den flinkeste, mest perfekte og profesjonelle i hans alder og hans musikk klasse.
Hver morgen så grer han håret bort over altså til siden. Han hadde alltid på matchende klær, særlig skjorte og han var alltid tidlig ute til skolen. Tidligere enn til og med læreren hans Irin. Hun pleide alltid å være takknemlig for det, men hun tenkte også at han ikke trengte å komme så tidlig siden ikke engang læreren var til stedet.
Så var dagen kommet og det var på tide for utviklingssamtaler, Orion var ikke stressa eller spent på hva Irin hadde å si om han, fordi det er nesten det samme hvert år perfekt, flink en elev alle ville ha hatt. Orion elsket å få komplimenter, så det var noe han var litt mer spent på. Da Orion og foreldrene hans kom inn til klasserommet så hilste de osv., så begynte Irin altså læreren å starte å snakke. Orion fikk veldig fine komplimenter, og det var han takknemlig og stolt for, men det var det at på slutten av samtalen så snakket Irin om noe hun aldri hadde snakket om med Orion og hans foreldre før. Hun sa faktisk til Orion at han måtte begynne å bli uperfekt perfekt, altså at han burde senke farten litt, ikke kanskje alltid forvente om skryt.
Foreldrene til Orion hadde et annet ansikts utrykk en det de pleide å ha på hans utviklingssamtaler, og det merket Orion ganske kjapt. Selv om foreldrene ble sjokkert og litt frustrert så hadde Orion også den samme følelsen. Han tenkte hvordan på hvordan han skal bli uperfekt. Men Orion er en elev som gjør alt det læreren ber om eller sier til han, så han følte at han måtte bli uperfekt fordi Irin ga han beskjed om det.

Så kommer vi til delen der det begynner å gå helt full bajas her, for eksempel i dagens mattetime så pleide Orion før alltid å bli ferdig med matte oppgavene Irin ga + ekstra oppgavene. Men i dag så ville ikke hånda hans funket som før, den ville rett å slett ikke skrive opp utregningen eller spørsmålet engang. Tvert imot så begynte han heller å skrive besj, tiss promp på arket, og han kunne ikke viske det vekk med viskelær fordi han hadde det jo ikke i pennalet sitt fordi han var så perfekt. Han kunne heller ikke la Irin se oppgaven hans heller, for da hadde han blitt flau og fått konsekvenser.

Det er en jente i klassen til Orion som er en skikkelig rampete og tøysete jente, hun heter Marie. Orion møtte henne tilfeldigvis på do mens det var time, hun sa at han ikke skulle være så rampete som henne eller mer enn henne. Hun ville ha den plassen for seg selv.
Men etter vært så ble Marie og Orion bestevenner de var alltid sammen, og Marie hjalp han med å bli kvitt bajasheten. De gikk for eksempel og kjøpte godteri for over 1000 kr, de gikk inn i kinosalen med sparkesykkel og sånt. Bare for å hjelpe Orion med å få vekk Bajaset inne i seg.
Da det var den store dagen for å frem føre konsertert så ble Orion skikkelig stressa, men på en dårlig måte. Han pleide aldri å stresse før fordi han klarte alt helt perfekt, men nå er han jo ikke perfekt lenger. Han prøvde å øve seg på å spille på fløyta litt, men det høres helt forferdelig ut.
Da dagen var kommet så måtte de gjøre noe, onkelen til Orion var fløyte spiller selv, så han sto bak scenen mens Orion mimte i fløyta sånn at det skulle se ut som om det var Orion som spilte på den. Læreren hans skjønte straks at det ikke kom noe lyd fra han og ble rasende. De klarte ikke å vinne, altså den store drømmen til Orion om å bli den yngste eleven som har kommet inn på Makelaus musikkonservatorium noensinne.
Selv om han ble litt frustrert så ble han takknemlig over alt onkelen hans og Marie hadde gjort for han. Så istedenfor å være skuffet så gikk han for å henge med Marie, og de hadde det så gøy. Endelig så hadde Orion og Marie også en venn. Slutt.

HVA JEG MENER OM BOKEN:
Handlingen var helt grei å leve seg inni, men det var ikke akkurat en bok jeg hadde blitt avhengig av å lese. Det som gjør det helt greit å leve seg inn i boka er kanskje at det brukes ikke så lang tid på et sted, i tillegg til at den har fine karakterer og.
Teksten starter ikke brått på, den starter heller med noen beskrivelser og forklaringer, så etter hvert begynner bajasen. For meg så tok ikke boken tak i meg på starten, men etter hvert så bygget boken seg gradvis litt oppover.
Noe som overasket meg, var at den perfekte gutten Orion ble om til skolens bølle og tøysekopp.
Jeg synes at karakterene i boken var helt greie, karakteren til Marie var veldig morsom, i tillegg til søstera hennes. Onkelen til Orion var også ganske morsom, og de andre var helt greie.
Jeg syntes at boken tar opp et veldig viktig emne, og det er at alle ikke kan være like perfekte eller egentlig så kan ingen her i verden være akkurat helt perfekte. Hvordan man kan skjønne det fra boken, jo Orion var den (perfekte) eleven i klassen, men etter hvert så begynte det å starte noen forskjeller på han, sånn at han begynte å bli uperfekt, og det er helt greit! Til slutt når man blir ferdig med boken og skjønner den helt, så kan man ha en tanke i hodet om at «Jeg trenger heller ikke alltid å være like perfekt!»
Boken sluttet på en forventet måte for meg, fordi alt startet med at Orion og Marie var hatefulle mot hverandre, i vært fall Marie. Så ente det opp med at de ble bestevenner og hengte alltid sammen
For å være ærlig så var det ikke så vanskelig å legge fra seg boka, fordi jeg er litt mer interessert i spennende bøker enn sånne som for eksempel Full bajas, men jeg sier ikke at den var dårlig, den var i tillegg bedre enn forventningene mine. Det var ikke vanskelig å lese den, men siden den var på nynorsk så kan det kanskje være litt uvant for sjener elte.

