Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Som ein bror. Historia om sjimpansen Julius

Alfred Fidjestøl Samlaget 2019

 

 

Sjimpansen Julius blei fødd i 1979 i Dyreparken i Kristiansand. Då mora til Julius ikkje ville ha han, måtte han flytte inn hos to menneskefamiliar. I dette utdraget er Julius tilbake i Dyreparken, men han klarer å rømme. Det blir farleg for både Julius og menneska han møter.

KAPITTEL 7

PÅ FLUKT

 

Den gongen kom Julius heim til familien Glad fordi han hadde skadd seg. Men snart måtte det bli slutt på denne typen besøk, same kva som hende. Julius vaks nemleg fort desse åra. Han blei større og sterkare, han kom i puberteten, han blei ein ungdom. I 1984 og 1985 var det ikkje lenger trygt for Dyreparken å ta han ut og late han møte barna i parken. Heretter måtte han alltid berre vere hos sjimpansane.

Heller ikkje «menneskesøskena» hans kunne ha nærkontakt med han lenger. Om dei besøkte han no, måtte dei anten vinke til han over vassgrava, om han var ute på øya, eller stå på publikumsplass i innandørs anlegget og sjå han på avstand. Stundom kunne dei få bli med dyrepassarane inn på baksida av sjimpanseanlegget, der publikum ikkje slapp til, og vere i lag med han ved sprinklane. Men dei kunne aldri meir gå inn til han. Aldri meir gi han ein klem. Aldri meir stryke han gjennom pelsen.

Denne tida fekk Julius det vanskelegare i sjimpanseflokken. Då far hans, Dennis, døydde, hadde Dyreparken henta ein ny hannsjimpanse frå ein park i Sverige som skulle vere ny leiar for flokken. Champis heitte den nye leiaren, og han fungerte fint som leiar for dei andre sjimpansane, men han var merkeleg brutal med Julius. Kanskje irriterte han seg over at Julius oppførte seg så rart og annleis? Kanskje syntest han det var urettferdig at Julius så mange gonger var blitt tatt ut av anlegget og hadde fått vere i lag med menneske?

Champis var hardhendt med Julius. Han banka han nærast dagleg, han beit han med dei spisse hjørnetennene sine. Dyrepassarane fann djupe bitemerke i pelsen til Julius, og dei frykta at Champis kunne kome til å drepe han. Sjølv om Julius no var blitt større og sterkare, var han ikkje så stor at han klarte å forsvare seg mot Champis.

Hadde Julius levd i naturen, kunne han prøvd å stikke av for å sleppe å få juling. Men å stikke av i ein dyrepark er ikkje så enkelt. Ein såg også at Julius prøvde å gøyme seg for Champis. At han sette seg bak steinar og tre, så ikkje Champis skulle finne han eller tenke på han. Kanskje gløymde Champis å gi han juling ei lita stund om han ikkje fekk auge på han? Å gøyme seg i ein dyrepark er heller ikkje enkelt.

Men så fann Julius, som den einaste av sjimpansane i Dyreparken i Kristiansand, ut at det faktisk var mogleg å rømme. Fem gonger klarte Julius å rømme frå sjimpanseanlegget. Julius var litt større og litt farlegare for kvar gong.

Éin gong blei han sett idet han rømte. Julius var inne i innandørsanlegget, han sat åleine for seg sjølv og prøvde å gøyme seg for Champis. Og mens Julius sat slik, såg det ut som om han oppdaga noko i taket. Det var som om han fekk ein idé.

Plutseleg klatra han opp i taket og derfrå utover mot publikum. Han hadde sett ei fluktrute. Han byrja å klatre utover langs taket, mot publikum, vekk frå dei andre sjimpansane. Det var ein bjelke i taket med straum i som skulle gjere det umogleg å rømme denne vegen. Dei folka som tilfeldigvis var til stades då dette hende, såg at heile kroppen til Julius rista idet han passerte denne bjelken og fekk straum i krop pen. Men han sleppte ikkje taket. Han beit i seg smerta, klatra vidare over vassgrava, hoppa ned på publikumssida og sprang ut i parken. Dyrepassarane klarte heldigvis å fange han raskt den gongen, men han skulle rømme fleire gonger i tida framover.

NB! Rettighetene for utdraget gjaldt for aksjonsperioden – skoleåret 2020/2021. Derfor har vi nå fjernet resten av utdraget.
Utdraget var hentet fra s. 47-59.

Legg inn din anmeldelse. Skriv inn din lærers e-post slik at du kan få premien hvis du blir månedens anmelder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Tips til å skrive melding

3 597 anmeldelser av “Som ein bror. Historia om sjimpansen Julius

 1. Bra bok, bra at de fikk med alle historiene om rømmingen. Og ikke minst at de fortalte om angrepet. Og den var spennende

 2. Jeg likte denne boken. Litt lang tekst. Det var litt skummelt at Julius klarte å rømme alle de gangene. De i Dyreparken burde tenkt bedre over hvordan de skulle lagd det så Julius ikke rømte, men jeg gir denne teksten en kast 3.

 3. Jeg syns det var kjekt å høre på dem tøffe Juliusen her! Jeg gir flere tomler opp for denne boka<3
  Dette var en utrolig fin bok! Da jeg leste historien hans syns jeg egentlig veldig syns på han. Jeg har lest flere bøker av han. Demme boka gir jeg terningkast 5

 4. Det var en fin bok fordi jeg liker å lese om dyr og det var en faktabok. Det var spennende å lese om julius og hvordan han rømte. Jeg synes ikke at det var fin at chimps prøve å banke julius. Men også kult at julius greide å ta han. Jeg kjønnner forsatt ikke helt hvorfor julis rømte så mange ganger.

 5. Jeg syntes den hvor bra.
  Frodig den var veldig spennende.
  Frodig den var ikke kjedelig.
  Frodig da fikk jeg vite mer om Julius.

 6. Jeg synes den var kjedelig fordi den ikke hadde noe spennende innhold.
  Jeg synes det var morsomt når Julius beit av fingern til søppelmannen

 7. Jeg likte ikke denne boka.
  Fordi jeg viste alt fra før av.
  Fordi den var på nynorsk.
  Fordi den var rar.
  Fordi

 8. Den er ikke så morsom! Jeg liker den ikke fordi den ikke er noe tess!!!! Ingenting skjer i boken!

 9. Det var en gøy opplevelse å lese som èin bror. Boken føltes nesten som en fantasi historie, men jeg vet det er sant. Jeg syntes det er rart å tenke på at en sjimpanse blir forlat av moren og bor hos mennesker en stund. Det er også rart å tenke på at Julius etter at han flytta fra menneskene greide å rømme 5 ganger fra et nesten rømme sikkert sjimpanse anlegg. Den var interessant og spennende flere steder i boken og jeg anbefaler alle over 6 år å lese den.

 10. Jeg synes boken var passe bra fordi den var litt spennende og jeg synes selvbiografi eller biografi er kanskje favoritt sjangeren min, men den var på Nynorsk og den var ikke alltid så spennede!

 11. Jeg synes at boken var veldig fin, og at boken ble veldig spennende. Når jeg fikk lest gjennom hele boken, så ville jeg bare lese mer. Jeg tror nok at jeg kommer til å låne denne boken.

 12. Julius RULLLEERRR!! Ekte G asssssss!😎😎💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙

 13. Julius er real g❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡 Julius 4 life!🥰😍😘🥰😍😘🥰😍👌👌👌👌 vi har samme navn😊☺️☺️☺️😊🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗😻😻😻😻😻😻😻🤘🏼🤞🏻👍🏼👊🏻

 14. Jeg elsker Julius 🥰😍💸👌🏻! Han er en real g ☺️💕🥰😍🥰😍❤️❤️🔥💸💵💴🥳🤗👌🏻👍🏻 JULIUS FOR LIFE!!!!!!!!!!❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️🛹❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️🛹❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘🥰🥰🥰🥳🥳🥰🥳🥳🥰🥳🥰🥳🥰🥳🥰🥳🥰🥳🥰☺️😊✌🏻👌🏻✌🏻👌🏻✌🏻👌🏻✌🏻

 15. Som ein bror)Den var gøy og at De har skrevet om livet til Julius og hvordan han har gått sammen med skjimpansene og det var mye fakta og informasjon

 16. Boka var veldig spennene,
  Fordi Julius rømte å løp inn på kontorene og skade søppelbilsjoføren.
  I klassen leser vi hele boka den er veldig gøy

 17. Elsker Julius! Hvis du ikke elsker Julius blir jeg sur!😡😡🤬 alle må elske Julius han er min 🅱️

 18. Jeg syns denne boka var den beste av alle jeg hadde veldig lyst til å lese hele boken og nå har jeg gjort det. Jeg elsket boka og jeg håper den vinner konkurransen🐒🐵🙈🙉🙊

 19. Den var en veldig gøy bok siden den var litt annerledes og jeg liker Julius og aper 🐵🐒🦧🦍

 20. En spennende bok – at Julius klarte å rømme så mange ganger.
  Mye action.
  Jeg liker ikke bøker om dyr.
  Bra fordi det er fakta og ikke fantasi.
  Det er interessant fordi det har skjedd på ekte.

 21. Jag syntes det var gøy og lese om Julius, og hvordan om han greide og rømme, jeg syntes ikke at det var så spennende og lese nynorsk. Men de som kan ordentlig nynorsk syntes sikkert at den hadde vært spennende.

 22. Den var bra når han rømte.også ble deN lit kjedelige, etterhvert men den var helt grei.

  Gir denne boken 6/10

 23. Den var litt kjedelig men litt interresant 🙂 Jeg tror ikke jeg kommer til å lese boka da 🙂

 24. Denne boken var veldig bra og veldig spennende, jeg gir den et terning kast 5👌Jeg kunne gjerne vite om de andre rømmingene til Julius😉jeg fikk veldig lyst til å få en sjimpanse❤️

 25. Jeg syntes boka var spennende og ville ha anbefalet den til andre. Jeg vil gi den ett terningkast 6/6 Det var ikke veldig vanskelig bok og lese selv om den var nynorsk. Det var også veldig spennende og høre hva som skjedde med søppelmannen og dama.🌝

 26. «Som ein bror» er ei bok som mange i klassen ønsker å se videre, og vi er en klasse på Østlandet, så nynorsk er ofte et hinder, så det betyr at denne boka har slått an med sin historie om sjimpansen Julius. Det er spennende og trist å se hvor farlig han kan være, samtidig er han en kjendis og det er morsomt å se hvor smart han er. Alle i Norge synes de kjenner han, med denne boka får vi komme litt bak scenen.

 27. Julius er en skikkelse hele klassen har ett forhold til, og de syntes det var spennende å lese om sprell og historier rundt apen de alle ser hver gang de er i dyreparken. En spennende, interessant og morsom bok.

 28. Utdraget var spennende og morsom fordi Julius gjorde mange morsomme ting.

 29. Jeg likte boka Som ein bror fordi det var masse snille ting som ble gjort i teksten og fordi Alfred Fidjestøl som skrevet denne boken var veldig flink til og skrive boken. Jeg ble veldig lei meg når jeg leste at mammaen til Julius ikke ville ha han. Og jeg syntes det var snilt gjort av de som ville passe på Julius. Jeg ambefaler denne boka til de som liker sånne bøker og til de som er 10-15 år. Så jeg gir denne boka terning kast 5/6.

 30. De aller fleste syns boka var veldig bra. De syns den var spennende, morsom og fengende. Noen ville bare lese videre. Noen få syns ikke boka passet for dem, og de var ikke interessert. For de aller fleste var det veldig positivt å lese denne boka.

 31. Jeg syns at boka var bra og spennende fordi det var litt action. Jeg vil lese mer.

 32. Det var en kjempe bra bok, med kjempe bra innhold og den var utrolig spinende terninkant 6/6 ☺

 33. Veldig bra bok, passer bra til alle 8+. ganske bra at vi faktisk lærer litt av denne boka om livet til julius. terningskast 5

 34. Jeg synes den var veldig bra. Den handler om livet til Julius og det likte jeg. Det sto veldig mye jeg ikke visste om Julius. Jeg visste ikke at Julius hadde rømt så mange ganger. Jeg vil anbefale denne boka for 9-13 år. Terningkast 5.

 35. Jeg syns boka var spennende og rar. Den var spennende fordi han rømte flere ganger. Og fordi han skadet søppelmannen, det var spennende. Jeg vil giterningkast 4 fordi den var litt rar.

 36. Boka er skrevet av Alfred Fidjestøl

  Boka handlet om en sjimpanse som rømte den het Julius han prøvde og rømme fra dyreparken og likte seg ikke der fordi de andre slo ham. Før når han var litt mindre og svakere så kunne han møte menneskene, men nå har han blitt så stor og sterk. Og kan ikke møte dem lenger fordi det blir farlig.

  Jeg synes boka var veldig kul spennende og litt trist. Jeg har ikke lest og anbefaler virkelig og lese den. Det var litt vanskelig og forstå siden den sto på nynorsk, men jeg forsto hva det sto fordet. Jeg gir denne boken en klar 5.

  Jeg anbefaler at de mellom 7-13 kan lese denne boken.

 37. Denne boka elsket vi!! Vi likte bonusmateriellet, der vi ble bedre kjent med Julius gjennom filmen.

 38. Jeg elsket boka som en bror.Det handler om en sjimpanse som heter Julius og om hvordan han har det i Dyreparken.Jeg synes boka var ganske spennende.Forfatteren heter Alfred Fidsjestøl.Og hvis jeg skulle gitt det et terningkast ville det blitt en 6.

 39. Jeg ville ikke ha lest denne hvis jeg hadde set på forsiden på boka man den hvar ganske spenene og jeg hveste ikke at det har skjedd men Julius.
  Jeg gjir terning kast 4/6 fordi det var litt vanskelig og lese den fordi den har dealekt men litt son skummel på en måte fordi jeg viste ikke at julehus har hvert son. Jeg har et spørsmål har Julius det forsjat son?

 40. Boken er en super bok for de som er glad i dyr.
  Boken var veldig gøy og spennende.Jeg vil anbefale denne boken.

 41. Jeg synes den var gøy siden den handlet om Julius.
  Jeg synes den var litt merkelig siden den handlet om en rømling:(
  Men den var veldig bra:-)

 42. Som ein bror

  Historien om sjimpansen Julius

  Boka handler om sjimpansen Julius som rømmer fra en dyrepark. Den første gangen ble ingen skadet, men den andre gangen ble heller ingen skadet, og den tredje gangen ble en person skadet og måtte på sykehus.

  Jeg synes at boken var veldig bra, og jeg synes den var veldig spennende. jeg fikk lyst til å høre resten av boken. Anbefales av Edgar og Edin.😊 😙 😉 🙁 🤐 😛 😖 😀 😮 😆 😶 😐

 43. Jajaja den var veldig skummel!👨🏽‍🦰👨🏽‍🦰👨🏽‍🦰👨🏽‍🦰👨🏽‍🦰👨🏽‍🦰👨🏽‍🦰👨🏽‍🦰👨🏽‍🦰👨🏿‍🦰👨🏿‍🦰👨🏿‍🦰👨🏿‍🦰👨🏿‍🦰👨🏿‍🦰👨🏿‍🦰👨🏿‍🦰👨🏿‍🦰👨🏿‍🦰👨🏿‍🦰👵🏿👵🏿👵🏿👵🏿👵🏿👵🏿👵🏿👵🏿👵🏿👵🏿👵🏿👵🏿👵🏿👵🏿👵🏿👵🏿👵🏿

 44. Når eg les så var det gøy å lese fordi det var fakta om Julius som eg ikkje viste.
  Teksten er god fordi den fortalte mye ting som er gøy å få vite.
  Teksten var og litt trist og av og til er det gøy å ha ein bok der det er noko trist med.
  Utdraget var så gøy å lese at eg vil lese heile boken.
  Folk bør lese boken fordi du får vite ting som du ikkje viste.

 45. Som ein bror

  Teksten Som ein bror handler om en kjent ape som heter Julius.

  Julius bodde i Kristiansand Dyrepark, han hadde det fint der, men når en ny ape som het Champis kom til dyreparken ble det annerledes.

  Champis plagde Julius🙁 Julius begynte og gjemme seg.

  Etter hvert begynte Julius og rømme, noen av rømmingene var farlige!

  Vi synes boka var spennende, bra Og litt alvorlig. Men vi liker alvorlige bøker.

  Det var fint at det var noen bilder, fordi det er gøy og se på bilder i bøker.

  Vi anbefaler boka til Julius sine fans. Og de som liker å høre litt alvorlige hendelser, og de som liker å høre hendelser som har hent på ekte.

  Terning kast 5-6. Den er super! 9/10.

 46. Som ein bror

  Teksten Som ein bror handler om en kjent ape som heter Julius.

