Nyhetsbrev september 24

Utdragene skaper engasjement!

 

Kjære alle som er med på Bokslukerprisen! Takk til både dere og elevene deres for et stort engasjement og en svært god start på årets prisarbeid!

 

Kommentarer og anmeldelser

I løpet av de første tre ukene av prosjektet har det kommet inn om lag 5000 kommentarer/anmeldelser av de ti nominerte tekstene. Tilbakemeldingene tyder på at utdragene har skapt engasjement, diskusjoner og lyst til å lese mer, og det er viktige mål for prosjektet.

Prosjektet er elevmedvirkning, demokrati og medborgerskap, og vi vil at terskelen skal være lav for at barna får ytre seg og øve seg på å uttrykke leseopplevelsene sine. Vi blir derfor glade for alle kommentarer og anmeldelser som blir lagt ut på bokslukerprisen.no. Vel så glade blir vi for gode begrunnelser for leseopplevelsene, enten de er positive eller negative. Oppmuntre derfor alle elever til å legge igjen sine tilbakemeldinger i kommentarfeltene. Vi ønsker oss så mange som mulig!

Hver måned kårer vi månedens anmelder, som vinner en skikkelig bokpremie, samt heder og ære. For august kåret vi Jonathan på Grannes skole i Sola kommune. Les mer HER.

 

Utdrag, konkurranse, aktiviteter forslag til undervisningsopplegg

Denne ukens utdrag er fra «Gutta krutt & gledesdreperen» av Alexander Istad og Espen Meling Sele. Dere finner lydfil og utdraget digitalt HER. Lærerveiledningen til utdraget finner dere HER , og bonusaktivitetene ligger HER. De tilbakemeldingene vi har fått så langt på oppleggene til «Jakob på vippepunktet» og «Jenny Fender» har vært positive, så ikke nøl med å ta det i bruk!

I år har vi en skrivekonkurranse til utdraget fra «Ulv ulv» av Elin Viktoria Unstad. Klikk HER for å lese mer og for å legge inn bidrag.

 

Vil dere være juryklasse?

Dere kan nå søke om å bli én av ni juryklasser som får mulighet til å møte forfattere og kåre vinneren av Bokslukerprisen i april 2025.
Vi ønsker oss en blandet jury med klasser fra både 5., 6. og 7. trinn og oppfordrer alle klasser i hele Norge til å søke.

Mer informasjon om juryoppdraget og tips til hva en søknad kan inneholde finner dere HER.

Jeg legger også ved et par eksempler på tilbakemeldinger fra tidligere juryklasser:

«Det har vært utrolig spennende å se hvordan den enkelte elev og klassen som helhet har vokst med juryoppdraget. Vi har sett at elevene våre har hatt det gøy og utfordrende på en og samme tid i leseprosessen, og felles leseopplevelser har vært med på å skape en følelse av tilhørighet og fellesskap og en kulturell identitet i elevgruppen.»

«Det har vært en utrolig spennende reise å være med og lese og vurdere disse bøkene. Vi har lært mye og jeg har sett ei stor faglig utvikling hos elevene disse månedene. Artig når en elev kommer og sier at de snakker til og med om bøkene på tur hjem fra skolen.»

Fristen for å søke om å bli juryklasse er 27.september!

 

Tibi: Bokslukerprisen i flere formater

Til hvert utdrag i årets Boksluker-antologi følger det med en lydfil. Lydfilene er produsert av Tibi (tidligere NLB) og ligger fritt tilgjengelig for alle elever på bokslukerprisen.no. Ved å trykke på lenka under lydfilen kan dessuten elever som har rett til det, låne hele lydboka hos Tibi.
Hele antologien kan også høres som lydbok og bestilles som punktskrift via Tibi. Mer informasjon om dette finnes HER.

 

Teste ut treningsøkt med Bjarte Myrhold?

6.juni i år var det Idrettens lesedag i regi av oss i Foreningen !les. I den forbindelse laget vi et treningsopplegg, med bøker, sammen med håndball-legende og Runar-trener Bjarte Myrhol. Dette opplegget ligger åpent HER. Prøv det ut med elevene dine, som en lettbeint og frisk del av klasseromsaktivitetene. Vi ønsker å initiere Idrettens lesedag også neste år. Send gjerne en tilbakemelding på hvordan dere opplevde økten, til les@foreningenles.no

 

Våre venner i Lille Norske Leksikon

Følg åpningen av Lille norske leksikon direkte fra klasserommet! 12. september fra kl. 12–12.35 blir det direktesendt leksikonshow med kviss på Lille leksikons YouTube.

Skoleelever samles fysisk i Marmorsalen på Sentralen i Oslo, og digitalt fra klasserom i hele landet. Elever fra Blystadlia skole i Rælingen konkurrerer mot kulturminister Lubna Jaffery, stortingspolitiker Henrik Asheim (Høyre), artist og forfatter Heidi Marie Vestrheim og nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre i en leksikonkviss.

 

-Christian