Boken var helt grei kanskje litt kjedelig på starten, men det ordnet seg litt. Uansett til denne boken vil jeg gi terningkastet 3/6


Gakori

Gakori

Skrevet 4. april 2024 av Gakori

Full bajas
Jeg likte ikke den boka fordi den var vanskelig å lese fordi den er på nynorsk. Jeg synes boka var kjedelig
fordi han hoved personen var får kjedelig fordi han har ikke humor, han var alt får perfekt.
Jeg synes ikke den er lett å leve seg inni fordi den er på nynorsk å det synes jeg er litt vanskelig.
Jeg synes ikke den tar opp ett viktig
Tema.
Jeg synes den skal få terning kast 2.
Jeg vill ikke anbefale den til noen andre kanskje vis dem snakker nynorsk.


Tennis

Tennis

Skrevet 4. april 2024 av Tennis

Veldig morsom bok o har masse rare ting som. I prøven så står det tiss. Var veldig morsom og veldig lang og masse tull. Og veldig kreativ. Full bajas handler om at det er en gutt som heter orion. Orion er en perfeksjonist, han får alt riktig i prøven, når sommerferie er over får han en ny lærer. han gjør alt til og prøve til og bli perfekt. Når læren skal ha utvikling samtale med moren og faren. Da sier læren han er for perfekt. Oh han må bli perfekt. Han blir het forferdelig barn. Jeg gir boken 6/6


Dani pro

Dani pro

Skrevet 4. april 2024 av Dani pro

Dene boken er Ikke dorlig den er morsom og bra


Mathea, 7c, Aronsløkka skole

Mathea, 7c, Aronsløkka skole

Skrevet 4. april 2024 av Mathea, 7c, Aronsløkka skole

Boka handler om Orion som er en perfeksjonist. Han får alltid alt riktig på tester og er god i alt. Etter sommerferien får han en ny lærer. Han gjør alt for at hun skal syns at han er perfekt. På utviklingssamtalen sier læreren at han er for perfekt. At han må bli mer perfekt uperfekt. Han blir et helt forferdelig barn. Han blir verre en klassens verste elev, Marie. Marie prøver å hjelpe han med å bli bedre før han skal ha konsert med korpset han spiller i. De får hjelp av onkelen til Marie. Konserten er veldig viktig for han fordi det kommer en talentspeider for å se på akkurat Orion. Når han skal spille solo begynner han å spille på fløyte surt og prøver å spille rock. Han ville ikke holde på med klassisk musikk mer, men med rock. Det viser seg at onkelen til Marie er talentspeideren. Ingen visste det, ikke en gang Marie.
Jeg syns det var vanskelig å leve seg inn i boken fordi boka var på nynorsk, men nå jeg skjønte mer av hva boka handler om levde jeg meg mer inn i boka.
Boka starter med at forfatteren forteller alt som er perfekt med Orion, det var en fin start hvor man skjønte hvordan Orion var.
Jeg skjønte mer av personene etter hvert i boka jo mer jeg leste. Jeg lærte meg hvem Orion var og hvordan han oppførte seg ganske kjapt. Jeg syns det var fint at jeg fikk vite hvem Orion var og hvordan han var først før man forklarte andre personer.
Teksten slutter med at det viser seg at onkelen til Marie er talentspeideren og Orion kommer inn. Orion vil ikke spille klassisk musikk noe mer, men han vil spille rock. Jeg syns det var en fin slutt på boka fordi Orion turte å si i fra om det han egentlig ville drive med av musikk.
På det mest spennende var boka litt vanskelig å legge fra seg. Jeg begynte å lure på om Orion kom til å bli normal og sånn som han var igjen eller om han måtte spille konserten mens han fortsatt var helt gæren.
Det beste ved boka er at den er spennende midt i og på slutten av boka. Man begynner å lure på om Orion blir normal igjen eller om han fortsetter å være helt bajas.
Bokas svakhet er at boka ikke startet så spennende. I starten forklarte man hvem han var, men jeg syns at boka kunne startet spennende.
Jeg syns boka var morsom og at andre burde lese den.
Jeg syns ikke boka fortjener å være med i bokslukerprisen. Jeg gir den terningkast 3.

Vis flere anmeldelser

Til toppen