  Julius bodde i Kristiansand Dyrepark, han hadde det fint der, men når en ny ape som het Champis kom til dyreparken ble det annerledes.

  Champis plagde Julius🙁 Julius begynte og gjemme seg.

  Etter hvert begynte Julius og rømme, noen av rømmingene var farlige!

  Vi synes boka var spennende, bra Og litt alvorlig. Men vi liker alvorlige bøker.

  Det var fint at det var noen bilder, fordi det er gøy og se på bilder i bøker.

  Vi anbefaler boka til Julius sine fans. Og de som liker å høre litt alvorlige hendelser, og de som liker å høre hendelser som har hent på ekte.

  Terning kast 5-6. Den er super! 9/10.

 47. jeg syntes ikke boken var så gøy .jeg liker mye bedre fantasi men jeg kunne lest boken videre fordi det er lit spennende og vite om julius sin historie

 48. Mange har hilst på Julius i Kristiansand dyrepark, det var derfor spennende å høre historien om ham. mange kommer til å låne boken på Biblioteket.

 49. Det var veldig kult at Julius er med og at det er veldig kult at det han fyren ble skada og at Julius prøvde og rømte og at Julius knuste ruter og det var bra for helsa.🤝👍👍👍🤒👍🤒terningkast 5/5

 50. det handler om en sjimpanse som rømmer fra dyrehagen, sjangeren er spenning drama.
  det er lett og leve seg inn i når du har vert i dyrehagen i Kristiansand. det går gravde vis opp i fortellingen. jeg gir den terning kast 6.

 51. Denne boka handler om hvordan julius vokste opp hos menneskefamilier. moren til julius forlayt et han da han var liten og skadet han. han måtte bo hos legen og hos andre familier til han ble eldre. julius prøvde mange ganger å rømme. denne boka er lærerik og morsom
  jeg gir den terningkast 6.

 52. Denne boka handler om livet til Julius og hvordan han ble så kjent.
  (Sjangeren er biografi)
  Alt i boken er sant som gjør den enda mer spennende. Da jeg begynte å lese den så hadde jeg bare lyst til å lese mer å finne ut mer om livet til Julius. jeg ble ferdig med boka ganske fort å jeg elsket den. Jeg likte den fordi det var masse om livet til Julius som jeg ikke visste. Den var veldig kult å finne ut hvordan han ble så kjent å hvem han bodde med. Jeg anbefaler boken og gir den terningkast 6

 53. Som om en bror er historien om sjimpansen Julius. En ekte historie. Boken er skrevet av Alfred Fidjestøl. Sjimpansen ble utvist av familien sin når han var liten og måtte da bo hos en menneske familie. De visste ikke hva det ville gjøre med Julius sit liv senere.

  Jeg likte boka og jeg syntes den var spennende å lese. Den var litt skummel når han rømte men veldig spennende og se hva som skjede med han. Jeg likte boka veldig godt fordi jeg liker dyr og dems historie. Jeg syntes det var gøy og lære mer om Julius og hans liv som barn. Jeg syntes det var et bra utdrag fra boka. Det var spennende når han rømte fra anlegget.

  Jeg syntes det var en bra bok. Jeg vil anbefale og lese den. Jeg syntes boka burde være superfinalist. Jeg gir den terningkast 6.

 54. Som en bror handler om apen Julius. I boken før vi vite litt om barndommen til Julius. Vi får også vite om et par av gangene han rømte. Likte å lese om de 2 siste gangene han rømte og barndommen hans. Var ikke like gøy å lese det andre fordi det ble fort kjedelig, men alt i alt en bra bok. Anbefaler den for alle aldre, spesielt de som vil bli bedre kjent med Julius.

 55. Denne er bra den handler om Julius som vokser opp i dyrehagen.
  Anbefaler deg og lese den handler om at han rømmer mye.

 56. Eg synest denne boka var kjempebra. Eg synest denne boka var den beste boka i bokslukerprisen 2020. Eg synest denne boka var bra, fordi at Julius er rar og morosam.

 57. Eg like den fordi den var interesang og spennande. Du kunne kanskje ha med litt meir om barndomen osv.⚽️🧸🍒📱🍑

 58. Boka handler og Dyreparken i Kristiandsand og hovudpersonen er Julius.
  Julius er ein smart sjimpanse. Boka er super bra fordi den var morsom og spennande.
  Terningkast 5

 59. Jeg synes boken er så bra fordi den sjimpansen er jo veldi søt og det som var best var at da mora ikke ville ha han måte han flytte in til menneske familien det synes jeg var korselig og søt jeg elsker sjimpanser❤️😍

 60. Eg likte boka fordi den var spennande og ekte. Eg syntest det er interessant at sjimpanser kan bli so smarte.👌Eg syntest det var den beste boka.

 61. Veldig bra bok, får skikkelig lyst til å lese/høre meir❤️❤️❤️ Det var ein morosam og spennande bok.😍☺️🤗😘❤️

 62. Boka var veldig bra fordi den bar spennande, hadde drama, og det var frå dyreparken so eg likte boka veldig godt.
  Det var også litt bra at den som skreiv boka fortalde kva som skjedde osv…

 63. Boka handler om Julius liv. Handlingen foregår i Kristiansand dyrepark. Boka er i sjangeren biografi. Jeg synes boka var lett og leve seg inni. Jeg synes boka er skrevet på en enkel og greit måte som gjør at alle kan lese den og forstå den. Jeg likte den fordi jeg synes forfatteren har fått med mange detaljer.

 64. Jeg likte som en bror veldig godt fordi den var spennende og gøy og den hadde fakta. Jeg gir terningkast 1000000000000000000000000000000000000000000000.☺🙉🙉🙊🙈:)

 65. Dette var en interessant bok om Julius. Det forteller om livet til Julius, og alle gangene han rømte. Det var interessant å høre om alt dette, og derfor var dette min favorittbok i Bokslukerprisen i år. Denne boka får terningkast 6 av meg, anbefales for jenter og gutter på 5.-7. trinn.

 66. Denne boka handlet om Julius, en sjimpanse som bor i Kristiansand dyrepark. Denne boka tar deg med på en sann historie om Julius og hvordan han lever. Sjangeren på boka er biografi.

  Jeg elsket denne boka, den var spennende og facinerende. Innholdet var godt detaljert og boka tar deg med på en opplevelse som du sikkert en gang har drømt om å bli med på. Å være et dyr. Boka starter med middels spenning. Men når de begynner å ta med oss på en historie, en flukt, da blir boka vanskelig å legge fra seg.

  Etter å ha lest utraget, så var det en ting som irriterte meg.
  Boka var nynorsk
  Men det kan ikke forfatteren gjøre noe med.

  Min favoritt ting om boka var at de forklarer mye om Julius sitt ståpunkt, det er vanskelig når du ikke kan kommunisere med dyret. At boka er så godt detajlert er et tegn på at forfatteren har brukt mye tid på boka, så jeg setter pris på at han har lagdt en så bra bok.

  Jeg anbefaler boka for 11-13 åringer som liker mye tekst og biografi-bøker.
  Jeg gir boka terningkast 6.

 67. Jeg likte boka. Den var skikkelig bra. Jeg synes det var bra å lese om hvordan Julius egentlig hadde det. Jeg synes synd på Julius. Boka var skikkelig bra skrevet da. Boka var ryddig og fin. Jeg liker åssen forfatteren skrev boka. Det er en av de beste bøkene noen sinne. Jeg ville lest hele boka og gir den terningkast 6.

 68. Jeg synes den var grei, likte den. Den fikk litt barndommen tilbake, og den var på en måte veldig koselig og morsomt å lese. og jeg liker at den får med hvordan Julius vokste opp og kom i puberteten og fikk plutselig en helt annen personlighet men fortsatt den tullete apen han er. Det er veldig bra at det er en bok om Julius så folk kanskje tenker litt tilbake på boka når de foreksempel drar til dyreparken og ser han. Jeg ammbefaler den fra 8 til 11 år og vill est den ferdig. Jeg gir en terningkast 5.

 69. Vi likte at det er ekte historier fra Julius liv. Flere av oss har vært i dyreparken og da er det ekstra spennende. Vi likte også at det ikke var bare positive hendelser som ble fortalt.

 70. Jeg liker julius!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 71. Jeg syntes ikke at denne boka var heit for meg. Jeg skjønte ikke så mye fordi det var nynorsk. Men jeg lærte mer om Julius. Julius rømmer veldig mange ganger. Men det var litt gøy fordi det er jo en sann historie. Julius ble født i 1979 I dyreparken i Kristiansand.🐒 Terningkast 3 av 6

 72. Jeg liker dyr og jeg liker Julius fordi han har en sånn historie. Jeg gir den terningkast 4

 73. Boka handler om sjimpansen Julius. Det handler om hvordan han vokste opp. Julius ble erta av lederen av flokken. Når lederen døde ble Julius lederen. Man bør lese denne boka vis man liker dyr. Jeg likte denne boka.

 74. Den beste boken var Den om Julius.
  Den handler om sjimpansen Julius. Han har bodd hos en menneske familie i mange år. Nå bor han i dyreparken i Kristiansand. Historien om han er ganske spennende.
  Julius

  Jeg liker denne boken fordi det er sann historie og veldig søt historie. Andre burde lese den fordi den er enkel å lese og veldig fin bok.

 75. Den beste boken var Den om Julius.
  Den handler om sjimpansen Julius. Han har bodd hos en menneske familie i mange år. Nå bor han i dyreparken i Kristiansand. Historien om han er ganske spennende.
  Julius

  Jeg liker denne boken fordi det er sann historie og veldig søt historie. Andre burde lese den fordi den er enkel å lese og veldig fin bok.

 76. Boka handler om sjimpansen Julius. Det handler om livet hans og han vokser opp og sånt. Han får barn rømmer og egentlig livet hans. Det handler om at han ikke likte sjimpanser som barn.

  Folk burde lese boka fordi den er spennende. Jeg likte at den alltid rømte. Jeg likte ikke at han fikk barn.

  Pølse er godt. PS det hadde vært hyggelig om denne ble sendt inn

 77. Denne boka handler om en sjimpanse som heter Julius han vokset opp med mensker bodde i huse demo lærte ting mensker gjør så når han ble eldre så ble han farlige så menskene kunne ikke ha han lenger så de måtte bli flyttet til en dyrehage så det tokk litt tild får han å venne seg til dyrehagen. Jeg likte boka fordi vi fikk vite hvordan han vokset opp og det var spenene.det er ikke noe jeg ikke likte med boka. Du bør lese boka fordi da kan du lære hvordan Julius vokset opp.

 78. Som ein bror.
  Boken handlet om Julius som vokste opp med en menneske familie. Han vokste opp med to søstre tror jeg, en menneske mamma og pappa. Han måtte dra til dyreparken fordi han ble for stor, men det likte han ikke. En dag ble han sint på en søppelmann. Men en ting han var ekspert på var å rømme, så han rømte å beit den søppelmannen.

 79. Denne boka er om Julius sin biografi den handler om livet til Julius og alt vont eller godt som har skjedd med han. Utdraget handler mye om rømme episodene hans og hvordan det kjedde. Julius er en glad sjimpanse som liker og leve men livet blir hardere hos alle også livet til Julius. Jeg tror jeg ville lest ferdig denne boka om jeg hadde den foran meg.jeg gir den terningskast 5/6

 80. Boken var så spennende og man får så lyst til å lese videre. jeg syntes syn på Julius som ikke fikk se venner og foreldrene sine og Champis var ikke noe snill mot Julius. Det var så spennende at jeg kunne ønske resten av boka var her.

 81. Morsom bok om en ekte historie.

  Julius er heftig og det har han alltid vært.

  Synd med de som ga ham narkotika.

  Ka-sei

 82. Vi syns det var spennende! Julius prøver å rømme og det var spennende å høre om han klarte det. Det var artig å høre om hvordan en sjimpanse oppførere seg og han at han var veldig smart. Noen av oss leser egentlig ikke faktabøker, men denne var bra skrevet, som en spennende historie.
  Vi husker at vi hadde et kosedyr i barnehagen som lignet på Julius og det kommer vi på nå når vi leser. Det er fint at en faktabok kan få oss til å huske ting som har skjedd med oss. Noen av oss liker også at det var nynorsk – det er litt slik som vi snakker. Det var lettere å høre på enn å lese selv.
  Ganske morsom til å være faktabok – vi lærte ganske mye om hvordan sjimpanser kan være og spesielt om Julius da. Artig at det faktisk har skjedd. Noen av oss liker ikke faktabøker, men denne likte vi.

 83. Ehhhhh…….for å være helt ærlig liker jeg ikke aper, men Julius liker jeg:) trningkast 4 ehhhh av 5

 84. Hei jeg likte boka fordi det handla om en Apple og det liker jeg og veldig morsom og bare så gøy og det var egentlig ingen ting som jeg ikke likte💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯 terning skole 9/10

 85. Jeg likte boken den var ganske spennende😁passer til dem som liker dyr og kanskje har sett på tv programmet dyrepasserne🦧synes Julius er kul🦓det var spennende at han rømte så mange ganger var også litt morsom🦍Jeg ville gitt denn ternigskast 5🐆

 86. Jeg syntes utdraget var spennende fordi man får vite hvordan Julius hadde det. jeg fikk veldig lyst til å lese denne boka. bildene var veldig gode for det hjelper med å se for seg hvordan det var.

 87. Julius jeg liker boken for Julius rømte så mange ganger. Jeg synes boken passer for barn på skolen. Jeg fikk en god opplevelse.Jeg liker boken for det er morsomt at Julius bulket mange biler på parkeringsplassen. Og jeg vil gi den en 5 av 6. og jeg liker boken også for det er en sann historie.

 88. Jeg likte ikke utdraget som èin bror fordi jeg syntes den ikke var noe særlig spennende, så jeg ville ikke anbefale den. Jeg synstest kanskje den kan passe til folk som er interessert i faktatekster og dyr. Men jeg likte den ikke. Jeg gir den terning kast 2.💩💩

 89. Som ein bror.
  Som ein bror handler om sjimpansen Julius. Julius vokser opp som et vanlig barn og ikke sammen med sjimpanser. Boken var bra fordi jeg egentlig ikke kunne så mye om Julius.
  Etterhvert ble Julius større og sterkere, tilslutt kunne han ikke bo med familien lenger. Da ble han flyttet tilbake til dyreparken i Kristiansand, men Julius rømte flere ganger. Noen ganger var det farlig også. Den er spennende fordi det er en sann historie.
  Jeg lærte også endel om sjimpanser.
  Jeg har lest bedre bøker, men jeg likte denne ganske godt.
  Noe av det jeg lærte om sjimpanser er at de ikke kan svømme (som jeg ikke visste)!
  Jeg anbefaler denne boken til de som er glad i dyr eller liker sanne historier.
  Jeg gir boken terningkast 4!

 90. Den var bra men det var ikke noe spenning. Men det er forsvidt en bok som ikke skal ha spenning

 91. Bokanmeldelse «SOM EIN BROR» – Historien om sjimpansen Julius.

  Utdraget handler om Julius og de gangene han prøvde å rømme. Handlingene foregår i Kristiansand dyrepark. Boka er en biografi bok.

  Jeg synes boka var overraskende bra, siden jeg er ikke så glad i biografi bøker og når jeg skulle lese utdraget tenkte jeg at jeg kom til og synes den var kjedelig men jeg synes den var veldig spennende og inntresang og lese. Jeg likte veldig godt hvordan forfattern skrev teksten på og hvordan han fortalte teksten på en måte, og jeg likte veldig godt at den var på NyNorsk. Jeg syns det var ekstra spennende og lese den farligste flukta i kapittel 8. Jeg likte boka godt, men det var ikke helt min type bok, men jeg synes den var virkelig overaskende bra.

  Det jeg synes var litt dumt med teksten var at det var noen få ord jeg ikke kjønte siden det var på NyNorsk. Jeg syns denne boka kanskje fortjener boksluker prisen, men det var ikke helt min type bok så jeg tror kanskje vis jeg hadde lest hele hadde jeg synes det beggynte og ble litt kjedelig kanskje.

 92. Jeg synes at denne boka om julius var den beste boka i bokslukerprisen 20/21.
  Jeg synes at denne boka burde vinne bokslukerprisen 20/21.

  Jeg synes at denne boka var veldig gøy å lese siden jeg like å lese om dyr og at boka var veldig spennende å lese.
  Jeg gis boka terningkast 6/6.

 93. Jeg likte boka fordi den var veldig morsom fordi Julius prøvde og rømme hele tiden, og det var morsomt og høre om hvordan han rømte, noe jeg syntes var morsomt var at han følte seg truet av søppelbilen. Jeg syntes også det var litt spennende og høre om han klarte og rømme. Den var også trist fordi han ble mobbet og banket og av de andre sjimpansene. Jeg syntes at det gikk helt fint at den var på nynorsk fordi jeg skjønte det meste.

