Bokslukerprisens superfinalister 2023/24

Over 120 000 elever på mellomtrinnet har lest og stemt fram sine fem superfinalister til Bokslukerprisen 2023/24.

Unge lesere på 5., 6. og 7. trinn har i løpet av høsten lest utdrag fra ti norske bøker i aldersgruppen 10-12 år. De har diskutert og stemt fram hvilke fem bøker de mener skal bli superfinalister i Bokslukerprisen. De utvalgte er:

Udyr av Ingvild Bjerkeland. Cappelen Damm 2023.
Krypto: Dypfryst av Hans Jørgen Sandnes. Gyldendal 2022.
I natt er vi usynlige av Arne Svingen. Gyldendal 2022.
Evighetsspillet av Hanne Gjerde Buch, illustrert av Jenny Synnøve Naustan. Figenschou 2022.
Historia om Erling Braut Haaland av Ørjan Zazzera Johansen, illustrert av Thomas Kirkeberg. Samlaget 2022.

Nå skal juryklasser fra ulike regioner i gang med å lese bøkene og deretter stemme fram en vinnerbok. Bokslukerprisen deles ut i Oslo 23. april 2024. Aktivitetsnivået har vært høyt i klasserom og bibliotek denne høsten.

– Det er et svært imponerende arbeid skolene har lagt ned i Bokslukerprisen denne høsten. Med prisen vil vi at leserne skal bli engasjerte, snakke med hverandre om bøkene og få et innblikk i nyere norsk litteratur. Årets tekster har tydelig skapt leseglede og mange gode opplevelser rundt omkring i landet. Både de unge leserne, lærerne og skolebibliotekarene kan være stolte av innsatsen, sier prosjektansvarlig for Bokslukerprisen i Foreningen !les, Christian Goveia Jacobsen.

– Blant superfinalistene er det en god blanding av tekstbøker, illustrerte bøker og tegneserier. Det er skjønnlitterære spenningsbøker og inspirerende sakprosa på nynorsk. Nå blir det interessant å se hvordan bøkene blir mottatt av juryklassene, sier han.

Juryklassene er:
6. trinn ved Hisøy skole, Agder.
7B ved Grannes skole, Rogaland.
5./6. trinn ved Stanghelle skule, Vestland.
6. trinn ved Volden skole, Vestfold og Telemark.
5A ved Krokstad skole, Viken/Buskerud.
6. trinn ved Bytårnet skole, Viken/Østfold.
7. trinn ved Godlia skole, Oslo.
7. trinn ved Valldal skule, Møre og Romsdal.
5. trinn ved Longyearbyen skole, Svalbard.

Kontakt:
Christian Goveia Jacobsen
Prosjektansvarlig for Bokslukerprisen i Foreningen !les
Tlf.: 913 71 393
Epost: christian@foreningenles.no

Om Bokslukerprisen
Bokslukerprisen er en nasjonal leselystpris på mellomtrinnet i regi av Foreningen !les. Prisen har til hensikt å fremme lesing og leselyst, og å løfte frem norsk litteratur som utgis for aldersgruppen 10-12 år. Det er elevene selv som avgjør hvilke bøker som går til superfinalen, og det er juryklassene som avgjør hvilken bok som vinner Bokslukerprisen.

Les mer om prosjektet her

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som skaper lesere og bygger lesekultur. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 500 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, Lesekiosk, Bokstart og Les og lek. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. Foreningen !les ble tildelt LNU-prisen for 2021. I 2021 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for femte gang. I tillegg er Foreningen !les sitt prosjekt Uprisen – årets ungdomsbok nominert til ALMA 2023 og ALMA 2024.

Les mer om Foreningen !les her