  Jeg syntes denne boka fortjener og være superfinalist på bokslukerprisen.no fordi man blir ikke lei av og lese den, som man kan bli av kjedlige bøker. Jeg hadde anbefalt denne boka til andre. Jeg hadde ikke kjøpt boka fordi den er på nynorst og da må jeg bruke mye energi på og oversette det, men alt i alt denne boka er veldig bra.

 94. Jeg synes den er fin og lese den er fakta å spenende og jeg elsket å lese denne boka

 95. Jeg sytes boka var annerledes fra de andre bøkene. Det handlet om livet til den morsomme apekatten til Julius, og hva han gjorde i det livlige sjimpanseanlegget. Hvis jeg skulle gitt boka et terningkast hadde jeg gitt boka en femmer. PS det var bra at boka var på nynorsk og da får vi lært litt om de i Nord-Norge.

 96. Det blir litt annerledes med bøker på nynorsk. Men det er fint at man kan lære på den måten. Denne boka var en av dem vi leste på skolen. Boka som ein bror skilte seg ut i forhold til de andre bøkene, nettopp fordi det var en slags biografi. Det var ganske artig, alt i alt. Jeg gir den scoren: 3 av 5.

 97. Jeg syntes denne bok var veldig bra. Jeg syntes den var spennene og interesserende å høre på.

 98. Jeg synes boka er veldig koselig og fin å lese. Klassen har faktisk begynt å lese hele boken. Jeg hadde gitt denne boken 6/6 fordi den boken traff stilen min.

 99. Det var en god bok, jeg la merke til at jeg syntes det var gøy å lese om dette eller bli lest for av læreren vår. Akkurat nå holder vi på med å lese hele boka, sånn at vi vet hva som skjer etter hvert. Det var en litt spennende bok.

 100. Den var bra men skjønte ikke helt hva det stod fordi det er nynorsk.
  men jeg gir den 3/6
  men kan ambefales hvis du har lyst til å lære deg nynorsk

 101. Bokanmeldelse om boka som ein bror

  Jeg synes boka var veldig bra pga at den var lett og leve seg inn i.
  Boka var veldig spendenne.
  Og jeg ville gjerne lese resten av boka.
  Jeg anbefaler den for 8 åringer og oppover og jeg gir boka terningkast 5.

 102. Veldig fin bok for de som vil lære litt om dyr og hvor fort de klarer å tilpasse seg mennesker! Julius er en rar liten krabat, men fryktelig smart! Litt gøy at han har klart å rømme TO ganger fra et sjimpansebur. Veldig fin fakta og super bok!😃👍👌

 103. Jeg synes boken var morsom, spennende og lærerik. Noe bra med utdraget var at jeg lærte mye mer om sjimpansen Julius enn jeg allerede kunne.

  Det var litt vanskeligt å lese på nynorsk, men alt i alt var det en gøyal og intresang bok.

 104. Dette utdraget var litt vanneskelig og lese fordi det var på nynorsk. Men det var en spennende og fin bok.

  Jeg syns det var litt dumt at vi ikke fikk vite så mye om familien til Julius og hva han gjorde mens han vokste. Jeg gir boka terningkast 4 fordi det var var spennende men det var litt vanskelig og forstå alt. Det gjorde at ikke teksten ble like spennende.

  Det var et fint utdrag og jeg annbefaler den til andre 6. Klassinger.

 105. Jeg likte denne boken veldig godt fordi det var veldig spennende. Og jeg fikk en liten klomp i halsen noen ganger. Du brukte mange forklerende ord son at man kan leve seg lit mer in i utdrage. Jeg har veldig lyst til å lese den.

 106. Utdraget var en biorgafi, det synes jeg generelt er spennende, men teksten om Julius synes jeg var spesielt bra fordi, Julius gjorde ganske mange rare ting og i utdraget fikk de med det rareste og det mest crazyet. Andre burde lese dette utdraget fordi den personen som lagde boka tok ikke med det kjedelige. TERNINGKAST: 6 ❤️

 107. Jeg syntes at denne boken er bra fordi det skjer mye ting og det liker jeg. Fks da han hoppet inn på sjåføren eller da han brøt seg inn oss billett damen. Også er det kult at alt sammen er sant😊

 108. Som ein bror

  Som ein bror handler om Julius som blir mishandlet
  Av sjimpanse flokken og kommer inn i en menneske familie, men det var ikke bra for han og tilbringe hele livet sitt med mennesker etter hvert måtte tilbake til dyreparken, men etter en liten stund i dyreparken rømte han fra dyreparken tilbake til den familien.

  Jeg synes det er spendene og masse fakta og jeg fikk lære mer om det som har skjedd med Julius og hvordan han har vokst opp.

  Hvis du liker fakta og vil lære mer om Julius
  Er dette en bok for deg.

 109. Klassen vår likte veldig godt denne boka og ville plassert den i kategorien «Super» eller
  terningkast 5 av 5. Personleg synest me at boka passa betre i kategorien «Veldig bra»
  eller terningkast 4 av 5.

 110. Boka var bra, den handlet om Julius sitt liv.
  Den var veldig bra haha

 111. jeg syntes boken var kjedelig, den var litt barnslig for 7 klasse syntes jeg:)

 112. jeg likte ikke denne boka jeg synes den er verdens verste bok denne boka gir jeg 0% av 100000000000000% 💩💩💩💩💩☠☠☠☠☠☠💀💀💀💀😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈👿👿👿👿👿👿🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡 hater denne boka

 113. Boken engasjerte elevene ved at de uttrykte ansikter med følelser. Noen fikk tårer i øynene og uttrykte empati for Julius. De syntes det var spenning og høydepunkter i utdraget jeg som lærer leste høyt. Det var tydelig å oppdage at alle var med under lesingen og i samtalen vi hadde etterpå.

 114. Elevene elsket denne boken! Det var stille som i graven og alle levde seg veldig inn i hendelsene da jeg leste høyt. De ga utrykk for at boken var godt skrevet med høydepunkter, gode skildringer og spenning hele veien. Det var mye følelser også som en elev uttrykte det. Noen fikk tårer i øynene også.

 115. Jeg likte boken fordi det er en sand historie. Den var spennene og det var mye action, det var gøy. Jeg anbefaler å lese avsnittet og Kansje boke (men har ikke lest boke, men tror den er spennene den og) likte godt avsnittet fordi det var langt å de tok med mye actionen. Jeg vil gi denne boken 5/6

 116. Denne boka var litt trist og veldig koselig og høre litt om historien til Julius. Julius er jo nå Norges mest populære Dyr. men historien hans er helt utrolig. jeg fikk tårer når jeg leste den det var bare verdens best og søteste bok C:

 117. 🙀Julius rømte🤯den var gøy men 14 sting det var litt trist .Men utdraget var spennende🤗

 118. Jeg likte dette utdraget av:Som en bror, fordi det var gøy å høre at Julius klarte å rømme alle gangene han prøvde, men det var litt skummelt å høre at noen av de gangene han rømte så var deg litt farlig.Foreksempel når han jagde den søppelbilen,så den var gøy.😁😄!Jeg gir terningkast 4–6.

 119. Jeg synes boka var utrolig spennende. Det jeg likte best var den farligste utflukten til Julius. Jeg likte at den hadde masse fakta i seg.

 120. Terningkast 4/6 den var ok jeg visste masse fra før men det er folk som ikke visste noe om historien til Julius.

 121. Jeg synes boken var litt spennende og kjedelig❤️Jeg gir den treningkast 3/6😝

 122. Denne boken var veldig gøy og litt trist Anbefaler denne bogen🙊🙉🙈🐵

 123. Jeg synes boken var super!! Den var også spennende. Gir den 10 av 10 beste boken jeg har lest på lenge. Liker måten den har masse detaljer og elsker måten den er skrevet på. (kommer til og låne den på biblioteket)

 124. Terninglast 4/6 jeg visste masse av det fra før men det er bare for meg det er andre som ikke vet noe om historien til Julius.

 125. Jeg synes boken var super!! Den var også spennende. Gir den 10 av 10 beste boken jeg har lest på lenge. Liker måten den har masse detaljer og elsker måten den er skrevet på. (kommer til og låne den på biblioteket)

 126. Jeg synes at boken var litt trist å veldig morsom. Når han rømmer hele 5 ganger er utrolig
  får en sjimpanse champis var veldig slem mot Julius😈😈😈. Det var utrolig at han kunne klokken. Det var veldig morsomt at han løp etter er søppelbil og beit sjoføreren i fineren jeg gir ternign kast 5 av 5👍👍👍👍🦾🦾🦾

 127. jeg synes boken var spennende og trist og gøy. Den var veldig bra. jeg gir den 7 av 10 nesten den beste boken jeg har lest!!

 128. Terningkast 4/6 Jeg synes det var gøy og spennende men det var også masse jeg visste fra før. Men det ar bare min mening det er andre som ikke visste noe om Julius sin historie.

 129. Den var trist siden julius er redd for sjampus.
  Men boken er sjempe gøy jeg skal lese hele boken¡¡

 130. Jeg synes at boken var litt kjedelig, men også litt spennende. Jeg liker boken, men boken er ikke min type.🙃

 131. Jeg er ikke så sikker jeg visste masse av historien fra før men det er interessant og gi informasjon om Julius. Terningkast 4/6

 132. Det er en lit trist utdrag.Jeg har set Julius.Lurer på hvordan han klarte å rømme 5 ganger.

 133. denne boka syntes jeg var super den var veldig spennene, Julius var veldig flink til og klatre og å snike seg ut. det var litt trist når han ble tatt fra menneske familien sin men det var jo det de måtte gjøre. jeg syntes det var litt skummelt når han bet en bil kjører i armen han hoppet jo gjennom vinduet på bilen og han som kjørte mistet kontrollen det var litt skummelt men denne boka gir jeg terning kast 6.

 134. jeg synes boken er gøy fordi det var spendene. Jeg likte også når han rømte det var morsomt

 135. jeg likte boken veldig godt fordi den er basert på fakta. Det var trist når moren til julius ikke ville ha han han ble sendt til dyreparken i Kristiansand terningkast 6

 136. Jeg likte boken fordi jeg er synes det er gøy og høre historien om hvordan Julius vokste opp og hvordan han hadde det.😁😝😝

 137. Les denne boka den er kjempegod men ikke les foran en som er 9 eller under.
  Den handler om en sjimpanser i Norge som heter julius han ble dårlig tatt vare på av moren.
  Her kan du lese hvordan det var for Julius og vokse opp.Gir den terningkast 5🥰🥰😍😍😍🤪😜

 138. jeg synes boken er bra fordi det sjedde mye i den😁😁😁😁😁😁😁😁😁

 139. Jeg synes den var gøy sidden den handlet om Julius og jeg liker dyr
  5 av 6

 140. Jeg synes den var veldig bra fordi den var koselig og spennende men det var også trist fordi han hadde det så vondt og litt ekkelt når Julius bet i søppelmannen og blod sprutet. Men dialekten var ikke lett og tale og vis det var terningkast 5\6

 141. Jeg likte denne boken fordi den hadde julius å jeg synes det var veldig morsomt. Terning kast 4\6. Jeg ble litt inspirert jeg synes den delen med søppelbilen var morsomst.Den var passe bra synes jeg

 142. Jeg syntes boken var bra. Den var VELDIG lang. Jeg syntes det var litt ekkelt at bosssjåføren ble veldig hardt bitt av Julius.

 143. sier:
  Boka er gøy med fakta og fortelling. Noen syntes den var veldig spennende, mens andre syntes den var litt kjedelig. Det er ganske mye skrift i boka. Vi ble enige om at boka får terningkast 5 av osS

 144. Hei
  Jeg synes utdraget var bra.
  Jeg liker at det er fakta.
  Jeg tror boken passer til barn fra 10-13

 145. boka kul jeg døde av rømmingn, lateneilene mine hadde brukket men jeg liker skjimpanser fordi de er ganske stor mage og har stor mage er gaske søtt

 146. Jeg synes det var en gøy bok, spesielt fordi det har skjedd i virkeligheten. Det var mye beskrivelser og fakta. Jeg har lyst å lese hele boken.

 147. Jeg likte veldig godt denne boken fordi den er spendene og alt er basert på en sann historie og det er den berømte apen julius

 148. Som en bror var en veldig bra bok og jeg likte at de fortalte med mye detaljer for eks: at mannen måtte sy 14 sting isteden for og si at han måtte ta mange sting. og en av grunnene jeg likte boka var at det var i KRISTIANSAND!!!!! min hjemby juhuuuu. Em ja jeg likte boka jeg gir den en 6/6

 149. Jeg syntes boka var spenene, gøy og lit sjelelig. fordre det vag veldig spenene når Julius klarte og rømme også var det gøy at han bet og karte og rømme så mange ganger det var også litt kjedelig inni mellom og mye av de samme odene.
  Jeg gir terningkast 4-5 er litt usikre
  🐹

 150. som ei bror handler om Julius som barn og hva Han jorde når han var liten .Jeg syns denne boken var gøy fordi den fortalte spennende historier som har kjed i virkeligheten.Jeg liker også at boken har jeg lært at Julius har rømt mange ganger. Jeg gir den terningkast 5. Fordi den hadde mange gøye historier. Jeg anbefaler at 10 til 11 kan lese den fordi den hadde lit blod og slåss scener jeg ville lest boken.

 151. Det var ganske spennende fordi Julius rømte jeg gir den terningkast 5/6.

 152. Forfatter: Alfred Fidjestøl

  Det handler om en som heter Julius i Kristiansand Dyrepark som er en sjimpanse og han rømmer. Han har rømt to ganger. Den andre gangen Beit han en som kjørte en søppelbil. Denne boka gir jeg terning kast 5/5. Forfatteren er veldig god til å skrive. Denne er kanskje for 7 årringer eller førsteklassinger. Men den er veldig spennende.

 153. Jeg syntes boken var veldig bra! Jeg syntes det er spennende og lese om, fordi jeg liker og lese om dyr. Jeg likte boken fordi det var gøy og lese om Julius som rømte, og det var mye spenning og det syns jeg er veldig gøy! Jeg syns spenningstoppen var når søppelmannen ble bitt i armen. Jeg syns boken er anbefalt for folk fra 8-15 år:)

 154. Denne boken var kjempe gøy jeg vill gjerne lese resten av boken det var gøy når Julius rømte hele tiden og han klarte å legge en plan for det med søpla. Jeg anbefaler denne boken til folk fra 8-12 år terningkast 6!!!!

 155. Hei! Jeg liker sånne bøker hvor forfatteren viser hvordan noen har det gjennom livet sitt. Jeg synes boken er veldig spennende, fordi Julius rømmer og sånt. Litt trist kanskje, at han biter…

 156. Boka om Julius var veldig gøy.
  og jeg elsker jo dyr så det er en bok for meg!
  Jeg kunne ønske at boka kunne være på bokmål.
  Jeg lærte veldig mye av boka.
  Som at Julius rømte mange ganger.
  og at han beit en søppelmann i hånda.
  sånn at han måtte sy 14 sting.
  Jeg ville gi boka terningkast 5. 😀

 157. Den var veldig gøy fordi jeg er fra Kristiansand så jeg gir denne 6 av 6

 158. Jeg syntes boka var bra fordi forfatteren fikk med mye av det som skjedde.
  Jeg syntes boka kunne blitt bedre vis forfatteren fikk med hva Julius gjorde mens han ventet på angrepet på søppelbilen.
  Forfatteren har kanskje møtt Julius selv Det ser jeg.

 159. som en bror . historien om sjimpansen Julius. Jeg likte boken men den var litt kjedelig ,det var spennende å høre på hvordan han rømte og sånt å morsomt når Julius bet han Mannen i fingeren. Men alt i alt så syntes jeg den er terningkast 4/6 . Hvis du liker Julius så burde du lese denne boken . Boken er nok veldig spennende for litt yngre barn for de fleste barn liker jo Julius .

 160. jeg liker boka og spesielt pga jeg bor i Kristiansand jeg har besøkt Julius mange ganger men han er litt aggressiv nå han er blitt 50 år gammel nå uansett jeg syns at boka var helt ok og at den var litt rar men liker den 100 prosent jeg gir boka 5\6 terningkast 5

 161. Den var super gøy og Alfred Fidjefstøl har gjort en bra jobb.
  Den handler om en som heter julius er en sjimpanse i Kristiansand i dyreparken som rømmer. i 1984 var den første gangen julius rømte den andre gangen var skremmende.

 162. Jeg synes boken var veldig bra. Fordi jeg er glad i dyr å jeg bor i Kristiansand og har sett Julius mange ganger. Jeg synes også det var litt spennende når han rømte siste gangen å beit sjåføren i hånda. Jeg synes også Julius er veldig morsom og jeg synes litt synd på Julius fordi han har hatt et vanskelig liv.

 163. Boka om Julius var ganske grei. Den er litt nyttig vis jeg skal til Dyreparken. Terningskast 4/6

 164. Den hørtes god ut til de som liker dyr, men ikke for meg. Det var gøy å høre hva som skjedde med han men jeg er ikke interessert i å lese mer. Terningkast 4

 165. Jeg synes utdraget var veldig intresangt jeg vil lese hele boken. Utdraget var om en intresangt tema. Det var mye informasjon i boken så det var enkelt å forstå utdraget som foreksempel hvorfor er det farlig at Julius kan møte mennesker. Det var enkelt å lese gjennom linjene . Jeg synes utdraget var bra. Jeg gir utdraget en terningkast 6 og jeg synes at overskriften til utdraget var veldig kult og jeg likte denne utdragen.

 166. boken handler om en sjimpanse som hetter Julius som bodde hos menneskefamilie. Jeg synes boka var veldig bra fordi den hadde mye spenning i seg og den var morsom.Det var også veldig gøy og lese den fordi de beskrivde veldig bra hva som skjedde og de beskrivde hva Julius følte. Jeg anbefaler den boken.

 167. Boken handler om historien til Julius. eter vert i historien rømte Julius flere ganger den siste av den var den farligste. Men i boken sier dem at ingen ble skadet men en man ble det så det er lit rart. Julius ble mobbet av en sjimpanse jeg husker ikke hva den het. Boken var spennende og lit skummel. Jeg synes folk som liker lit skumle og spennende bøker burde lese denne boken.

 168. boka handler om en sjimpanse som heter Julius, han har bod med to menneske familier, men de måtte gi han bort til en dyrepark. Han har prøvd å rømme flere ganger.

  jeg synes den var dårlig fordi den var kjedelig og den hadde ikke så mye humor i seg. Jeg forsto ikke helt hva den mente med som en bror for overskrift, den handlet liksom ikke så mye med bror.

  jeg anbefaler den for folk som liker 9+. Terningkast 2/6

 169. Boka er gøyal med fakta og fortelling.

  Den handler om sjimpansen Julius når han bor i en dyrehage.

  Jeg syntes ikke boka hadde så utrolig kjedelig men heller ikke så utrolig gøyale bilder, men selveste teksten var gøyal.

  Jeg anbefaler boka for de som liker fakta fortellinger og dyr, jeg gir boka 4/10.

 170. Boka handler om en ape som hetter Julius han bodde først i et hus med en familie men siden de var red for at det skulle skje noe galt med Julius så ble han sent til dyreparken. Jeg gir denne boka en terningkast 5….. hi hi hi

  Happy Halloween

 171. Denne boka handler om Julius sitt liv og hva han har gjort,og hvordan han hadde
  det da.

  Jeg synes denne boka var bra fordi den hadde masse fakta om Julius.

  Jeg anbefaler denne boka for 5-6 åringer.
  Terningkast 4

 172. Som en bror handlet om sjimpanseren Julius som brøvde og rømme flere ganger og noen av dem ble veldig farlig.

  Jeg synes som en bror var en ganske bra bok og den var ganske spennende det var gøy og høre på.

  jeg ambefaller denne boken vis du liker spenning.

 173. det handler om sjimpansen julius

  den var vanskelig og leve seg i og handlingene var ikke så artig. derfor synes jeg boka er dårlig.

  anbefales for skjedeligie voksne.

 174. boka handler om en sjimpanse som heter Julius, han har bod med to menneske familier, men de måtte gi han bort til en dyrepark. Han har prøvd å rømme flere ganger.

  jeg synes den var dårlig fordi den var kjedelig og den hadde ikke så mye humor i seg. Jeg forsto ikke helt hva den mente med som en bror for overskrift, den handlet liksom ikke så mye med bror.

  jeg anbefaler den for folk som liker 11+. Terningkast 1/6

 175. boka handler om sjimpansen Julius som rømmer fra dyrehagen.

  Jeg synes ikke den var så bra fordi jeg liker ikke faktabøker

  jeg vil anbefale boka til 13/14+ og gir den terningkast 2

 176. Det handlet om Julius sitt liv og om alle gangene han hadde rømt og hvordan det gikk vi fikk også høre hvordan det gikk.
  Jeg synes boka var ganske bra det var morsomt og få høre om alt han hadde gjort og hvordan han rømte.
  Jeg gir terningskast 5/6 fordi jeg likte å høre om hvordan han hadde det og hva som skjedde når han rømte.
  Anbefaler denne boka for de som liker fakta bøker og Julius.

 177. Denne boken var ikke like bra som de andre bøkene så jeg gir denne boken terning kast 3.Jeg anbefaler denne boken for som Julius fanes.
  Denne boken handler om Julius sitt liv og hendelser.

 178. Det handler om at Julius vil rømme fra dyreparken i Kristiansand og jeg tror egentlig ikke at han har det så bra. Jeg likte denne biografien om Julius og den viste tankene hannes og jeg likte den fordi det var litt morsomt men også alvorlig at han rømte. Og søppelmannen ble bitt og at han knuste ting.

 179. Den var ganske spennene biografi.Jeg likte at det var om Julius sin tid. Det jeg ikke likte var at de hadde så mye detaljer av det vonde tingene som skjedde med Julius,jeg forsto at han var litt farlig.Men på slutten av dagen er vi alle levende vesner,ingen ting fortjener det.Så jeg gir den 2/6

 180. Jeg digget boka fordi jeg likte at det handlet om historien til Julius. Jeg synes også det var en spennende bok. Jeg synes det var morsomt at han bodde hos et menneske. Jeg synes boka var terningkast 6.

 181. Veldig spennende og kul noen av de beste bøkene så langt men lit rar på grunn av at det ikke var bokmål.

 182. Veldig spennende og kul noen av de beste bøkene så langt men lit rar på grunn av at det ikke var bokmål

 183. Den var mye bedre en jeg hadde trodd! Jeg elsket det jeg leste, best hittil. terning kast 5!

 184. Jeg synes at denne boken var egentlig ganske bra for og være en biografi. Det beste med boken var at de fortalte om alle rømmningsveiene hans. Jeg gir boka 5/10. Jeg skulle ønske at denne boken var skrevet på bokmål.

 185. Jeg synes boka var kjedelig. Dårlig at den er på nynorsk. Bokmål please!
  Terningkast 2

 186. Den var OK men lit for lang🤪 Så det som var lit ekkelt var at Julius beit søppel mannen i armen sånn at han begynte og blø masse😭

 187. jeg synes at boken var spennene og morsom. Så jeg synes at boken skall komme videre i boksluker prisen.

 188. Jeg synes boka var bra. Boka var basert på en ekte historie som er gøy å lese. Det var interessant og morsomt å høre på alle de gangene Julius flyktet fra dyreparken. Jeg anbefaler boka til alle som liker å lese gøyale historier som er basert på virkeligheten. Jeg gir boka terningkast 5.

 189. jeg likte boken fordi jeg liker og rømme og jeg liker Julius. jeg gir den ternings kast 5 fordi det kunne vert flere detaljer. men jeg likte boken

 190. Jeg likte denne boka var velde bra fin historie likte nor julius han drepte den søpel manen jo nesten vil si den 100 av 100 bra anbefale denne boka for alle

 191. Jeg synes boka var interessangt.Den hanlet jo om Julius og det synes jeg var litt spenende.

 192. boker er kul og jeg liker og lese om dyr julius er og det er mosom bok jeg ambefaler til de som liker dyr snakas

 193. Det var ganske spennende men fortsatt ikke så utrolig bra. Jeg har lyst på lange tekster fremover. Terningkast 4. 🙂

 194. Den var litt Gøy Men den kunne vært bedre. Den var fortsatt ikke så bra.

 195. Jeg syns denne boka var bra. Ikke helt min type bok men den var ganske bra. terningkast 4 av 6. (: Jeg syns boken var bra fordi den ikke var kjedelig. o_O
  🌺🌸💮🌵

 196. Som ein bror
  Er en bok om en sjimpanse som har vert hos menneskene i de første årene og lært lit av vert. Jeg anbefaler boken til 1 – 5 trinn. Gir boken terningkast 6

 197. Jeg synes at boka var spennende og bra, den hørtes fin ut. Jeg har lyst til å lære mer om Julius. Men det med søppelkjøreren var helt sykt!🩸🙉🙊 Jeg gir boka terningkast 5.

 198. Jeg syntes boken var gøy fordi jeg liker og høre om dyr å Julius er en veldig smart og morsom sjimpanse så jeg gjir boken terningkast fire fordi den kunne vært bedre.

 199. jeg likte ikke boken så godt den var litt dårlig fordi den var ikke så inspirerende eller spennende terningkast 1

 200. Jeg synes at boka var litt gøy og litt kjedelig. Det er fordi at den handlet bare om at han rømte og det var litt gøy at han beit han søppelmannen i hånda og at han skrek. Jeg gir den den 3/5 stjerner.

 201. Den var super og jeg vill lese resten. Den var også litt skummel da han bet i et menneske.Terningkast 6/5

 202. som ein bror
  Jeg synes at boken var bra og lit trist det er fordi jeg synes syn på Julius fordi han ble tatt vek fra menneskefamilien og det synes at jeg var dumt. Julius var en smart sjimpanse og han prøvde alt for å stikke av. Han klarte det og det var ganske utro li. Denne boken passer til dem som likker ilt aksjen, terning gir jeg 3,5 fordi jeg likte son passe.

 203. Jeg liker veldig godt aper men litt lite spenning. Men jeg syntes veldig synd på Julius

 204. Jeg liker veldig godt aper men litt lite spenning. Men jeg syntes veldig synd på Juliusjf

 205. som ein bror
  Jeg syns at boka var spenene og falig at apen hop in i bilen og ødelagt bilen. Men apen burdet være fri.Det var slemt av menskene å fange apen

 206. Jeg synetes boka var grei det var lite action. Den var kjedelig og jeg fikk frysninger terningkast 2

 207. (som ein bror) Boka handler om en chimpanse som heter Julius som prøver å rømme.
  Jeg syns boka var ganske spennende siden Julius rømte og alle de opplevelsene han fikk. Jeg syns jeg vil anbefale boka til noen som er glad i biografi bøker. Jeg tror jeg gir terning kast 4/6.

 208. Jeg syntes boken var elendig. Det var ikke mye action. Jeg likte ikke boken fordi det var en ape. Jeg ble kald. bolle mann er rare

 209. Boka er helt ok jeg synes det var gøy og kjedelig jeg gir terning kast 2 omg.

 210. Som en bror er en bok jeg vil anbefale for alle. denne bør vinen bokslukerprisen. Den handler om en sprø ape.

 211. jeg synes boken var bra og spennende jeg likte boken fordi det var mye action og jeg liker action.jeg ambefaler boken til de som liker action og jeg vil at den skal vinne bokslukerprisen.

 212. Som en bror
  Jeg synes at boken var spennende fordi det var en faktabok . Det var veldig mye action og den viser hvor mye sjimpanser ligner på oss mennesker.Den passer til alle som liker og lese fakta og om Julius .Den burde gå videre til årets bokslukeprisen .Terning kast 6.

 213. jeg syntes boken var litt kjedelig fordi det var lit lite spenning. jeg anbefaler den til de som går på 4-6 trinn.

 214. boka var som et eventyr den beste tingen i boka var at han knuste døra var bra og trist hvorfor det var trist er at han mistet foreldrene hanes😭

 215. Jeg syntes boken: som ein bror var veldig bra den handlet om at apen Julius ville rømme fra dyreparken han prøvde fem ganger. Sjangeren var biografi. det var masse action. Terningkast 5.

 216. Jeg synes boken var veldig kjedelig fordi jeg ikke liker biografibøker. 🙁🙁. Men den var litt kul med at den var samtidig litt kjedelig. Jeg gir den terningkast 2.

 217. Det handler om en sjimanse som prøver og rømme gang på gang. han blir også banket opp av andre sjimpanser. boken er helt ok. Den passer for folk som liker biografier.
  Terningkast 3. helt ok altså.

 218. Boka handler om en ape som heter Julius. Han måtte leve hos mennesker fordi moren ikke ville ha han. Men etterhvert ble det farlig for menneskene å bo sammen med han. Så blir han satt tilbake i dyreparken, men han klarer å rømme.

  Jeg synes boka var passe bra fordi at det var med litt humor også var den spennende.

  Boka passer sikkert for barn som liker biografier og er mellom 8-10 år.

 219. Som ein bror- Denne boken handler om den kjente Apen Julius. Han gjør mange dårlige ting som å angripe søppel bilen. Han har bodd i et normalt menneske hus før men når han vart for stor måtte han flytte ut til dyreparken i Kristiansand. Han har angrepet en dame på et kontor i dyrehagen og knuste glassdøra på kontoret jeg anbefaler denne boken for egenklig alle den er spennende og det er mye ting man kanskje ikke viste om han. Jeg gir den 3/6 ♡ ♡

 220. boka hanler om en sjimpanse som heter Julius bor sammen med mennesker som liten og senere blir flytet til en dyre park og lenter til bake til mennesker og pråver og rømme flere ganger fra dyre parken og på fører mennesker skade .og sjefen av sjimpanse floken banker han opp de finner dype bite merker i pelsen

  jeg synenes den den var passe bra fordi det var ikke så morsomt det var mye spenning men ikke så mye hummor.

  terning kast 4 anbefales for 7-8 år

 221. Som ein bror den boka hær handler om en sjimpanse som har blitt for stor og ikke kan leve med menneske familien sin lenger så han blir flyttet til dyreparken.Der prøver han å rømme. Jeg synes boka var litt kjedelig hvis jeg kunne ha valgt mange forskjellige bøker ville jeg nok ikke tatt den.

 222. Denne boken handler om apen Julius og hvordan han tenker når han rømmer fra dyre hagen.

  Jeg synes denne boken var litt spennende og litt kjedelig. Jeg synes det var gøy å høre på historier fra da han rømmte fra dyrehage.

  Jeg gir denne terningkast 4😆😀😗😍😜🤪🌺🌸🍑🍉🎃💰

 223. Jeg syntes denne boka var veldig bra fordi jeg syntes det var veldig interessant og det var fakta men også fortelling, jeg syntes dette er en verdi finalist i bokslukerprisen 2020.

 224. Jeg sunes at boken var pitepite lit spenende. Boka hanler om sjimpansen Julius som røver og røme fra sjimpanseanleget. ternin kast 3-4 ambefales til 3-4 klasse

 225. Jeg vil gi boka en veldig bra fordi den var spennende og gøy og vil gjerne leste hele.

 226. Denne boken var litt vanskelig å lese fordi jeg kommer fra bergen og boken er skrevet på ny norsk men den var litt rist og litt morsom eller veldig morsom 😂😂 når han rømmer og hopper oppi søppel bilen og bet sjovøreren i fineren men terning kast 6 av 6.

 227. Jeg vil gi boka en super fordi jeg likte den veldig godt, den var spennende og jeg fikk lyst til å lese hele. Jeg synes boka fortjener å være med i superfinalistbøkene.

 228. Det var en veldig gøy og spennende bok jeg synes det var en super finalist bok

 229. Jeg synes boka var veldig godt skrevet og spennende. Jeg synes boka burde være en finalist.

 230. Boka handler om en ape som heter Julius den levde hos mennesker men ble kastet ut og måtte leve i dyrepark med sjimpanser. den prøvde og flykte flere ganger men ble nesten alltid fanget grunnen til at at han ville flykte far for han ble banket hele tiden.

 231. Jeg synes boka var super fordi den var spennende og veldig bra skrevet. Jeg synes dette burde være en finalist.

 232. Jeg synes boka er gøy fordi den handler om aper og jeg elsker aper fordi aper er digge.

 233. «soim ein bror»
  Denne boken handler om en sjimpanse som heter Julius. Han har bodd til menesker helt siden han var baby men nå flytter han til dyreparken. Han blir banket hver dag av en anen sjimpanse som heter Champis. Julius blir lei av og bli banket, så han rømmer ut av parken flere ganger.

  jeg synes det var kult at julius klarte og rømme så jeg gir denne boken var sånt passe bra, så jeg gir den terning kast 2. Denne boken er ambefalt får de som liker biografier om dyr som er mellom 7-12 år gammel.

 234. jeg synes at boken var helt okay fordi den var kjedelig og litt spennede . Denne boken handler om en ape som prøver og rømme fra dyrehagen.jeg synes at denne boken psser til barn over 8 tli 11 år

 235. Jeg synes denne boken var helt ok. men en gang var jeg i dyreparken i kristiansan og da så jeg julius. 🙉🙊🙈

 236. Boken handler om Julius som rømmer 5 ganger og en gang tar han og biter en søppel man i fingeren.

  Jeg synes boken var passe bra fordi det var lit humor i boken og Julius var med terning kast 2/6.

  Jeg ambefaler boken til folk som er 5 til 8 år.

 237. Jeg synes at denne boken var litt bra fordi den var litt spendenne og lese og den var egentlig helt okay fordi den var litt kjedelig jeg kunne likt og hørt mere om mennneske familien til julius. Denne boka handler om Julius som prøver og rømme fra ape familien sin men da går det litt galt han blir veldig redd og biter ett menneske! jeg ambefaler denne boka til de som er 7 til 10 år😍😊😁😄😃😙🤗😀

 238. Boken handler om sjimpansen Julius som ble tatt fra familien sin fordi han ble eldre.Hver morgen ble han banket opp av sjimpansen Champis.

  Jeg synes boken var 4/10 fordi det var bitte litt kult at Julius klarte og rømme så masse men ellers var boken kjedelig.

 239. Den var gøy og litt rar og ha en ape som bror men veldig spendene men jeg ville hatt en ape som et kjeledyr ikke som en bror

 240. Boken handler om en sjimpanse som heter Julius.
  Jeg synes boken ikke er så bra.
  Jeg anbefaler boken for ingen.

 241. Jeg likte ikke boka fordi den var ikke så spennende og bra så jeg gir den terning kast 3 av 5.

 242. Boken handler om en sjimpansen Julius.
  Den handler litt om at han stikker av fra dyreparken,
  jeg syntes boken var kjedelg fordi han bare stakk av fra dyreparken.
  terningkast 2.

 243. Boken handler om en sijpanse som heter Julius. Det boken handler mest om er at Julius prøver å rømme fra sjimpanse anlegget. Grunnen til at Julius prøver å rømme er fordi det har kommet en ny leder hann som heter champis. Champis banker opp Julius hver eneste dag. Å det er derfår han prøver å rømme.

  Jeg syntes boken var kanskje spennende fordi det var gøy å høre litt om livet til Julius. Jeg synes også boken var litt kjedelig fordi det handlet om det samme nesten hele tiden.

  Jeg anbefaler denne boken for de som er glad i fakta bøker og glad i dyr.

 244. «Som ein bror» boka handlet om en sjimpanse som het julius.
  Han bodde i en famile noen år.
  Etter det ble han ført til en dyre park.
  Det var en sjimpanse som beit han vær dag.

  Boka var helt ok men likte den ikke så godt.
  Den er litt rar synes jeg. Den var ikke så bra.

  Jeg anbefaler boka for noen som liker fakta bøker.
  Terning kast 2/6.

 245. jeg synes boken var passe bra den var litt bra fordi det var litt humor og juliusrømte og beit en søppelmann. Den var dårlig fordi den bare handlet om en ting.

 246. Jeg liker boken fordi det er en sann historie, den er morsom, spennende og jeg liker å høre om apen Julius fordi han er en ape som har vokst opp som et menneske. Boken hadde også litt drama. Jeg vill anbefale boken til folk som er interessert i dyr og fakta. Perfekt å lese på sengen. Jeg vill gi boken terningkast 5 fordi det var en god bok, men ikke den beste jeg har lest. Jeg hadde gitt den en sekser hvis den hadde tiltrekning/innlevelse.

 247. “Som en bror” handler om en sjimpanse som prøver å rømme fra dyreparken i kristiansand. Den ble skrevet av Alfred Fidjestøl. Da Julius var liten og svak fikk han lov til å være med folk utenfor sjimpanse anlegget, men etter tid da han vokste og ble sterkere måtte han inn i sjimpanse anlegget med de andre sjimpansene. Julius fikk ikke lov til å være med menneske søsknene sine heller, hvis de kom for å se han måtte de holde avstand. En dag dør en sjimpanse som heter Dennis, Dennis var leder i sjimpanse flokken og dyreparken måtte få en ny leder. De får en sjimpanse fra sverige som heter Champis, han skulle ta plassen for Dennis. Champis var ikke så veldig snill med Julius, dyrepasserne så at Julius hadde fått dype bitemerker etter at Champis hadde banket han.

  Jeg likte boken, jeg fikk lært meg noen ting om sjimpanser i mens jeg leste. Jeg liker best at det handler om noe som faktisk har skjedd i virkeligheten. Det er en spennende og god fortelling og jeg hadde lest boken, jeg anbefaler den til folk i skoler eller folk som liker å lese om fortellinger eller fakta tekster fordi det har boken mye av.

 248. Som ein bror er en bok som handler om Julius i dyreparken som ikke blir akseptert av sjimpanseflokken. Derfor vokser han opp hos sjefen i dyreparken og blir som en bror. Julius blir dyreparkens stjerne og alle elsker han men en dag kommer han i puberteten og da begynner ting å skje. Dette er en bok med sjangeren biografi, er skrevet av Alfred Fidjestøl og ble gitt ut i 2019. Jeg likte ikke denne boken så godt. Det var ingenting galt med den eller noe, for teksten var skrevet på en veldig bra måte og det får meg også til å få lyst til å lese mer men likevel ble jeg ikke så overbevist om at dette var boken for meg for som jeg sa var boken skrevet kjempebra men jeg er ikke helt på den sjangeren som boken er skrevet på. Jeg liker nok mer romantikk, drama og litt av de tingene der men det er ikke den verste boken jeg har lest. Jeg kan se for meg hvordan øyeblikkene i boken foregår og jeg føler at beskrivelse er klare og det er en av grunnene til at jeg liker boken litt og at den ikke er så dårlig. Den er full av spending og ikke for detaljert. Så boken i seg selv var jo helt super, det er nok bare jeg som ikke er helt med på sjangeren.
  Jeg vil anbefale denne boken fra 8-10 år og gir boken terningkast 4.

 249. Jeg likte denne boken det var en interessant Julius var veldig smart han er kanskje den mest intligente sjimpansen

 250. Jeg syns at boken er veldig bra fordi det var mye spenende inhold. Og den var ganske detaljert som er en bra ting. Jeg syns det var helt sykt hvor mange ganger Julius rømte selv etter hvor mye sikkerhet det var! Jeg har lyst til og lese held boken. Og jeg anbefaler den!! 8/10

 251. Jeg likte boken fordi det var en sann historie og den var spennende, morsom og kul. Jeg likte at Julius rømte hele tiden. Jeg anbefaler alle som liker dyr og liker å lese bøker leser boken. Den var en god bok og jeg lærte mye nynorsk jeg gir den boken 8/10 fordi det var ikke den beste boken jeg har lest.

 252. Jeg syns denne utdraget var bra, jeg tror ikke jeg ville ha lest boka, men den var bra da, bare ikke helt meg og den var ikke så spennende eller morsom, jeg gir den terningkast 2.5/6 siden den er ikke helt meg.

 253. Boken indeholder litt vold og den burde være 9 års grense jeg gir den terning kast 3 fordi boka var skjedlig

 254. Jeg synes boken er veldig spennende og litt skummel da Julius gik til angrep på søppelmannen. Jeg synes Julius var veldig tøff som klarte og rømme flere ganger fra dyrehagen.

 255. Denne boka er beste boken og er hveldi bra og spennendne og jeg lærte nye ord og jeg også lærte at sjimpanser er veldig farlig og blit lit red når søppel manen nor han Bente å blå nor sjimpansen beit han og jeg har veldig list til å forsere med denne boka og jeg gir den 10/10 😊

 256. Denne boka er så sykt morsom og rampete og det jeg liker aller best er da han rømmer hver gang og hvertfall da han rømte for siste gang og bet søppelbilsjoføren og han måtte til sykehuset og sy 14 sting, men jeg synes synd på søppelbilsjoføren og sjimpansen da de ble bitt. Og den var spennende fordi jeg lærte ting om Julius jeg ikke viste fra før.

 257. Det jeg synes om denne boken er at den er spennende den virker intresant. Og den er detalijert.

  Anbefaler å lese denne boken jeg synes at den skal ha 8 alderårsgrense

 258. Boka var kull spennende. Jeg syns også synd på den søpelmannen. Boka var så spennende at jeg vile ha reist til kristansan og se Julius hvis han er der og hvis han lever. Jeg gir terning kast 4/6

 259. Jeg synes at boken var spennende og at Julius var veldig voldelig og at jeg lærte nye ting om aper. 8/10. 🐵🙈

 260. Det var en interessant bok og var veldig fin og anbefaler de som er 9 år og oppover kan lese boken. Det jeg likte boken at Julius gjorde en smart måte å rømme fra parken og er smartere enn oss mennesker og gir den terning kast 9/10.

 261. Dette var en bra bok jeg likte den og likte at den ble tatt fra noe realistisk og jeg syns den var bra så jeg gir den terningkast 8/10

 262. Jeg likte boken. Den var spennende og det kilte i magen da jeg leste den. Boken var egentlig ok. Jeg viste ikke at sjimpanser var så sterke. Jeg gir dem terningskast : 5/6. Jeg lærte mye om sjimpanser av denne boken.

 263. Denne boken var veldig gøy og spennende. Den passer for alle aldere utenom 1-6 år (De kan syntes den er skummel.).
  Du burde lese denne boken.
  Terningkast: 6.

 264. Jeg syntes boka var bra, den hadde mye innlevelse og mye mening. Jeg anbefaler denne boka til sånn ca 1-7 klasse.

 265. Jeg synes at boken var veldig bra fordi den handlet om dyr og jeg elsker dyr og jeg synes den var spennende. Jeg har sett på dyreparken på TV 2 og der har jeg sett Julius og jeg vil lese hele boka 6/6

 266. Denne boka var gøy om Julius. Det er gøy når det handler om dyr i dyreparken. jeg elsker dyr så denne boken var gøy. Jeg har vært i dyreparken. Boken kunne passet til noen i klassen og kanskje meg. Denne boken kunne jeg anbefalt til barn som liker humor og dyr.

 267. jeg synes den boka er så bra og jeg kunne gjerne ha lest den igjen. jeg gir den terning kast 5.5/6

 268. Jeg likte denne boka veldig godt. Jeg synes boka var veldig morsom og spennende. Det var min type bok. Jeg vil lese hele boka!!!!

 269. Åååå så nydelig bok jeg kommer til å lese denne for jeg elsker dyr og spesielt aper.

 270. Bokanmeldelse til Som ein bror.

  Boken heter Som ein bror.
  Forfatteren er Alfred fidjestøl.
  Forlag Samlaget.
  Sanger Biografi.

  Teksten handler om Julius og hans rømningsforsøk. Julius har rømt fem ganger. Julius har hatt det vanskelig når han kom tilbake til dyreparken.Han har blitt behandla dårlig. Champis var ikke snill mot Julius når Julius kom tilbake til sjimpansene fordi Champis slo og beit Julius.

  Jeg likte ikke teksten fordi jeg liker ikke bøker om dyr som får sår eller blir skadd. Jeg likte ikke tekstet fordi den ble litt for trist for meg.

  Noe bra med teksten er at den forklarer mye. Det er fint at teksten handler om dyr fordi jeg liker dyr.

  Jeg synes synd på Julius fordi han har gått igjennom mye særlig når han kom tilbake til dyreparken og ikke ble tatt godt imot.

  Jeg synes boken passer for 10+ og til de som liker triste og følsomme bøker.
  Jeg vil gi teksten terningkast 3 eller 4 fordi jeg liker ikke triste tekster.

 271. Jeg synes boka var gøy med fakta og Julius. Jeg synes det var ekstra gøy og lese boka fordi jeg har sett han på ekte. Jeg gir den en femmer.

 272. Jeg synes denne boken var den beste boken jeg har lest på lenge. Fordi den var spennende og handlet om dyr😇😇😇

 273. Som ein bror- Alfred Fidjestøl

  Boka handler om Julius, en sjimpanse som bor I Dyreparken I Kristiandsand. Om livet som Julius, sjimpansen. Det er en Biografi skrevet av Alfred Fidjestøl.

  Mine meninger:

  Jeg synes boka er en god biografi, fordi det er gode forklaringer og jeg klarer å leve meg inn I boka. Jeg følte at jeg ble litt bedre kjent med Julius av å lese utdraget. Teksten er en 3-persons tekst. Utdraget begynner ganske rolig, med fortelling av hvordan Julius hadde det hjemme hos menneskene han bodde hos. Når jeg leste ble jeg ganske glad av å høre hvor fint han hadde det hos familien Glad, men det ble ganske mye mer spennende når han hadde rømt. Utdraget får meg til å tenke over, hvor smarte sjimpanser og andre dyr egentlig er. Utdraget slutter med at de må gjøre noe så ikke Julius får rømt. Jeg får veldig lyst til å lese hele boken, fordi jeg synes dette utdraget passer meg.

  I alt synes jeg dette var et veldig fint utdrag, som fikk meg til å ville lese mer. Jeg synes det beste med utdraget var at forfatteren fikk med en del hendelser, med spenning. Jeg liker dette utdraget godt, og vil anbefale det til barn som liker biografier. Så jeg synes boka hadde fortjent å vinne Bokslukerprisen.

 274. Eg syntes denne boka var kjempe bra for den var både spennene, gøy og trist og det var veldig spennene når han gjekk inn i bossbilen.
  Og den var ganske lett å forstå og lett og lese.

 275. Denne boka er fantastisk! Eg anbefaler boka soleklart! Eg har lest heile boka og du bør virkelig låne den på biblioteket! Eg gir ein soleklar 6/6 fordi eg skjønner historien og den var enkel å lese plus noen flotte bilder.
  Flott bok👏

 276. Eg syns boka var veldig bra så fikk eg veta mer om Julius.Eg ambefaler denne boka for andre folk 👍

 277. Denne boka er ein av mine favoritter den er veldig gøy og gjorde sånn at det var gøy og lese, Eg kan tryggt anbefale denne boka til venner og familie

 278. Eg elsket denne boka det var gøy å se kva han har jordt nor han var mindre.
  Eg viste aldri at Julius har røymt før.🙂 så den var veldigdt gøy😃

 279. Eg elsket denne boka det var gøy å se kva han har jordt nor han var mindre.
  Eg viste aldri at Julius har røymt før.🙂

 280. Jeg likte som ein bror fordi jeg er fan av julius. Jeg syns at boken var kjerlig og kul. Jeg likte godt da sjefen i dyreparken oppdro julius som sin egen. Hvis jeg var julius ville jeg ikke gjemt meg.

 281. 😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋MH😛😛😛😛😛😛😛😛Mino🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩 (Skole: Toppåsen skole) sier:

  Denne boka var spennende og kul 😎😎 Julius er veldig gammel og det er rart å tenke på at han lever😯😯😯😯 Det jeg ikke likte var at den samme dyrepasserne tok Julius tilbake til buret😭😭😭
  Jeg gir den terning kast 🎲 3
  😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

 282. Jeg liker denne boka fordi jeg synes det er spennende og vite mer om Julius.

 283. Malin 12 år. Jeg likte denne boken veldig godt fordi det var veldig spennende å høre om Julius sin historie, å om hva han gjorde som ungdom. Jeg synes også det var veldig spennende å høre om Julius sin mor som gikk i fra han, å hvordan han overlevde uten en mor. Det eneste jeg synes var litt dårlig var at den var på nynorsk, men ellers synes jeg boken var en veldig bra, å spennende.

 284. Jeg likte boken godt fordi den har en sann historie. Julius er en morsom sjimpanse. i denne boken får du høre om Julius sin barndom. og når han flyttet til dyreparken. jeg vil anbefale denne boken.

 285. jeg likte denne boka best fordi den har med fakta om Julius og jeg er veldig glad i dyr og i boka snakker de mye om hvordan han hadde det og hvordan det er å vokse opp som en sjimpanse

 286. Som ein bror var den beste! Den er basert på en sand historige og er både spennende og intligent. Jeg vil gi denne terningskast 6

 287. Malin 12 år. Jeg likte denne boken veldig godt fordi det var veldig spennende å høre om Julius sin historie, å om hva han gjorde som ungdom. Jeg synes også det var veldig spennende å høre om Julius sin mor som gikk i fra han, å hvordan han overlevde uten en mor. Det eneste jeg synes var litt dårlig var at den var på nynorsk, men ellers synes jeg boken var veldig bra å spennende.

 288. Jeg likte som ein bror veldig godt. Jeg likte denne boka veldig godt fordi det var bra innlevelse og det var gøy å lese om ting Julius har opplevd. Det var en veldig spennende bok. jeg kunne gjerne lest mere av den boka, men skulle ønske den var på bokmål ikke nynorsk.

 289. Jeg syntes denne boken var veldig bra. Det var spennende å få høre litt om barndommen til Julius. Boken var på nynorsk og det synes jeg var litt vanskelig, men alt i alt en veldig bra bok.

 290. Teksten handlar om sjimpansen Julius sitt liv. Han blei født midt på natta andre juledag 1979. Mora til Julius avviste han då han blei født.
  Han levde dei første åra sine i to forskjellige menneskefamiliar og kom tilbake til flokken etter han hadde blitt litt eldre.
  Det er ei biografi-bok.

  Eg synest boka er veldig bra, og du lærer mykje om Julius og sjimpansane.
  Begge familiane har vore veldig snille som har passa på han så mykje, og alt det dei lærte Julius. Dei lærte han å mala og å opna korkar på brusflasker og fleire andre ting. Han vart behandla som eit menneskebarn, tenkjer eg.
  Han fekk eit veldig nært forhold til menneske og stolte på dei. Det var grusomt at dette nesten tok livet av han den gongen nokre heiv ei flaske med utblanda kokain inn til han.
  Eg synest det er viktig å lesa om dyr. Alle i Noreg kjenner og veit kven Julius er. Dette har muligens lært mange å ha respekt for dyr i fangenskap og i naturen.
  Boka har fått meg til å tenkja og drøyma om korleis det hadde vore å ha ein sjimpanse som bror. Eg er nesten misunte på dei som fekk oppleva det.
  Boka er veldig lett å lesa fordi det er så lett å leva seg inn i ho.

  Det beste med teksten var alle bilda. Eg er veldig glad i bøker med masse bilete, og at dette i tillegg var ei faktabok var topp.
  Eg anbefaler boka for dei som ikkje har lese den, og for dei som liker faktabøker med masse bilete.
  Boka passer for barn frå 4. – 7. klasse.
  Denne boka bør bli superfinalist i årets bokslukerpris.
  Eg gir boka terningkast 6.

 291. Denne boka var egentlig ganske morsommen ikke så spe, nnende. Jeg synes det var gøy at vi fikk vite så mye om Julius. Om oppveksten hans og alt det.

 292. denne boka var passe bra. Den handlet om Julius og barndommen hanns. Jeg gir denne boka 6\10

 293. Boka var bra fordi den var spennende og lærerik og vi fikk vite mye om julius og hans liv og opplevelser.

 294. Denne boka var veldig morsom og veldig veldig bra !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 295. Det var spennende å lese utdraget. De fleste i klassen kunne tenke seg til å lese hele boka. Noen syntes litt synd på Julius fordi han på en måte ble mobbet.
  Terningkast 5:)

 296. Det som gjorde boka bra var at Julius var litt gal og morsom. Boka var spennende i hvert fall når han kom inn på kontoret og knuste glasset. Denne boka anbefales. Boka hadde veldig fine fakta som gjorde boka spennende. Før så visste jeg nesten ingenting om Julius, nå kan jeg faktisk veldig mye. Anbefales for barn fra 9 til 12 år. En sterk 5er.

 297. Denne teksten er veldig spennende, men jeg synes litt synd på Julius.. Men jeg elsket teksten og håper at det kommer flere som denne.

 298. boka syns jeg er kjempe bra for alder 6 – 10 år. bra fortalt og bra med fakta oplysning

 299. Den var fin og jeg har ikke noen grunn men den var også litt kjedelig.

 300. Tittel: som ein bror
  Forfatter: Alfred fidjestøl
  Forlag: Samlaget
  sider: 12

  Det handler om en apekatt som heter julius. Han er litt annerledes en de andre apekattene fordi han har bodd hos mennesker før. Problemet til julius er at sjefen i ape gjengen er slem mot han han heter champis. Det Julius gjør med det er å rømme fra buret sitt. og ut i dyreparken. Det som er spesielt med boka er at det er en veldig spesiell apekatt og det syns jeg er interessant. Jeg syns boka var ganske spennende og Kul fordi jeg liker apekatter og det er kult og få vite mer om julius det jeg ikke likte var at det var litt lite action og sånn så gjør boka litt dårligere. Jeg vil gi boka 8/10.

 301. Jeg syntes den var passe bra jeg syntes det var gøy da Julius hoppet og tok tak i bilspeilen til søppelkøreren.

 302. Den var helt grei ikke noe jeg hadde valgt med en gang. Terningkast 3/6.

 303. jeg syntes at boka var bra. Julius sjimpansen rømte fra dyrehagen fordi han ville gå til menneskefamilien. terningkast 5/6

 304. Jeg synes at boka var bra. Det var spennande å høre når Julius rømte. Det var overraskande hvordan de fanga Julius. Jeg har lyst å lese hele boka. Det var kult at dette er en ekte fortelling. Jeg ble dratt inn i boka.

 305. 😔😟😟😟😟😳😳😳😳😳😳😳😳😄😄😄😄🎉🎉🎉🎉🎉

 306. Vi er lest en bok som heter som ein bror. Den handler om Julius han er en sjimpanse. Han er i Dyreparken i Kristiansand. Han prøver å rømme flere ganger fra Dyreparken. Men det er fordi en ny leder som heter Shamis er der han er fra Sverige. Og han er ikke så grei med Julius. Det er en person som alltid klarer å roe ned Julius når han rømmer.

 307. Boka handler om Julius. Det er en spennende bok. Det er morsomt å lære om Julius.

 308. Jeg syntes at boken var bra og kul og litt dramatisk. Jeg syntes Julius var veldig søt når han var barn. Jeg syntes det var veldig dramatisk når han rømte og knuste glass døren, og når han angrep en søppelmann. Jeg syntes veldig synd på Julis når han fikk strøm. Men han var tøff når han bare beit i seg smerten.

 309. Jeg syntes at boka var litt trist. Boka gjorde liksom at jeg ville hjelpe Julius. Jeg syntes den var super. Jeg syntes at det var veldigenkelt og henge med i boka. Jeg pleier ikke og henge med i så mange bøker. Det var veldig trist at han ikke klarte å takle å være med andre aper, å bare mennesker. Jeg syntes at han var veldig flink til å rømme fra de andre apene. Jeg syntes den var super fordi at den handla om ett ekte dyreliv å at det dyre bodde med mennesker. Det var veldig morsomt at den sov i egen seng med menneskene. Han var veldig klok. Jeg syntes det var skummelt når Champis kom å skulle prøve å ta makta fra Julius.

 310. Jeg syntes boka var veldig bra fordi du får høre mye om Julius sin oppvekst og hvordan han hadde det når han skulle tilbake i flokken. Man får også høre om de gangene han rømmer og hvorfor han gjør det og det var veldig spennende.

 311. Boka var veldig spennende. Det var veldig spennende å høre om historiene ti Julius også var det ganske kult at legenden fikk en bok av seg selv. Jeg gir boka terningskast 5.

 312. Tittel på boka: Som ein bror

  Forfattar: Av Alfred Fidjestøl

  Forlag: Samlaget

  Sjanger: Biografi

  Boka er ein biografi og handlar om ein sjimpanse som heite Julius. Julius var født 1979 I Dyreparken I Kristiansand. Mora til Julius ville ikkje ha han, så han flytta inn I to menneskefamiliar. Det er ikkje lengre trygt for Julius å møte barna I parken, han måtte berre være med dei andre sjimpansane. Men Julius har ikkje lengre lyst å være I dyreparken, å prøver å rømme mange gongar.

  Eg synest utdraget var bra og spennande fordi eg fekk vite om Julius, og når han prøvde å rømme. Det var også ekstra spennande fordi det er biografi, så det er ekte. Først så såg ikkje boka så bra ut, men den var betre enn eg trudde.

  Boka passer for jenter og gutar. Eg syntest andre burde lese boka. Den var bra, men ikkje den beste eg har lest.

 313. Jeg syntes dette uttdraget var bra, og lererikt nøye og skriver på en bra måte. fordi det forteller bra. Den froteller om hva som har skjedd med Julius og hvordan han har det.
  Jeg gir denne boka 4/6 og annbefaler boka til barn fra 5-10.

 314. Som ein bror.

  Historia om sjimpansen Julius.

  Forfattar: Alfred Fidjestøl.

  Forlag: Samlaget

  Utgjevingsår: 2019

  Sjanger: Biografi

  Boka handlar om:

  Sjimpansen Julius blei født i 1979 i Dyreparken i Kristiansand. Mora til Julius ville ikkje ha han, då fekk han flytte inn hos to menneskefamiliar. Julius flytta tilbake til Dyreparken når han blei litt eldre. Han blei stor og sterk, og da klarte han også å rømme. Han rømte heile fem gongar, Julius blei større og farlegare for kvar gong han rømte. Den nest siste gongen han rømte knuste han ei glasdør, bulka bilar og gjekk amok inne på eit kontor. Den farlegaste gongen han rømte hadde han planlagt å ta søppelkøyrarane i Dyreparken. Julius sprang opp i ein skog bak ein suvenirkiosk. Der venta han til søppelkøyraren kom, så sprang han mot søppelkøyraren, hoppa inn vindauget å beit han i handa. Søppelkøyraren skreik så høgt han kunne, då sprang Julius ut i parken. Der kom det ein dyrepassar og tok Julius inn i sjimpanseanlegget igjen. Søppelkøyraren fekk infeksjon i såret og måtte sy 14 sting. Søppelkøyraren kom tilbake på jobb, men berre viss dei lagde sjimpanseanlegget tryggare.

  Mi eiga oppleving av boka:

  Eg likte boka, fordi historiene om Julius er ekte. Eg likte at forfattaren skreiv om barndommen og livet til Julius. Boka var spennande og ekte å lese. Den var litt kjedeleg, fordi det var så lange forklaringar.

  Oppsummering:

  Boka om Julius var ei spennande bok, som passar både gutar og jenter. Eg vil anbefale boka for barn frå 9-13 år. Eg gir ho terningkast 4/6.

 315. Jeg syntes denne boken hørtes veldig kjekk ut. Jeg ville gjerne lest denne boken videre. Fordi jeg er veldig glad i dyr og det er veldig spennende og høre om hva Julius gjorde og har gjort de siste årene.

 316. Sjimpansen Julius blei fødd i 1979 i Dyreparken i Kristiansand. Då mora til Julius ikkje ville ha han, måtte han flytte inn hos to menneskefamiliar. I dette utdraget er Julius tilbake i Dyreparken, men han klarer å rømme. Det blir farleg for både Julius og menneska han møter. Jeg gir den terningkast 3 🎲

 317. Jeg synes boka var bra og fin. Jeg liker å høre om Julius. Jeg vil gi den terning kast 5.

 318. Som ein bror.

  Historia om sjimpansen Julius.

  Forfattar: Alfred Fidjestøl.

  Forlag: Samlaget

  Utgjevingsår: 2019

  Sjanger: Biografi

  Boka handlar om:

  Sjimpansen Julius blei født i 1979 i Dyreparken i Kristiansand. Mora til Julius ville ikkje ha han, då fekk han flytte inn hos to menneskefamiliar. Julius flytta tilbake til Dyreparken når han blei litt eldre. Han blei stor og sterk, og da klarte han også å rømme. Han rømte heile fem gongar, Julius blei større og farlegare for kvar gong han rømte. Den nest siste gongen han rømte knuste han ei glasdør, bulka bilar og gjekk amok inne på eit kontor. Den farlegaste gongen han rømte hadde han planlagt å ta søppelkøyrarane i Dyreparken. Julius sprang opp i ein skog bak ein suvenirkiosk. Der venta han til søppelkøyraren kom, så sprang han mot søppelkøyraren, hoppa inn vindauget å beit han i handa. Søppelkøyraren skreik så høgt han kunne, då sprang Julius ut i parken. Der kom det ein dyrepassar og tok Julius inn i sjimpanseanlegget igjen. Søppelkøyraren fekk infeksjon i såret og måtte sy 14 sting. Søppelkøyraren kom tilbake på jobb, men berre viss dei lagde sjimpanseanlegget tryggare.

  Mi eiga oppleving av boka:

  Eg likte boka, fordi historiene om Julius er ekte. Eg likte at forfattaren skreiv om barndommen og livet til Julius. Boka var spennande og ekte å lese. Den var litt kjedeleg, fordi det var så lange forklaringar.

  Oppsummering:

  Boka om Julius var ei spennande bok, som passar både gutar og jenter. Eg vil anbefale boka for barn frå 9-13 år. Eg gir ho terningkast 4/6.

 319. Syntes ikke at den var så bra, jeg liker mer aktion å ikke biografi.
  Sorry, Julius som alle vill se.

 320. Jeg synes boken var litt kjedelig, jeg mener det nesten ingen spenning i boka. Det som var bra med den var at det var morsomt å høre at Julius rømte fra dyrehagen 5 ganger! Det var også kult at det var nynorsk. setningen «Dette hende sommaren 1992» var litt rar fordi hvis Julius var stor nok til å rømme på den tiden er han over 28 år! Det var også kult at han har vært å bod hos noen ukjente i noen år, og det at han gikk til unger på lekeplasser. Det er rart at ingen blir redde for han. Jeg leste at han ble mobbet av kongen/sjefen og de andre. Jeg synes sund på Julius får at han ble slått og bitt hver dag. Jeg gir den terningkast 4/6.

 321. Jeg liker den passe bra fordi det var litt vanskelig å lese det når det stod på en annen dialekt, men den var litt morsom også.

 322. «Som ein bror» er om en sjimpanse som heter Julius, og alle gangene han rømmer.

  Sjangeren biografi som er en av mine favoritter er det boken er det kan være så mye men denne minner meg om fantasi og oppdiktet uekte, men jeg vet at det er en sann historie og det likte jeg.

  jeg likte veldig godt når de fortalte ca akkurat det han gjorde f.eks denne «han hadde venta til tidspunktet nærma seg, før han rømte fra sjimpanseøya uten at noen så det. Så sprang han rett opp i skogen bak en suvenirbutikk og satt og stille og ventet på bilen» jeg så for med hvor han var og hvordan hav satt og ventet på den bilen det er noe jeg liker når jeg kan det, det er bare noen få bøker det er sånn for meg😁👍
  Og hva han gjorde når han rømte.

  Jeg syntes det var fint at de nevnte en av dyre passerne som dette
  «Han var så flik at uten pistol eller bedøvelse kunne roe ned Julius og ta han i armen og gå tilbake til sjimpanseøva»
  Jeg syntes at de skulle ha skrevet hva han gjorde den siste gangen men ellers veldig bra.

  Jeg vil att han/hun som har skrevet boken gjerne skal lage noen lignende bøker. Utdraget er spennende og kul når jeg trodde at den var ferdig så kom en fortelling til.
  Fortsett å skrive bøker

  jeg skal kjøpe denne boken men de kunne ha skrevet at han ble oppdratt av mennesker
  når han var liten.
  Men ellers veldig, veldig bra så 10/10
  Anbefales å kjøpe av en av vennene mine.

 323. Teksten handlar om biografi til sjimpansen Julius i Dyreparken i Kristiansand. Og når han var liten og ufarlig fekk han ver med menneska å gå rundt i parken. Men når han vart eldre måtte han ver med dei andre sjimpansene. Faren til Julius døde og de fekk ein ny sjimpansen Champis. Og han banka Julius nesten daglig. Julius prøvde deretter å rømme.

  Eg synest det var spennende å lese fordi det var så godt skrevet, og eg såg det for meg. Det beste med teksten var den siste gongen han rømte. Det var dumt at mannen som kjørte søppelbilen blei skada, men eg lurer på kvifor han Julius beit han. Denne boka passer til folk som liker ting som har skjedd, og dei som liker/elsker Julius. Den er bra, men den bør ikkje ver med i superfinalist i Bokslukerprisen 2020.

 324. Jeg kunne ikke historien til Julius, så da var det kult at det var kommet en bok om han.

 325. Jeg syntes den var en veldig fin bok og hadde bra beskrivelser, men jeg syntes overskriften passet ikke noe til teksten. Og jeg har hørt historien om Julius. Og jeg gir terning kast 3.

 326. Boka var spennende. Det var en fin fakta bok. Ikke helt min sjanger. Jeg ville høre litt mer om hva som skjedde med hun som fikk glasskår på seg.

 327. Boka var ikke helt min type jeg forsto ikke nynorsken liksom men den får terningkast 3 av 6, altså den var sånn 50/50, syntes litt synd på Julius siden han hadde det ikke så bra når han var liten.

 328. Det var en kjent historie, vi har sett Julius før, og de få som ikke hadde hørt om han syntes det var veldig gøy å høre historien om Julius. Utdraget var spennende, for man visste aldri hvordan rømningsforsøkene endte. Det kommer tydelig frem at Julius er veldig smart, og samtidig er det trist å vite om historien med han og moren hans. Vi blir interessert i å vite hva som skjer videre med Julius. Vi likte nynorsken, og forsto alt.

 329. Jeg synes den var veldig bra og spennende og jeg vil gjerne lese resten av boken. Jeg vil gi boken et terningkast 4.

 330. Dette er en fin bok å lese for familie og barn. Den handler om hvordan Julius hadde det den har spenning og fakta. Den passer for 3-7 å lese. terningkast 4

 331. boka handler om en sjimpansen Julius som rømmer ganske mye fra dyre parken og skader og skremmer folk
  det er en veldig god bok jeg hadde det gøy og lese den
  jeg likte den fordi den var spennende og drama fra virkelig heten

 332. Boken handler om en sjimpanse som heter Julius. Han bodde i en dyrepark, og før han kom i puberteten(da blir sjimpanser sterkere og større) da kunne han gå fritt rundt i parken men med en gang han kom i puberteten så måtte han bo med de andre sjimpansene. Han prøvde og rømme 3 ganger, og hver gang så kom han seg ut av buret som alle sjimpansene ble holdt i. Litt lengre i slutten av kapittelet så leser vi om at Julius har blitt en helt utvokst sjimpanse, og rømmer for aller siste gang.

  Denne boken har sjangeren biografi, og det er fordi det er om Julius sitt liv i dyreparken. Denne boken var veldig spennende og lese og jeg likte det som skjedde med Julius.

  Jeg ville gitt denne boken terningkast 5/6 og jeg ville ha lest hele boken hvis jeg fikk sjansen.

 333. Anmeldelse til ‘’Som ein bror’’

  Som ein bror
  Av Alfred Fidjestøl
  2019

  Som ein bror er en selvbiografi om sjimpansen Julius som ble vokst opp hos to menneskefamilier fordi moren hans ikke ville ha han. Men når Julius ble større ble han for vill til å bli hos familiene og måtte til dyreparken med de andre sjimpansene.

  Når Dennis som var faren til julius døde trengte sjimpansene en ny leder til flokken. Dyreparken henter en sjimpanse fra sverige med navn Champis som kunne lede flokken men Champis likte ikke hvordan Julius oppførte seg og ble veldig sur på han. Julius ble redd og prøvde å gjemme seg for han. Han skjønner at Champis ikke liker han så han prøver å rømme fra dyreparken og det klarer han 5 ganger. Første gang julius prøvde å rømme satt han og gjemte seg inne. Men så fikk han en ide. Julius klatret opp på taket og ut til publikum. Han hoppet ut og sprang ut i parken men han ble fanget. Så skulle Julius rømme igjen, det var mai 1989 og da kom han seg ut til parken. Så oppdaget dyrepasserne at han hadde rømt, og en alarm gikk av. Alle som jobbet der fikk vite at Julius hadde rømt og at det måtte finne han. Julius sprang mot billettkontoret der bare en person, 20 år gamle Kristin Fausa jobbet på kvelden. Hun så at Julius kom springende mot den store glassdøren som var der. Kristin skjønte at Julius skulle inn så hun tok i døren og prøvde å holde den igjen. Julius klarte ikke å få opp døren og gikk vekk, men så kom han løpende og hoppet på døren så den knuste. Kristin sto der med glass i fjeset i mens Julius løp forbi. Han løp inn men fant ingen og løp ut igjen, og ute ble han fanget og ble ført tilbake til sjimpanseburet, men så skulle han rømme igjen. Sommeren 1992 når julius var 12 år og helt voksen, Julius hadde laget en stor plan om hva han skulle gjør. Julius likte ikke de som kjørte søppelbilene fordi de laget mye lyd og støy og derfor ville han ta hevn. Julius hadde lært seg at søppelbilene kom rundt klokka 7 og derfor satt han og ventet når det nærmet seg. Julius rømte fra sjjimpanseburet og gjemte seg bak en kiosk til bilen kom. Når bilen kom sprang Julius etter den og han som satt i bilen skjønte at Julius fulgte etter han. Når Julius så at vinduet var åpent hoppet han inn og angrepet han som kjørte. Til slutt hoppet Julius ut og sprang vekk og ble fanget og plassert tilbake i sjimpansestedet. Han som kjørte bilen måtte på sykehus i 2 uker og måtte sy 14 sting, han sa og at dyreparken måtte gjøre noe så han ikke rømmet mer.

  Jeg likte dette utdraget og gir det terningkast 4 av 6

 334. Sjangeret er fakta.
  Denne boken handlet om en sjimpanse kalt Julius som levde hos mennesker siden moren hans ikke likte han.
  Fakta er ikke helt for meg så den var litt kjedelig å lese.
  Jeg anbefaler denne boken for 10-13 åringer som liker fakta.
  Selvom den var litt kjedelig var det også litt interesant at han rømte gang på gang. Jeg gir denne boken ternekast 2.

 335. Boken heter som ein bror og handler om julius og de to farligesteganngene han prøvde å rømme.

  Jeg syntes boken var god på grunn av de skrev det som at du kunne hære hva julius tenker. Den var veldig spennende og jeg likte boken 5/6

 336. Boka handler om sjimpansen Julius. Då mora til Julius ikkje ville ha han, måtte han flytte inn hos to menneskefamiliar. Etter kvart blei Julius for stor og sterk til å kunne bu hos dei to menneskefamiliane. Då måtte han flytte tilbake til Kristiansand dyrepark. Julius trivdes ikkje i dyreparken i Kristiansand og klarte å rømma.
  Sjangeren er biografi.

  Teksten starter med at Julius flyttar inn til menneskefamiliane. Det synest eg var spanandes å høyra om. Eg likte godt framsida fordi det er eit ekte bilete av Julius på ho. Dette likte eg fordi då gjev det meg eit inntrykk av at boka er sann. Eg synest det er veldig spanade å lesa om bøker der handlinga er sann. Tittelen «Som ein bror» passer til innholdet fordi Julius var som ein bror for menneskebarna.

  Dyrepassarane var greie som tok vare på Julius og gjorde slik at han har det fint no. Julius hadde nok lært ein del av mennesker fordi han var veldig smart. Julius var den einaste som prøvde å rømma. Eg trur kanskje han prøvde å rømma fordi han ville tilbake til livet hos menneska.

  Champis var ganske slem mot Julius. Eg synest det er dårleg gjort av Champis og plage dei som er mindre enn seg sjølv. Eg trur litt av grunnen til at Julius prøvde å rømma så mange gonger var fordi Champis plaga han. Boka er ganske lett å lese fordi det er ein del bileter og ikkje så mykje tekst. Teksten tar opp eit viktig tema. Boka handler ein del om at Julius ikkje passar inn. Det trur eg mange mennesker og kan kjenne seg igjen i.
  Eg synest det var veldig spanande å lesa om når Julius rømte fordi eg lurte på om det ville gå bra med Julius og alle menneska som var i dyreparken.

  Det beste med teksten var at forfattaren prøvde å sette seg inn i korleis Julius hadde det. Dette gjorde at forfattaren fekk fram kva han trur Julius tenkte. Eg likte alt med boka. Anbefaler boka for 4-7 klasse. Eg ønskjer at denne boka blir ein av dei fire superfinalistane i Bokslukerprisen. Eg gjev boka terningkast 6.

 337. Jeg synes denne boka var super fordi den var spennende, og jeg liker denne sjangeren. det var mye jeg ikke visste fra før om Julius i denne boka. jeg gir denne boka terningkast 6.

 338. Jeg likte denne boken veldig godt.

  «Sjimpansen Julius blei fødd i 1979 i Dyreparken i Kristiansand. Då mora til Julius ikkje ville ha han, måtte han flytte inn hos to menneskefamiliar. I dette utdraget er Julius tilbake i Dyreparken, men han klarer å rømme. Det blir farleg for både Julius og menneska han møter.»

  Jeg har alltid likt aper og spesielt Julius. Jeg synes det var gøy at de hadde med en bok som kom ut for lenge siden. Jeg har sett både serien og lest boken. Selv om Julius gikk til angrep på både dører og mennesker gjør han det mest sannsynelig på grunn av lengsel og at han følte seg truet.

  Jeg lurer litt på hva som skjedde med Champis for nå er jo Julius sjefen i flokken?

  Terningkast 6

 339. jeg syntes at detaline og jobben som forfatteren hat lagt inn i boken er bra, men det er ikke min type bok. det var ikke så veldig spennende, verken morsom. men jeg gir terning kast 4 av 6.

 340. Jeg synes boken var super siden den handla om Julius og at han rømte. Den var spennende, jeg gir den terningkast 6 fordi jeg synes den var kjekk.

 341. Jeg likte denne boken veldig godt, fordi den forteller om Julius’ liv på en spennende måte. Jeg skulle gjerne visst hvordan Julius klarte å rømme, men det er ikke så enkelt å vite. Bortsett fra det var det en fin bok, jeg anbefaler den for folk som er glad i dyr. Terningkast 5 av 6. 😀

 342. Jeg synes denne boka var super fordi den var gøy og spennende. Jeg har veldig lyst å lese resten av denne boka. Jeg gir denne boka terningkast 6.

 343. Jeg likte boka fordi den er en sjanger jeg liker. Jeg liker å lese om ekte historier. Det er mye fakta og ting jeg ikke visste om, jeg gir boka terning kast 5.

 344. Denne boka var en veldig interessant bok. Jeg synes det var veldig spennende å høre om Julius. Jeg gir terningkast 5

 345. Jeg synes boken var bra og mye fakta! Men jeg liker ikke så godt biografi, men den var gøy å lese. Terningkast 6!

 346. Jeg synes denne boka var veldig kjekk, den var godt forklart. Mesteparten av klassen synes denne boka var bra. Jeg gir den terningkast 4.

 347. Som ein bror. Det var en bra bok siden den handla om Julius og at han rømte og at han var veldig sur på båsskjøreren. den var en morsom bok og det er min type bok. ternigkast 6/6
  Passer til alle.

 348. Jeg synest denne boka var duper fordi: den var spenende, morsomm og litt trist jeg gir denne boka ternings-kast 6

 349. Den var supre bra fordi den var spennende og fin.
  Resten av boka er sikkert fin. Terningkast 6

 350. Jeg synes boka var veldig kjekt og mye fakta. jeg vil gjerne lese hele boken. Terningkast 6

 351. Jeg synes boka var veldig bra fordi det var litt morsomt at han klarte å rømme flere ganger og jeg anbefaler denne boka og gir terningkast 5

 352. Dette var en veldig interessant bok jeg synes det var veldig spennende og høre om Julius. Jeg gir terningkast 5 !

 353. Jeg synes ikke boka var så bra fordi den var ikke morsom og ikke løyen og ikke så spennende men jeg liker apen Julius. Jeg gir den terningkast 2

 354. jeg likte ikke denne boken så veldig godt. jeg synes ikke den var noe spenndene og morsom. jeg anbefaler denne boken til 2-4 klasse jeg liker heller ikke så godt biogafri.jeg gir den terning kast 2

 355. Denne boka handler om julius og når han rømmer.

  Eg likte egentlig boka ikkje serlig godt, men det er fordi eg ikkje liker så godt masse tekst. Terningkast 1

  Eg syntes at denne boka passer for dei som liker godt og lese mye om ander sine liv.

  Eg syntes at det kunne vert flere bilder, det er det eg syntes.

 356. jeg syns at boka var spennende og artig. Etter at Julius kom tilbake til flokken sin ble det
  mye drama. Julius ble ikke godtatt av de andre sjimpansene. han rømte flere ganger
  og gikk til angrep på folk i parken.

 357. AV ALFRED FIDJESTØL

  Bokanmeldelse til “som ein bror”

  Teksten handler om sjimpansen Julius han ble ikke godkjent av moren og han kom til en menneske verden og han kom tilbake til dyreparken men han har mistet faren så nå er det en ny sjef som kommer fra Sverige og han heter Shampis og han var en god leder for de andre i flokken men han likte ikke Julius og han sparket og slo så Julius måtte gjemme seg for Shampis.

  Sjangeren er biografi.

  Det jeg likte best med teksten var at det var mye historier og mye som skjedde og det gjorde det spennende f.eks slåsskamper. jeg synes at det var bra og morsom at Julius gjemte seg for Shampis og at hun damen trodde at Julius ikke klarte og komme seg inn og tok han løpefart og hoppet gjennom vinduet.

  Den setningen jeg likte best var når de sa “ damen trodde at han ga opp men han skulle bare ta løpefart”.Jeg synes Julius er morsom men følsom fordi han gjør mye morsomme ting men blir mobbet.

  Teksten er ny norsk og banne fri.
  jeg gir den terningkast 4
  boken passer for 8 og oppover.

 358. Boken heter Sjimpansen Julius.
  Som ein bror.
  Om et dyr som heter Julius.
  At det dyret rømte hele tiden
  Og den kom tilbake også rømte den igjen.

 359. Jeg synes at det var morsomt med en fakta bok, men det er ikke min type bok. Så ikke min favoritt men bra jobbet.

 360. Som ein bror handler om en gorilla som heter for Julius som bor i dyreparken i Kristiansand og er no 40 år gammel. Boken var bra fordi jeg liker biografi bøker og som ein bror er en biografi bok. Biografi bøker handler om bok som handler om oss selv eller noen andre personer.

 361. Som ein bror:

  Boka handlet om historien til Julius, om hvordan han har vokst opp. Og om at julius har rømt flere ganger fra dyreparken.

  Jeg likte at vi fikk vite mange detaljer om hvordan han rømte! Men skulle ønske vi fikk vite mer om barndommen til julius. Det var heller ikke den typen bok jeg liker å lese så det ble litt kjedeligt! Boka passer til 6-10+++

 362. Jeg syntes den var fin spennende men litt kjedelig innimellom💗😊🌵💖👍

 363. Denne boken handler om sjimpanse Julius som rømmer vekk fra dyreparken flere å flere ganger. Jeg synes det er kjedelig siden det bare handler om det samme. Og når det handler om det samme er det ikke noe gøy å lese om det. Det hadde heller ikke så mye spenning så det var ikke så gøy å lese boka.

 364. Jeg syns at boka var kjedelig og hadde ikke så mye spenning. En bok bør ha mer spenning på grunn av at da vil mange folk lese boken. Hvis det hadde skjedd en ulykke eller noe spennende i boka så hadde jeg likt boka bedre. Boka handler om Julius apekatten. Forfatteren gjorde en god jobb ved å beskrive hovedpersonen og å beskrive boka godt. Boka er godt skrevet, men jeg syns at boka var ok. Den hadde ikke mye handling, men boka var ikke den verste boka jeg har sett så da er den ok for meg. Jeg gir boka en terningskast 4/6, det kan ver at jeg gir den 5 eller 6 senere når boka handler om noe mye mer.

 365. jeg synes utdraget var spenene, litt skummelt og veldig modig av han ene dyrepasseren.
  jeg liker Julius og dyreparken:)

 366. Jeg syntes boken var litt bra, men jeg syntes ikke at den var så spennende.

 367. Bokanmeldelse – som ein bror

  Tittel – Som ein bror
  Forfatter – Alfred Fidjestøl
  Sjanger – Biografi
  —————————————————————————————————————————-

  Boken er heter Som ein bror og er skrevet av Alfred Fidjestøl. Denne boken er en biografi.
  Julius savner menneske familien sin som tok vare på han da han var liten. Før var faren til Julius var den store i flokken og lederen for alle sjimpansene, men han er død og de har fått en en ny sjimpanse som heter Champis. Champis er en stor og sterk sjimpanse, han kommer fra en dyrehage i Sverige. Julius får det vanskelig nå som de har en ny leder i sjimpanse flokken. Dyrepasserne ser at Julius ikke har det bra derfor tar de han ut og tilbake til menneske familien. Siden Julius har bodd med en menneskefamilie så har han lært mye, han har blitt veldig smart og rømmer Fem ganger. To av gangene risikerer han liv.
  – Jeg synes utdraget var spennende og lærerik fordi det handlet om reisen til Julius fra menneskehjemmet til dyrehagen inne i sjimpanseanlegget og at det tar opp et tema med at vi ikke skal ha fordommer om noen vi ikke helt kjenner.
  – Julius har det lignende som oss mennesker fordi den måten Champis behandler Julius på er litt som konflikt eller mobbing for oss mennesker og det gjør kanskje til at Julius får lyst å bare springe vekk fra problemene sine og være fri.
  – Utdraget avslutter med at de i dyrehagen måtte gjøre sjimpanse anlegget tryggere for Julius. Men han rømte fortsatt gang etter gang .Jeg syntes boken fortjener og være superfinalist. Den var koselig og lese og fortalte meg det jeg ikke visste om Julius. Jeg misliker at boken er på nynorsk fordi det er enklere og lese bokmål.

 368. denne var veldig spennende, jeg er veldig glad i biografi så jeg ville gidd den terningskast 6/6

 369. Jeg syntest denne boka var bra og spennende å litt trist fordi Julius ikke hadde det så bra når han vokste opp. Den var spennende fordi Det var action hele tiden. Den beste delen var når Julius prøvde å rømme fra buret. Denne boka passer nok for alle barne trinn.
  Jeg syntest også at Julius var veldig modig fordi han gir aldri. Terning Kast 6 🎲

 370. Eg likte Dina boka veldig godt fordi at det var litt action og det var morosamt då han skulle røme 🚚🚛

 371. Eg syns utdraget var spennande fordi Julius angrep Søppelbil sjåføren,men det var dumt at sjåføren berre slo & slo & slo Julius… Eg har lest heile boka! Og eg anbefaler den bok for 3-8 klasse!! Eg gir den Terningkast 5

 372. Eg syns boka var veldig bra fordi eg likte det som sto i boka og det var veldig spennande at det er ekte det som står i boka.
  Eg likte når Julius tok springfart og knuste døra og når han berre lo når søppeldynkaren slo han.
  Eg gir boka en terningkast 5.
  Eg ville ha lest heile boka.
  Eg syns at denne boka passar til 5-9 klasse.

 373. Eg likte dinna boka fordi den var ekte og spennande. Eg synst at det var morosamt at Julius hadde rømt og at han lo når han angripte søppelmannen. Eg anbefaler boka til 4-7 klasse. Eg har lyst å lese heile boka. Derfor gjer eg den terningkast 6.

 374. Eg synest at boka var bra fordi det er spennande og høyre om korleis Julius kom seg ut av innhegninga og kor sterk, modig og smart han er. Eg ville ha lest boka. Terning kast 6

 375. Julius en sjimpanse i Kristiansand dyrepark er så smart at han har rømmet derfra mange ganger. En gang rømte han og gjemmet seg i skogen. Han ventet på at søppelmannen skulle komme, og når han kom hoppet Julius inn i bilen å begynte å angripe. Han beit søppelmannen i hånda og søppelmannen begynte å blø kjempemasse. Etter det måtte han sy 14 sting, så sa han at de måtte gjøre at han aldri kunne rømme igjen.

 376. Jeg synes at boka var helt grei fordi, den var spennende fakta bok som handler om Julius. Jeg er ikke så glad av fakta bøker men anbefaler boka til dem som liker å lese fakta bøker. Gir terningkast 3/6.

 377. Jeg synes denne boka var bra. jeg liker litt når det er biografi og ting som er i virkliheten. jeg anbefaler denne boka til alle. terningkast 4,5/6

 378. jeg synes boken var bra fordi jeg likte at boken handlet om Julius fordi han har vokst opp i en menneske familie. den var litt kjedelig å lese.

 379. bra!😍😎😂🤣🤩🍍👌🍭🌺😂🍬😎🍧🌮🎂🍉🍓🍫🥓😍🍩🤩🤣🌺❤🍋🤷‍♀️🍔😋😶🍇🌵🍑🌶🍕😅☺😁😆🌻😑🤐🐷🐷🐷🐷🦄🦄🦄🦄🐸🐸🐸🐹🐹🐹🐮🐮🐖

 380. Jeg synes boka var bra. Julius var ganske smart. Julius ble farlig siden han ikke hadde det bra. Det er litt synd på mannen som ble bitt.

 381. Kanskje et litt for voksent tema. Det føltes ut som at barndommen min blei akkurat ødelagt når leste dette.

 382. Jeg likte den ikke fordi jeg liker ikke faktabøker.
  Den passer for folk som liker faktabøker.
  Jeg anbefaler for folk som liker faktabøker.
  Ferdig🚙

 383. Utdraget handlet om sjimpansen Julius. Han vokste opp i to meneskefamilier men når han ble stor ble han litt farlig og måtte tilbake i Dyreparken. Han begynte å rømme flere ganger. Jeg likte utdraget. Det er fordi det var mange rømmningshistorier. Jeg vil ikke anbefale den videre. Det er en bok som kan bli kjedelig i lengden. Hvis du ikke har lest om historiene burde du lese den. Jeg anbefaler å lese om rømmningshistoriene.

 384. Utdraget fra som èin bror er en nynorsk biografi. Det handler om sjimpansen Julius som bor i Kristiansand dyrepark.

  Da Julius var liten bodde Julius med noen mennesker. Da Julius ble større kunne ikke Julius bo med menneskene siden Julius ble større sterkere og tangere. I boken står det at Julius rømmer fra Dyreparken.

  Jeg likte ikke utdraget så veldig godt siden jeg ikke liker å lese om fakta som jeg vet fra før av. Boken passer fra seks til ti. Jeg anbefaler boken for de som liker å lese om fakta selv om jeg ikke likte utdraget selv.

 385. Den handler om en APEKATT som rømte👍👍 Jeg likte boken fordi jeg likte at APEKATTEN rømte🤣🤣Boka passer for de som er 6år👨‍🦳👨‍🦳Jeg anbefaler boken fordi da kan du lese om en APEKATT som rømmer🦍🦍

 386. Utdraget handler om Julius. De andre sjimpansene var slemme med han fordi han var forskjellig spesielt champis han beit og slo han.🦧🦧
  Jeg likte utdraget man kommer liksom inn i det og så blir det så blir det spennende.
  Jeg likte at Julius utrykket seg med vold.
  Jeg likte også skrekk delen.
  Boka er anbefalt av meg for 9-11 år.

 387. Jeg synes at boken var kjedelig. Den var på. Ny norsk jeg likte at den var vold i seg lit mer vold kan bli bedre tror jeg 🤔🤔🤔 men det var litt rart at mora til Julius beit han i fingeren fordig Julius var en spesial monkey.

 388. Jeg mennr at boka var sykt bra, fint med litt fakta og biografi. Det var også litt skummel🦧🤓🤓🧠📚

 389. Den ver spennene og morsom. Den handler om at Julius stikker av og dreper nesten noen. Boka passer for alle. Jeg anbefaler den definitivt vidre.

 390. Jeg synes utdraget fra Som ein bror er bra. Den er spennende og jeg får vite litt mer om Julius, og åssen han hadde det i Dyreparken. Jeg anbefaler andre å lese boka/utdraget.

 391. Vi var litt delt. Det var mye tekst og lite bilder, så det trakk litt ned. Vi lærte litt mer om Julius, og det var morsomme fakta. Det var litt vanskelig å lese på nynorsk, og det var mange ukjente ord.

 392. Jeg synes den var bra fordi den var spennene og jeg synes den passer til alle😛🤪😜🧐😎😁

 393. Jeg syntes at boka var kjedelig. Det er på fordig det er på nynorsk. Ternikast 0000,1

 394. Jeg likte ikke dette utdraget så godt. Det var litt kjedelig og jeg liker bedre og lese bokmål.

 395. Spennende og bra bok jeg ville kanskje ikke ha lest hele men nå vet jeg litt mer om Julius.

 396. Jeg syntes det var en veldig bra bok. Den forklarer litt hvordan Julius hadde det og at han greide å rømme. Den er også litt spennende.

 397. Utdraget:Som ei bro

  Alfred Fidsjestøl

  Litt kort om utdraget:Sjimpansen Julius blei fødd i 1979 i dyre parken i Kristiansand.Da mora til Julius ikke ville ha han måtte han flytte inn hos to menneske familie.

  Min mening: Jeg syntes den var litt kjedelig. Fordi det er ikke en type bok jeg liker å lese . Liker ikke så godt dyre bøker . Jeg ville ikke ha lest hele boka. Den gir jeg 2/6. Jeg syntes ikke den var bra fordi den ikke hadde så mye spenning i seg. De fleste bøkene jeg liker har mye spenning i seg.

  Litt fra utdraget:
  – Likevel klarte Julius å rømme gang på gang.

  – Dette gikk ikke lenger.

  -Men de visste ikke hva .

  – De måtte gjøre noe med situasjonen til Julius.

  Avslutning:
  Den her boka likte jeg ikke.Var ikke en type bok for meg.Hadde ikke lest hele boka.Jeg anbefaler denne boka til dem som liker dyre bøker. Gir den 2/6.

 398. Den var veldig spennende og mye innlevelse. Jeg likte boka veldig godt

 399. Jeg syntes boka var veldig spennende. Jeg likte at han rømte mange ganger og at han fikk strøm gjennom kroppen men bare beit det i seg. Det var gøy da den ene dyrepasseren bare kunne ta Julius i armen og få han inn i buret. Det var en bok jeg fikk lyst til å lese hele av.

 400. “Som ein bror” er en biografi om sjimpansen Julius. Der står det all mulig fakta om han for eksempel: De gangene han rømte fra dyreparken eller når det kom en ny leder til dyreparken som mobbet Julius.

  De fleste vet sikkert hvem julius er men, jeg tror ikke de vet så mye om han. Derfor er dette den perfekte løsningen til å få vite mer.

  Det er også andre grunner til at denne boka er bra ett av dem er at denne boka er skrevet på en spennende slik at man har lyst og lese videre. Et annet er at forfatteren er god til å beskrive julius sine tanker. Slik at det er lett å forestille seg hva som skjer og leve seg inn i boka.

  Jeg synes denne boka var veldig bra, i hvertfall til at den er en biografi. Det eneste negative er at den er skrevet på dialekt som gjør det litt vanskeligere og lese.

  Det er vanskelig å gi denne boken et terningkast fordi den er så annerledes enn de andre bøkene men, hvis jeg må gi ett blir det 5 av 6.

 401. Den hvar bra men den hvar litt dolig. Men hvis vi hade lest hele boka så hade den hvert bra 7/10👍🏻

 402. Jeg syns boka virket veldig spennende og interessant å lese. Jeg likte den fordi historien er bra og den er detaljert. Jeg har faktisk sett Julius i virkeligheten så det er kult å vite hvordan han var før!

 403. Jeg syntes at boka er dårlig, jeg syns ikke at det er så spennende. Men det er en veldig god biografi. Bare det er ikke en bok for meg:)

 404. jeg syns utdraget var greit. Det er bra at det er mye fakta i dette utdraget, at det er litt morsomt og spennende. Jeg anbefaler denne boka til folk som har interesse for dyr, jeg har egentlig ikke så mye interesse for dyr, men jeg syns boka var grei. Den var også litt lærerik, fordi man kan lære litt om hvordan Julius hadde det og hvordan det er på dyreparken. terningkast 4 – 5 / 6

 405. Boka var helt grei. Jeg likte ikke at den var på nynorsk fordi da syntes jeg det er vanskligere å leve meg inn i teksten. 3\6

 406. Tittel:Som ein bror
  Forfatter:Alfred Fidjestøl
  Forlag:Samlaget
  Sider:86

  Hovedpersonen:Julius.
  Hovedpersonens problem:Julius ble mobbet av andre aper daglig.
  Julius rømte fra ape øya flere ganger.
  Boka handler om at Julius rømer fra ape øya og om planen for å vise hvem som er sjef.
  Jeg synes ikke boka hadde noe spesielt med seg og jeg synes heller ikke at boka var veldig spennende men den var ok terning kast 0,5/6

 407. Det var en bra bok men kunne blitt bedre av å fortelle litt om utseende. Jeg likte veldig godt at den var detaljert når han rømte og sånt så jeg likte boka veldig godt. 🙂

 408. Som en bror

  Av Alfred Fidjestøl

  Boka handler om en apekatt/sjimpanse som heter Julius. Moren ville ikke ha Julius lenger så en menneskefamilie tok vare på han til han ble ungdom. Når Julius ble ungdom ble han for sterk for familien og måtte tilbake til dyreparken. Når han kom tilbake til dyreparken var det en annen sjimpansene som heter Champis som plager/Mobber Julius. Julius prøvd å rømme fra dyrehagen mange ganger på grunn av at han ble mobbet og plaget.

  Jeg synes at boka var interessant fordi det var mye fakta og jeg lærte mye om Julius og fortiden hans. Jeg gir boka tarning kast 3/6.

 409. den var veldig bra den var litt dramatisk men den var spenene og det var gøy å høre om Julius.

 410. 👣👣👣👣👣👣👣👣👣👣👣👣👣👣👣👣👣👣👣👣👣👣👣👣👣👣👣👣👣 (Skole: 👨🏿‍🦰 👩🏿‍🦰) sier:

  👁👃👁
  👅

 411. Den var bra men den var også litt dårlig
  Den passer best for folk mellom 6 og 8 år
  Jeg vil gjerne anbefale den videre

 412. Spennene for at det er fakta👌🏻
  Anbefalt til 10-11-12.👱🏻‍♀️
  Hilsen Thea A.👍🏼

 413. Jeg synes den var bra fordi det handler om dyr.
  Jeg tror den passer for alle aldre.
  Jeg anbefaler den videre.

 414. Jeg syntes den var kjedelig fordig det var ingenting spennende. Ambefaler den ikke🤮🤮🤢🤢🤢💩💩💩🤡🤡🤡👺👺👺👹👹👹🐷🌚🌚🌚⚰️⚰️🔪🔪🚬🚬🪓🪓🧨🧨💣💣

 415. Jeg syntes boka var litt kjedelig pågrunn av at det var ikke så mye aksijon og jeg liker aksjion så det jor boka dårligere den passer bra får sån 6-7 åringer og en 2⭐️🤢🤮😑

 416. Det var masse sider jeg liker bedre bøker med bilder anbefaler denne til de som liker fakta tekst

 417. Jeg synes ikke den var så veldig bra fordi han som leste hadde litt kjedelig stemme ble nesten litt søvni anbefaler ikke🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱

 418. Hanler om Julius. Han klarer og rømme mange ganger og det blir farlig.Ambefaler til alle som liker lit spenning.
  10 av 10

 419. Jeg likte boken den var spennende jeg synes synd på søpelmanen men det gik bra den paser for folk i alderen 9-10-11-12 år.

 420. Sjimpansen Julius er veldig rar og ond. Han beit av søppelmannen.
  Framsiden av boka ser det ikke spenende

 421. Denne boken var gøy å høre på. De forklarer historien på en sånn måte at du er inne i historien . Det handler om en apekatt som heter Julius og bor i Kristiansand . Han flyttet fra en leilighet til Dyreparken.
  Boken forteller om hvordan julius rømmer , hva som skjer og hvor farlig det kunne vært for ham og andre .
  Denne boken er både trist og spennende.
  Jeg anbefaler den.

 422. Det var gode detaljer og forklaringer på hvordan Julius hadde det og sånn……. Meeeeeeen det er ikke akkurat sånn type bøker jeg liker. Terningkast 2 eller 3…..

 423. Jeg syns den var litt gøy og litt kjedelig så den var helt ok jeg kunne lest den men jeg hadde ikke gjort det men vis jeg måtte så hadde jeg jo gjort det

 424. Den var litt spendene, men den var nesten bare om at rømte. Det var litt om noe anet.

 425. Jeg synes boka var bra og fin. Jeg liker å høre om Julius. Jeg vil gi den terning kast 6.

 426. Jeg synes den var veldig kjedelig fordi jeg liker bøker med masse krim og skyting og kidnapping. Jeg synes denne boken var veldig rolig. Mer krim og noe skummelt liksom.
  Men at det blir bra til slutt, men mer krim og sånnt. Så jeg synes den var veldig kjedelig for min smak.

 427. Jeg syntes den var ok men litt kjedelig, mer action så hadde den vært bedre terningkast 3
  Den var helt greit men jeg liker bare bøker med action og spenning.Jeg syntes det var litt slemt av Julius og bite han men jeg skjønner hvorfor.

 428. jeg syntes den var passe bra jeg likte det med blodet………………………
  34323456787654323456790

 429. Jeg syns boken var gøy og fortalte deg mye om hvordan Julius hadde det! Jeg gir det en terning kast 5! 🙂

 430. Boken var ikke dorlig men kunna hatt mere drama eller noe fordi at når boken heter som en bror burde du Faktisk si at sjimpansen var som din bror men ellers var den bra men jeg gir den en 4-10 den er ok hvis du liker noen acton bøker

 431. jeg syntes den var passe bra jeg likte det med blodet………………………

 432. Jeg synes boka var bra og fin. Jeg liker å høre om Julius. Jeg vil gi den terning kast 6.

 433. Den var litt morsom men også veldig trist.
  Og det er dumt at han rømmer hele tiden.
  Så jeg gir den terningkast 4.

 434. jeg likte den veldig bra jeg lite den siden jeg synes at den er uhh bra ja jeg likte den

 435. Jeg syntes boken var fin, og den hadde mye fakta om Julius.
  De som lagde boken var kreative som ville skrive om Julius.
  😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

 436. Boken var litt morsom og spennene. Jeg leste mye nytt om Julius som jeg ikke viste fra før.
  Terningkast 5!!

 437. Jeg syntes boka var spennende og kul og jeg liker sjimpanser

  Du sløser tiden din på å lese denne meldingen